Porady ogrodnicze

Dlaczego orzech włoski czernieje na drzewie? Jak sobie z tym poradzić i czy można jeść czarne orzechy?

Czerniejące orzechy na drzewie wywołują u wielu osób obawy zarówno o zbiory, jak i o stan samego drzewa. Czy czarne orzechy włoskie nadają się do jedzenia i z czego może wynikać zmiana ich wyglądu? Wyjaśniamy.

Dlaczego orzech włoski czernieje na drzewie? Jak sobie z tym poradzić i czy można jeść czarne orzechy?
Sprawdź, czy czarne orzechy włoskie nadają się do jedzenia i jak ocalić drzewo. Fot.123RF.com

Spis treści:

Czerniejące orzechy na drzewie – co to znaczy?

Orzech włoski to gatunek liściastego drzewa z rodziny orzechowatych, które cieszy się popularnością również w Polsce. Może osiągnąć nawet 35 metrów wysokości, a jego pień do 2 metrów średnicy. Jest mało wymagający pod kątem żyzności gleby, a przy tym rodzi pyszne owoce. Są kuliste lub lekko owalne, w zielonej okrywie, która jesienią łatwo odpada. Jadalną część owocu stanowi umieszczone wewnątrz nasiono, otoczone błoniastą łupiną.

Czasami jednak orzechy na drzewie czernieją. Co może być tego przyczyną? Powodem może być mączniak prawdziwy, czyli choroba wywołana atakiem grzybów z rzędu mączniakowców. Czarne plamy na orzechach włoskich pojawiają się zwykle latem, gdy owoce dojrzewają. Skórka zaczyna zmieniać kolor na ciemny i zasychać. Nie odchodzi od łupiny, a orzech wewnątrz gnije.

Przeczytaj również: Czy można kompostować liście orzecha włoskiego? Ostrożnie, żeby nie narobić sobie kłopotu

Dlaczego orzech włoski czernieje na drzewie – przyczyny

Przyczyny czernienia orzechów włoskich na drzewie mogą być różne. Drzewo mogło zostać zaatakowane przez mączniaka prawdziwego, ale na jego stan mogły też wpłynąć dwie inne choroby.

  • Antraknoza orzecha włoskiego – wywołuje ją grzyb o nazwie Gnomonia leptostyla. Atakuje każdą część rośliny, a więc zarówno same orzechy, jak i liście. Na początku objawia się żółtymi plamami, które z czasem brązowieją. Liście ciemnieją i usychają, a okrywa owocu czernieje, podczas gdy on sam zaczyna gnić. Zaatakowane pędy z czasem również ciemnieją i zamierają.

  • Bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego – nazywana jest również plamistością, ponieważ powoduje pojawianie się na orzechu ciemnych plam. Choroba wywoływana jest przez bakterię Xanthomonas campestris pv. juglandis, a jej rozwojowi sprzyja wysoka temperatura i deszczowa pogoda. Pojawiające się plamy są mniejsze niż w przypadku antraknozy, jednak tworzą skupiska. Na owocach można dostrzec liczne, czarne wgłębienia. Warto jednak wiedzieć, że nie gniją one w całości.

czerniejące orzechy na drzewie Czerniejące orzechy włoskie na drzewie to oznaka choroby. Fot.123RF.com

Orzech włoski czernieje na drzewie – jak sobie z tym poradzić?

Czernienie orzechów włoskich to duży problem, z którym należy coś zrobić. Przede wszystkim zaatakowane przez choroby pędy trzeba usunąć, a rany posmarować maścią ogrodniczą z dodatkiem fungicydów. Trzeba też opryskać chore drzewo preparatem grzybobójczym. Opryski przeciwgrzybicze warto zresztą stosować także profilaktycznie, wiedząc, że orzechy włoskie są niestety często atakowane przez choroby grzybowe.

Czy czarne orzechy nadają się do jedzenia?

Niektórzy twierdzą, że czarne orzechy – choć nie prezentują się dobrze – nadają się do spożycia. Pod postem Piotra Oburzyńskiego na Facebooku, dotyczącym czarnych orzechów, pojawiły się między innymi takie komentarze: „Orzechy mają czarną skorupę, trzeba z niej obrać i wysuszyć. To normalne”, „Trzeba je obrać ze skórek i wysuszyć, tylko radzę to robić w rękawiczkach”, „Łupinki trzeba zdjąć. Orzech w środku jest w porządku”.

Niektórzy z internautów są jednak bardziej sceptyczni: „Te orzechy, których otoczka przyschła i są czarne, już raczej do niczego się nie nadają. Są zepsute i zapleśniałe w środku. Ponoć trzeba zwapnować glebę pod orzechem i będą normalnie pękać i spadać czyste”, „To nie jest normalne. Już drugi rok to samo, łupina nie odpada, tylko już na drzewie czarnieje i zasycha. Orzechy w środku dobre, ale ile roboty i tylko do użytku własnego, bo komuś dać to niefajnie wygląda. Jest to jakaś choroba”.

Jaka jest prawda? Choć możemy próbować ratować orzechy, gdy poczerniały i zgniły nie nadają się już do jedzenia. Ratować trzeba jednak zaatakowane przez choroby drzewo.

Źródła: deccoria.pl

Przeczytaj również: Dlaczego jabłonie i inne drzewa owocują co drugi rok? Co zrobić, żeby owoce były co roku

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.