Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Kiedy trzeba przyciąć dynie i jak zrobić to dobrze? Nie będzie się nadmiernie rozrastać

Dynia to nie tylko dekoracja na Halloween, ale również bardzo smaczne i pożywne warzywo, z którego można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarnej sztuki. Jej pielęgnacja nie jest wymagająca i czasochłonna, dlatego z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący ogrodnik. Aby wyhodować jeszcze większe dynie, w sierpniu należy przyciąć krzaczki. Dzięki temu rośliny nie będą się nadmiernie rozrastać, zachowają swój zdrowy wygląd, a ich owoce urosną większe i smaczniejsze. Sprawdź, w jaki sposób przycinać dynie.    

Kiedy trzeba przyciąć dynie i jak zrobić to dobrze? Nie będzie się nadmiernie rozrastać
Sierpień to dobry czas, by przyciąć dynie. Dzięki temu owoce urosną większe i smaczniejsze. Fot.simanovskiy/123RF.com

Spis treści:

Dlaczego warto przycinać dynie?

Dynia to typowo jesienne warzywo, które często gości w naszych ogrodach. Ma delikatny i nieco słodkawy smak, co sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Co więcej, jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, a jego regularne spożywanie ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Choć uprawa dyni nie należy do trudnych, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Do podstawowych i najważniejszych zabiegów należą podlewanie i nawożenie, ale nie tylko. Aby uzyskać duże owoce, krzaczki należy przyciąć.

Dlaczego warto przycinać dynie? Krzaczki te mają tendencję do rozrastania się, a ich pędy mogą osiągać nawet kilkanaście metrów. Jednakże nie zawsze przekłada się to na wielkość i jakość owoców. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu rośliny nie będą się nadmiernie rozrastać, co pomoże zachować im zdrowy wygląd. Zabieg ten pozwoli roślinom skierować energię na owocach, co sprawi, że będą one znacznie większe i smaczniejsze. Warto też wiedzieć, że przycinanie dyni zwiększa odporność krzaków na patogeny grzybowe, gdyż sprzyja ich lepszemu doświetleniu i wentylacji. Dzięki temu będziemy mogli spodziewać się zdrowych i obfitych zbiorów jesienią.    

jak przycinać dynie Przycinanie dyni sprawia, że krzaczki nie będą nadmiernie się rozrastać, a dodatkowo będą bardziej odporne na choroby grzybowe. Fot.yuriz/123RF.com

Kiedy przycinać dynie?

Przycinanie dyni zazwyczaj ma miejsce w dwóch terminach. Po raz pierwszy wykonujemy czynność w okresie od połowy czerwca do lipca. Pomoże to ograniczyć wielkość roślin, dzięki czemu będą się one lepiej rozkrzewiać. Następnie przycinanie powtarzamy w połowie sierpnia, aby krzaczki mogły skupić się na tworzeniu dużych owoców. To sprawi, że będą one bardziej kształtne i lepiej wybarwione. Ponadto przycinanie dyni w sierpniu redukuje ryzyko wystąpienia chorób grzybowych, zapewniając obfite i zdrowe plony. Na wykonanie czynności warto przeznaczyć suchy i słoneczny dzień, dzięki czemu rany szybciej się zagoją.        

W jaki sposób przycinać dynie?

Moje dynie zdrowo rosną i mają dorodne owoce. Sekret tkwi nie tylko w odpowiednim nawożeniu czy podlewaniu, ale przede wszystkim w przycinaniu. Jak zrobić to dobrze? Zanim przystąpimy do przycinania dyni, musimy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobre narzędzia (sprawdzą się zarówno nożyce ogrodowe, jak i sekator). Powinny one być ostre, aby nie miażdżyły pędów, a także odpowiednio zdezynfekowane, co pomoże zapobiec przenoszeniu się chorób.

W okresie od połowy czerwca do lipca skracam każdy pęd nad 5-6 liściem, natomiast w sierpniu przycinam łodygi nad 2 lub 3 liściem za ostatnim owocem. Nie wykonuję cięcia pod skosem, a tylko prosto, dzięki czemu rany będą jak najmniejsze. Przycinanie dyni w sierpniu sprawi, że owoce urosną większe i smaczniejsze. W trakcie zabiegu pod każdy owoc można podłożyć deseczkę, kawałek juty lub słomę. To sprawi, że dynie będą ładnie wybarwione i bardziej kształtne. Ponadto pomoże to zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.   

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Ekologiczny oprysk na brunatną plamistość liści pomidorów. Działaj, zanim choroba zaatakuje owoce

Darmowa odżywka na wzrost pomidorów, selera i ogórków. Uratuje nawet zmarnowane kwiaty

Przycinanie pomidorów w sierpniu. Po tym zabiegu owoce będą duże i szybciej dojrzeją

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.