Spis treści:
- Nadchodzą silne przymrozki – jak chronić przed nimi uprawy?
- Co zostawić, a co zebrać z grządek przed przymrozkami?
Nadchodzą silne przymrozki – jak chronić przed nimi uprawy?
Pod koniec sezonu pogoda jest kapryśna i przymrozki mogą nadejść w każdej chwili. Znaczny spadek temperatury, a nawet pierwsze opady deszczu ze śniegiem, są zapowiadane na najbliższe dni. Jak informuje IMGW, w województwie śląskim, małopolskim i podkarpackim możemy spodziewać się ochłodzenia temperatury przy gruncie do -4°C.
Silne jesienne przymrozki stanowią zagrożenie dla upraw warzyw, które nadal mamy w ogrodzie. Jacek Naliwajek, ekspert dzielący się swoją wiedzą na kanale Naturalnie o ogrodach na YouTube, w swoim najnowszym filmie wyjaśnił, że o tej porze dla roślin najbardziej niebezpieczny jest mroźny wiatr. W warunkach, gdy ich korzenie znajdują się w zamarzniętej glebie, w związku z czym nie mogą pobierać z niej wody, zimne podmuchy wysuszają liście i prowadzą do zniszczenia upraw.
Doświadczony ogrodnik wyjaśnił, jak zapobiec temu niepokojącemu zjawisku. Powinniśmy okryć uprawy, które mają zimować lub dłużej pozostać na grządce. Do zabezpieczenia warto wykorzystać cienką, wiosenną agrowłókninę – ekspert zaleca, aby miała gramaturę od 17 do 23 g/mkw. Taki materiał zagwarantuje roślinom dostęp światła, którego potrzebują przy krótkim dniu, jednocześnie w dużym stopniu chroniąc je przed mrozem i wysuszającym wiatrem. Możemy luźno położyć go na roślinach lub naciągnąć na stelaż, budując tunel nad grządką.
Buraki najlepiej zebrać przed silnymi przymrozkami. Fot. yanadjana/123RF.com
Przeczytaj również: To już ostatni moment na sadzenie czosnku ozimego. Co się stanie, gdy posadzimy go obok truskawek?
Co zostawić, a co zebrać z grządek przed przymrozkami?
Chętnie uprawiane w ogrodach warzywa różnią się między sobą odpornością na mróz. Niektórym z nich szkodzą najmniejsze przymrozki, inne natomiast przetrwają znaczny spadek temperatury, w związku z czym mogą długo zostać na grządce lub nawet na niej zimować.
Co ciekawe, niektóre warzywa potrzebują mrozu, aby miały lepszy smak – obserwujemy to w przypadku jarmużu, brukselki czy pasternaku. Również marchew wystawiona na działanie lekkiego przymrozku staje się słodsza, ale toleruje spadek temperatury tylko do -4°C.
Co zebrać z grządek przed przymrozkami? Ekspert z Naturalnie o ogrodach zachęca, aby w pierwszej kolejności wykopać buraki, rzepę, rzodkiew i marchew. Seler zniesie chłód do -5°C, ale nie trzymajmy go w ziemi zbyt długo, bo przemrożony będzie się źle przechowywał. Wytrzymałą pietruszkę i pasternak zbieramy później – nawet w połowie grudnia, jeśli ziemia nie zamarzła.
Niektóre warzywa możemy bez obaw zostawić na grządce po przymrozkach, najlepiej po odpowiednim zabezpieczeniu. Jak podpowiada Jacek Naliwajek, mrozoodporne są takie warzywa jak jarmuż, szpinak, roszponka, brukselka, sałata zimująca i kapusta włoska.
Źródła: deccoria.pl, youtube.com/@naturalnieoogrodach
Przeczytaj również:
Jedno z najważniejszych zadań w jesiennym ogrodzie. Przyszłoroczne zbiory będą jak marzenie
Kiedy i jak siać koper na wczesny zbiór? Kilka najważniejszych zasad uprawy ozimej
Listopad to najlepszy termin na siew i sadzenie tych warzyw. Konkretny plon na wiosnę gwarantowany