Spis treści:
Lewkonia – królowa letniej rabaty
Lewkonia letnia (Matthiola incana) to okazała roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowanych. Jej łacińska nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego lekarza i botanika Pietro Andrea Matthioli, który spopularyzował ten gatunek. Kwiat ten pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, natomiast u nas nie zimuje i jest uprawiany z rozsady. W zależności od odmiany lewkonia letnia osiąga od 30 do 100 cm wysokości. Jej wzniesione pędy porastane są przez lancetowate, pokryte szarym kutnerem liście. W czerwcu na szczytach pędów pojawiają się bardzo wonne kwiaty, a ich zapach przypomina zapach maciejki. Mogą one być pojedyncze lub pełne (te drugie nie wytwarzają nasion).
Kwiaty lewkonii letniej mają bogatą gamę kolorystyczną – mogą być białe, kremowe, żółte, różowe, liliowe, fioletowe, pomarańczowe lub czerwone. Kwitną one bardzo długo, aż do pierwszych przymrozków. Rozwijają się stopniowo (zawsze od dołu) i są zebrane w wydłużone grona. Wśród najpiękniejszych odmian lewkonii letniej warto wymienić m.in. 'Mera', 'Vintage Cream', 'Dora', 'Lavender', 'Bara', 'Antar', 'Diablo', 'Varsovia', 'Hala', 'Maribell Rose' oraz 'Opera Francesca'.
Lewkonia letnia jest znana od dawna. Co ciekawe, w XVIII wieku uprawiano ją powszechnie przy dworach i pałacach. Była też jednym z podstawowych kwiatów na targach. Lewkonia ma wiele zastosowań. Jest królową letnich rabat, ale również jest często uprawiana w pojemnikach jako dekoracja balkonów i tarasów. Pięknie komponuje się z innymi popularnymi roślinami rabatowymi, takimi jak nagietek, floks, heliotrop czy liliowce. Ponadto znakomicie nadaje się na kwiat cięty – aby przedłużyć jej świeżość, wystarczy włożyć lewkonię do wazonu razem z korzeniami.
Wysiew lewkonii letniej możemy rozpocząć już w lutym. Fot.lina811/123RF.com
Siew i pielęgnacja lewkonii
Lewkonię letnią najlepiej uprawiać z rozsady, gdyż jest rośliną o długim okresie wegetacji. Wysiew nasion możemy rozpocząć już w lutym lub marcu do skrzynek wypełnionych podłożem przeznaczonym do produkcji rozsady. Przykrywamy je cienką warstwą ziemi i zostawiamy w temperaturze około 20 st. C. Wschody pojawiają się po 10-14 dniach – wówczas obniżamy temperaturę do 6-8 st. C. Ważne jest, aby siewki miały dostęp do światła przez znaczną część dnia (nawet 7-9 godzin). Gdy sadzonki będą miały po 2 liście właściwe, należy je przepikować do osobnych doniczek (w tym okresie utrzymujemy temperaturę w okolicach 4-8 st. C). Hartowanie roślin możemy rozpocząć około tydzień przed wysadzeniem roślin na miejsce stałe. Do gruntu przesadzamy je w drugiej połowie maja, gdy minie największe ryzyko przymrozków. W tym czasie możemy też wysiać nasiona wprost do gruntu (w tym przypadku lewkonia zakwitnie pod koniec sierpnia, a jej kwitnienie będzie mniej obfite).
Lewkonia letnia potrzebuje miejsca słonecznego i osłoniętego przed wiatrem. Preferuje podłoże żyzne, próchnicze, o odczynie zasadowym. Rośliny te źle znoszą suszę, dlatego konieczne jest ich regularne podlewanie. Gleba powinna być stale nawilżona, ale nie mokra. Nawożenie należy rozpocząć około 2-3 tygodnie po posadzeniu rozsady. W tym celu można sięgnąć po wieloskładnikowe nawozy do roślin kwitnących. Ponadto lewkonia dobrze reaguje na nawożenie organiczne, dlatego przed posadzeniem warto wymieszać podłoże z kompostem. Równie dobrze sprawdzi się stanowisko w drugim roku po oborniku.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Świetna metoda i spektakularne efekty. Wysiew bylin w woreczkach
Świetne odmiany groszków pachnących. Najstarsze pochodzą z XVI wieku