Spis treści:
Dlaczego bukszpan żółknie zimą?
Warto zacząć od tego, że nie wszystkie żółte barwy u bukszpanu są objawem choroby czy stresu – niektóre są wpisane w genetykę rośliny. Najlepszym tego przykładem jest bukszpan koreański (Buxus microphylla var. koreana), który zimą zmienia barwę liści z zielonego na żółty. Jest to naturalny proces biochemiczny właściwy dla tej odmiany. Dodatkowo istnieją także odmiany, takie jak np. 'Golden Boxwood' czy 'Aurea', które mają żółto zabarwione liście przez cały rok. Natomiast jeżeli w ogrodzie jest posadzony bukszpan zwyczajny (Buxus sempervirens), jego żółknięcie może wskazywać na pewne problemy.
W miesiącach zimowych bukszpan żółknie przede wszystkim z powodu przesuszenia fizjologicznego, czyli deficytu wody w tkankach. To roślina zimozielona, która utrzymuje liście przez cały rok. Z tego powodu nieustannie traci wodę w wyniku parowania. Dodatkowo zimą, gdy gleba zamarza i woda w niej staje się niedostępna, liście nadal wyparowują wilgoć z rośliny. Dochodzi wówczas do ujemnego bilansu wodnego, czyli roślina traci więcej wody, niż pobiera. Problem nasila się w słoneczne, mroźne i wietrzne dni, kiedy parowanie z powierzchni liści jest szczególnie intensywne.
Oprócz opisanego stresu fizjologicznego na żółknięcie bukszpanu mogą mieć także wpływ choroby grzybowe. Wśród głównych patogenów odpowiedzialnych za tego rodzaju objawy są grzyby Volutella buxi i Macrophoma candollei. Atakują one przede wszystkim osłabione rośliny uszkodzone przez zimę. Choroba rozpoczyna się od rdzawobrązowych plam na pędach, które z czasem rozprzestrzeniają się na liście, powodując ich żółknięcie, brązowienie i zamieranie.
Przeczytaj również: Czy bukszpan można pryskać olejem parafinowym? Sposób na ćmę i inne szkodniki bukszpanu
Jak zapobiegać żółknięciu bukszpanów?
Najważniejszym sposobem zapobiegania żółknięciu bukszpanu zimą jest zapewnienie roślinie wystarczającej ilości wody przed nadejściem ostrych mrozów. Dlatego warto obficie podlewać bukszpany w późnych miesiącach jesiennych, aby rośliny mogły magazynować wodę na sezon zimowy. Wilgotna gleba działa również jak izolator i zatrzymuje ciepło lepiej niż gleba sucha. Staraj się chronić bukszpan przed działaniem soli, np. wysypywanej na chodnik.
- Ściółkowanie i okrycie
Aby dodatkowo zapewnić roślinie odpowiedni stopień wilgotności gleby warto wyściółkować jej podstawę materiałem organicznym, takim jak kora lub kompost, co zmniejsza parowanie wody z podłoża. Dla bukszpanów narażonych na silny wiatr zalecane jest okrycie agrowłókniną. Powinna być ona nałożona w grudniu lub w styczniu, a zdjęta na przełomie lutego i marca.
Bukszpan należy obficie podlewać jesienią, jeszcze przed nadejściem silnych mrozów. Fot. Aflo Images/CanvaPro
- Nawożenie i przycinanie
Ważnym elementem przygotowania bukszpanu do zimowania jest jesienne nawożenie bogate w potas i fosfor, które m.in. wzmacnia system korzeniowy i pomaga przetrwać roślinie trudne warunki atmosferyczne. Dodatkowo jeszcze przed zimą warto sprawdzić roślinę pod kątem uszkodzeń lub objawów chorobowych. Wówczas należy go przyciąć i usunąć wszelkie porażone części, co minimalizuje ryzyko infekcji grzybowych mogących osłabić bukszpan podczas zimowych miesięcy.
Cenna rada: Jeżeli bukszpan zostanie uszkodzony w trakcie zimy (przemarznięcia itp.), najlepiej wstrzymać się z jego przycinaniem do wiosny, aż temperatura nie wzrośnie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Ziemię z kretowiska można wykorzystać w ogrodzie. Wystarczy ją nieco wzbogacić
Te rośliny lubią zimę. Kolorami rozświetlają szare rabaty
Jak przygotować róże pnące do zimy? Zrób jedną rzecz, zanim będzie za późno