Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Jak przechowywać warzywa korzeniowe? Marchewka i pietruszka długo będą twarde i soczyste

Po zakończonych zbiorach masz wiele smakowitych warzyw do przechowania, ale nie wiesz, jakie warunki powinieneś im zapewnić, by utrzymały świeżość, chrupką strukturę i cały pakiet wartości odżywczych? Techniki prawidłowego przechowywania zbiorów to złożone zagadnienie, jednak starsi ogrodnicy mają sprawdzone, proste sposoby na magazynowanie owoców i warzyw w czasie jesieni, a niektórych gatunków nawet do późnej wiosny. Przeczytaj i dowiedz się, co zrobić, by móc cieszyć się smakiem ekologicznych warzyw korzeniowych z twojego ogrodu jak najdłużej.

Jak przechowywać warzywa korzeniowe? Marchewka i pietruszka długo będą twarde i soczyste
Jakie warzywa można przechowywać przez zimę? Na liście jest marchewka, zebraną z grządki należy najpierw oczyścić. Fot. natalianekrasova/123rf.com

Spis treści:

Jakie warzywa można przechowywać przez zimę?

Nie wszystkie gatunki warzyw czy owoców równie dobrze nadają się do posezonowego przechowywania. Wszystko zależy od tego, co zbierzesz na przydomowym poletku lub z ogrodowego warzywnika. Poszczególne gatunki warzyw różnią się pomiędzy sobą trwałością, inaczej zachodzą w nich procesy biochemiczne po zbiorze, inaczej też reagują na standardowe warunki magazynowania. Jedne będą w stanie poleżeć w zimnej spiżarni nawet kilka miesięcy, inne z trudem wytrzymają 2 tygodnie.

Spośród wszystkich grup roślin uprawianych w przydomowych ogrodach to warzywa korzeniowe wyróżnia wysoka trwałość. Wynika ona z wysokiej zawartości suchej masy, bardzo zwartej budowy, cylindrycznego albo kulistego kształtu oraz dużej twardości. Ich skórka dodatkowo stanowi barierę dla nadmiernego parowania oraz chroni przed wnikaniem patogenów do wnętrza tkanek.

Jednak nawet z takim solidnym zapleczem cech zapewniających wysoką trwałość, a tym samym pozwalających na bezpieczne przechowywanie jesienią i zimą, w nieodpowiednich warunkach warzywa te zaczynają się psuć. Podczas rozmowy o zabezpieczaniu warzyw po zbiorach dziadkowie podsunęli mi pewne rozwiązania, jak przechowywać warzywa korzeniowe – sprawdzone sposoby, które stosują od lat, znajdziesz poniżej. 

Przeczytaj również: Prosty trik na przechowywanie ziemniaków. Wrzuć do skrzyni te liście, bulwy będą twarde i jędrne

Jak przechowywać warzywa korzeniowe – sprawdzone sposoby

Wiele gatunków korzeniowych po przeniesieniu w skrzynkach do piwnic, nawet leżąc w optymalnej temperaturze i wilgotności, nie utrzyma świeżości i pożądanego smaku długo, jeśli wcześniej odpowiednio ich nie zabezpieczysz. Jednym ze sposobów jest... uważna selekcja, to pierwszy krok do pozyskania najlepszych okazów, które nie ulegną zepsuciu. Zawsze wybieraj do przechowywania warzywa dobrze wykształcone, nieprzerośnięte i zdrowe.

Stare korzenie marchwi czy pietruszki szybko staną się łykowate, natomiast te zebrane jako zbyt młode okazy utracą smak i soczystość, staną się wodniste i podatne na rozmaite choroby. Trzymaj się poniższych wytycznych, a twoje zbiory z pewnością poleżą dłużej. 

  1. Pamiętaj, aby dojrzałe, wyrośnięte marchewki i pietruszki zbierać jedynie przy dobrej pogodzie, gdy nie jest wilgotno i nie ma już rosy.

  2. Wyciągaj je z ziemi w sposób uważny i ostrożny, ponieważ uszkodzone szybko się zepsują.

  3. Na miejsce segregacji przenoś je najlepiej zawinięte w jutowy worek, uważając, by podczas przenoszenia nie obijały się o siebie i nie obtłukiwały.

  4. Nać obrywaj możliwie jak najszybciej, ponieważ pozostawiona przy korzeniu spowoduje jego więdnięcie i zawsze rób to ręcznie, nie używaj noża.

  5. Sortując warzywa, szukaj na nich: odgnieceń, stłuczeń, spękań, zadrapań skórki, śladów choroby czy zarodników grzybów. Wybieraj okazy kształtne i pozbawione uszkodzeń. 

Jak przechowywać posortowane już warzywa? Mój dziadek ma na to dwie metody: 

  • w piwnicy – tam przeniesione warzywa warto zasypywać suchym, czystym piaskiem lub drobnym żwirem, dzięki czemu nie stracą sprężystości, nie zwiędną i dłużej pozostaną świeże; 
  • w tunelu – chodzi o wykopanie dołu na wielkość (szerokość i wysokość) skrzynki wybranej do przechowywania zebranych warzyw, włożenie jej do wnętrza tak powstałego tunelu i zakrycie skrzynki kolejno płytą styropianową, warstwą ziemi i suchymi liśćmi. 

W podziemnym tunelu stałe, korzystne warunki do przechowywania utrzymują się w sposób zupełnie naturalny. Dodatkowo boczne ścianki skrzyni chronią zbiory marchwi i pietruszki przed szkodnikami a górne warstwy odcinają dopływ lodowatego powietrza i skutecznie zabezpieczają przed przemarzaniem.

warzywa Warzywa można przechowywać w tunelu tj. skrzynce zakopanej w ziemi, obłożonej styropianem, zasypanej ziemią i warstwą suchych liści. To skutecznie ochroni plony przed mrozem i pozwoli długo zachować świeżość. Fot. vollirikan/123rf.com

W piwnicy konieczne jest utrzymanie właściwej temperatury i wilgotności. Marchew i pietruszka doskonale przechowują się przy 1-2°C oraz wilgotności względnej powietrza w granicach 95-98%, jednak im niższa temperatura w miejscu magazynowania, tym wyższa powinna być wilgotność. Świetną metodą na przechowanie warzyw korzeniowych jest skorzystanie z ziemianki. Warto rozważyć też tradycyjne kopcowanie.  

Jak długo można przechowywać warzywa korzeniowe?

Zastanawiasz się, jakie warzywa można przechowywać przez zimę bez ryzyka utraty smaku czy szybkiego psucia się i gnicia? Zapytałam dziadków, ogrodników z zamiłowania, którzy pracy na działce poświęcili długie lata, jak decydują o tym, co przechowywać w postaci świeżej, co odpowiednio przetworzyć, a co zużyć od razu, bo żadna z form przechowywania nie zdoła utrzymać tak wyjątkowego, naturalnego smaku. Wyjaśnili, że warzywa pod względem trwałości i wynikających z niej możliwości magazynowania dzielą się na 3 grupy: 

  • warzywa nietrwałe – w ich przypadku okres przechowywania jest krótki, nie przekracza zwykle 2 tygodni, choć w niektórych przypadkach da się go nieco wydłużyć za pomocą prostych zabiegów, odpowiedniego przygotowania do przechowywania oraz zachowania stabilnych warunków w miejscu leżakowania; 
  • warzywa średnio trwałe – nadają się do przechowywania przez okres od kilku do kilkunastu tygodni; 
  • warzywa trwałe – nadają się do przechowywania średnio przez 3-4 miesiące, a maksymalnie do 10 miesięcy i dobrze znoszą niską temperaturę na poziomie 0°C.

buraki Zebrane z grządek buraki również nadają się do przechowywania zimą, ale uważnie je obejrzyj pod kątem uszkodzeń. Wybieraj tylko zdrowe, wyrośnięte okazy. Fot. schan/123rf.com

Dla większości gatunków za optimum uznaje się wartości powyżej 0°C, jedynie warzywa cebulowe wytrzymują w warunkach o niższej temperaturze. Najlepsze warunki przechowywania warzywa mają wówczas, gdy nastąpi maksymalne wyciszenie wszystkich procesów życiowych. To pozwala utrzymać wysoką jakość, strukturę, soczystość i smak na dłużej.

Za nietrwałe warzywa uchodzą m.in. bób, brokuł, młode owoce cukinii, cykoria, karczoch, ogórki, dojrzałe pomidory, sałata, szczaw, szparagi, fasola szparagowa, młode warzywa w pęczkach, szpinak, rzodkiewka. Oznacza to, że nawet w warunkach chłodniczych niezamrożone nie utrzymają świeżości długo. Zwykle da się przechowywać je 1,5-2 tygodnia, choć wiele zależy od jakości plonu.

warzywa korzeniowe Niektóre z warzyw nadają się wyłącznie do przechowywania w lodówce lub w zamrażalniku, jeśli chcemy korzystać z nich dłużej. Fot. sonjachnyj/123rf.com

Z kolei uwielbiana przeze mnie marchewka i pietruszka korzeniowa należą do warzyw trwałych, podobnie jak burak ćwikłowy, cebula, czosnek, kapusta głowiasta, seler korzeniowy, suche nasiona roślin strączkowych czy późne odmiany ziemniaków. Tym samym w warunkach piwnicznych lub w tunelu da się utrzymać je w dobrej kondycji, nie tracąc na chrupkości i smaku, nawet kilka miesięcy.

Tylko nie zapomnij, przenosząc warzywa do piwnicy, wcześniej ich oczyścić – wystarczy, że delikatnie omieciesz korzenie miotełką z miękkim włosiem. Zwróć też uwagę, czy nie ma na nich wilgoci, jeśli są mokre lub lekko wilgotne pozostaw je rozłożone do wyschnięcia, aby przypadkiem nie zepsuły się pod żwirowym kopcem.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Bezkonkurencyjna metoda przechowywania cebuli. Główki będą twarde i zdrowe długie miesiące

Jak przechowywać czosnek? Standardowe i starodawne metody przechowywania czosnku

Wykopywanie porów na zimę. Jak przechowywać pory, żeby nie wiotczały i zachowywały witaminy?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.