Spis treści:
Kiedy zbierać marchew?
Optymalny termin zbioru marchwi zależy m.in. od jej odmiany i czasu wysiewu. O dojrzałości marchwi świadczy średnica ramion korzenia – najlepsza do wykopywania jest marchew o średnicy 1-2 cm. Wczesna marchew jest gotowa już po 50-60 dniach od zasadzenia, dlatego często zbiera się ją w połowie lata i jest przeznaczana na bieżące potrzeby kulinarne.
Natomiast odmiany późne, najlepiej wykopać jesienią – od drugiej połowy września do końca października. Dodatkowo, jeżeli jesień jest łagodna, można opóźnić zbiory nawet do pierwszych przymrozków. Jednak wówczas warto śledzić prognozy, by uniknąć gnicia korzeni w razie gwałtownych spadków temperatur.
Do długiego przechowywania najlepiej nadają się marchewki zebrane już jako dojrzałe, ale nie za stare. Idealną fazę dojrzałości korzenia można rozpoznać po kolorze naci – gdy zaczyna lekko brązowieć, marchew jest gotowa do zbioru.
Przeczytaj również: Marchewka rośnie długa, ale cienka. Co musisz zrobić, by była gruba i bardziej soczysta?
Jak dobrze zebrać marchewkę?
Do zbioru marchwi najlepiej wybrać pogodny, ale jednocześnie chłodny i bezdeszczowy dzień – korzenie powinny być jak najbardziej suche, co zapobiega ich gniciu podczas przechowywania. Marchew dobrze jest zbierać z uprzednio spulchnionej gleby, co znacznie ułatwia jej wyciągnięcie oraz przeciwdziała uszkodzeniom korzeni i naci. Można to zrobić np. przy pomocy wideł o szerokich zębach.
Dobra rada: Do spulchniania gleby należy unikać używania szpadla, który może przeciąć korzenie. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne marchwi zmniejszają jej przydatność do przechowywania – jest bardziej podatna na gnicie.
Po wykopaniu marchwi należy delikatnie otrząsnąć korzenie z ziemi i natychmiast usunąć nać, najlepiej ją ukręcając – cięcie nożem może uszkodzić głowę korzenia i otworzyć drogę do wnikania patogenów. Usunięcie części zielonej zapobiega jej więdnięciu i późniejszym gniciu w trakcie przechowywania. Marchwi nie należy myć przed planowanym przechowywaniem.
Przeczytaj również: Najlepsze odmiany marchwi – wczesne, średnio wczesne i późne. Słodkie, kruche i nie tylko pomarańczowe
Przechowywanie marchwi – dobre sposoby
Marchew późna nadaje się do długiego magazynowania, jednak należy ją do tego odpowiednio przygotować. Tuż po zbiorze powinno się krótko obsuszyć korzenie na zagonie (maksymalnie godzinę w suchą pogodę). Optymalne warunki pozwalają przechować marchew nawet do 4-5 miesięcy. Jak tego dokonać?
- Pojemnik z piaskiem
Najlepszym sposobem długotrwałego magazynowania marchwi w warunkach amatorskich jest przechowywanie jej w skrzynkach wypełnionych lekko wilgotnym piaskiem lub torfem, w dobrze wentylowanej piwnicy o temperaturze od 0 do 5°C i wilgotności powietrza ok. 85-90 proc. Pomieszczenie magazynowe musi być wolne od owoców wydzielających etylen (zwłaszcza jabłek), ponieważ gaz ten przyspiesza psucie i powoduje gorzknienie marchwi.
Gdy końcówki naci zaczynają brązowieć to znak, że marchew jest gotowa do zbioru. Fot. garsya/123RF.com
- Pryzmy
W opisanych wyżej warunkach, marchew przeznaczoną do przechowywania można też układać luzem, tworząc pryzmy o szerokości i wysokości ok. 1 m. Aby zabezpieczyć je przed wysychaniem, wierzchnią warstwę warzyw warto przykryć piaskiem i co jakiś czas delikatnie go zraszać wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność. Należy pamiętać, że nadmierne przesuszenie utrudnia przechowywanie.
- Kopiec ogrodowy
Jeżeli piwnica lub pomieszczenie gospodarcze są zbyt suche, korzenie marchwi można przechowywać w kopcu ogrodowym pod grubą warstwą słomy i ziemi. Najważniejsza jest wówczas ich ochrona przed silnym mrozem. Marchewki układa się w niski stos o kształcie stożka, końcówkami do wewnątrz. Następnie okrywa się go słomą lub sianem i obsypuje 10-15 cm warstwą ziemi na wierzchu. Na czubku stożka warto pozostawić wystającą słomę lub siano w celu lepszej cyrkulacji powietrza.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Najcenniejsza z roślin pastewnych, doskonale użyźnia glebę. Siew i uprawa lucerny w ogrodzie
Jak uzupełnić dziury w trawniku? Najlepsze i skuteczne sposoby na wyschnięte plamy