Spis treści:
- Dlaczego jesienne nawożenie malin jest ważne?
- Mieszanka na wzmocnienie malin – przepis i zastosowanie
Dlaczego jesienne nawożenie malin jest ważne?
Krzewy malin zużywają dużo energii podczas owocowania, dlatego jesienią trzeba im pomóc w regeneracji. Odpowiednio zbilansowane nawożenie przygotowuje je do zimowego spoczynku i wspiera ich zdrowie w kolejnym sezonie wegetacyjnym. W tym okresie najważniejsze jest dostarczenie roślinom składników pokarmowych, które pomagają w regeneracji korzeni i wzmocnieniu odporności na choroby oraz nadchodzące mrozy.
Dlatego do jesiennego nawożenia malin nadają się głównie nawozy fospoforo-potasowe, a nie azotowe, które mogłyby pobudzać wzrost pędów. Składniki te łatwo dostarczysz za pomocą dedykowanych nawozów mineralnych. Dodatkowo co ok. 4 lata możesz wzbogacić glebę przekompostowanym obornikiem w dawce 3 kg na 10 mkw. Co prawda obornik zawiera azot, ale głównie w formach organicznych, dzięki czemu jest stopniowo uwalniany podczas mineralizacji.
Jesienne nawożenie malin najlepiej przeprowadzać we wrześniu i październiku. Zabieg ten przyczynia się wtedy do poprawy żyzności i struktury gleby, co korzystnie wpływa na zdrowie mikroorganizmów glebowych. Dzięki temu maliny są lepiej przygotowane do zimowego spoczynki i nowego sezonu, co przekłada się na obfite i wysokiej jakości plony.
Przeczytaj również: Jak sadzić maliny jesienią, żeby się nie rozrastały? Trik plantatorów sprawdzi się na działce
Mieszanka na wzmocnienie malin – przepis i zastosowanie
Do jesiennego wzmocnienia malin doskonale sprawdzi się także naturalna mieszanka 2 łyżek mąki dolomitowej, pół łyżki siarczanu potasu i magnezu oraz odrobiny trocin lub rozłożonej kory. Każdy ze składników odgrywa tu ważną rolę. Dolomit dostarcza wapnia i magnezu – których roślina szczególnie potrzebuje po zbiorach – wyrównując tym samym pH gleby. Natomiast siarczan potasu i magnezu wzmacnia system korzeniowy i zwiększa odporność krzewów na mróz.

Kiedy jesienią krzewy malin dostaną wszystko, czego potrzebują, stają się znacznie bardziej odporne na mróz. Fot. springrace/CanvaPro
Nie mieszaj komponentów ze sobą, a jedynie rozsyp je w odpowiedniej kolejności – najpierw mąkę dolomitową, potem siarczan potasu i magnezu. Następnie delikatnie zagrab ziemię wokół krzewów, by składniki równomiernie się rozprowadziły i lekko ją spulchnij – wystarczy kilka centymetrów. Na koniec wyściółkuj krzewy cienką warstwą trocin, kory lub innego materiału organicznego. Dzięki temu gleba będzie dłużej wilgotna, a składniki odżywcze będą stopniowo uwalniane przez całą zimę.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Szybko rosnące drzewa - TOP 10. Odmienią twój ogród w krótkim czasie
Ekologiczne sposoby zaprawiania czosnku. Przed sadzeniem jesienią to najważniejszy zabieg