Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Zbiór i przechowywanie marchwi. Twarde, chrupiące i soczyste korzenie przez wiele miesięcy

Marchew to jedno z najchętniej uprawianych warzyw w polskich ogrodach. Aby cieszyć się jej słodkim smakiem przez całą zimę, trzeba zadbać nie tylko odpowiedni o termin zbioru, ale i właściwe warunki przechowywania. Sprawdź, kiedy zbierać marchew, jak prawidłowo ją wykopać i jakie sposoby przechowywania pozwolą zachować jej pyszny smak przez wiele miesięcy.

Zbiór i przechowywanie marchwi. Twarde, chrupiące i soczyste korzenie przez wiele miesięcy
Jak rozpoznać, że marchew jest gotowa do zbioru? Fot voobino/123RF.com

Spis treści: 

Kiedy zbierać marchew?

Optymalny termin zbioru marchwi zależy m.in. od jej odmiany i czasu wysiewu. O dojrzałości marchwi świadczy średnica ramion korzenia – najlepsza do wykopywania jest marchew o średnicy 1-2 cm. Wczesna marchew jest gotowa już po 50-60 dniach od zasadzenia, dlatego często zbiera się ją w połowie lata i jest przeznaczana na bieżące potrzeby kulinarne. 

Natomiast odmiany późne, najlepiej wykopać jesienią – od drugiej połowy września do końca października. Dodatkowo, jeżeli jesień jest łagodna, można opóźnić zbiory nawet do pierwszych przymrozków. Jednak wówczas warto śledzić prognozy, by uniknąć gnicia korzeni w razie gwałtownych spadków temperatur.

Do długiego przechowywania najlepiej nadają się marchewki zebrane już jako dojrzałe, ale nie za stare. Idealną fazę dojrzałości korzenia można rozpoznać po kolorze naci – gdy zaczyna lekko brązowieć, marchew jest gotowa do zbioru.

Przeczytaj również: Marchewka rośnie długa, ale cienka. Co musisz zrobić, by była gruba i bardziej soczysta?

Jak dobrze zebrać marchewkę?

Do zbioru marchwi najlepiej wybrać pogodny, ale jednocześnie chłodny i bezdeszczowy dzień – korzenie powinny być jak najbardziej suche, co zapobiega ich gniciu podczas przechowywania. Marchew dobrze jest zbierać z uprzednio spulchnionej gleby, co znacznie ułatwia jej wyciągnięcie oraz przeciwdziała uszkodzeniom korzeni i naci. Można to zrobić np. przy pomocy wideł o szerokich zębach.

Dobra rada: Do spulchniania gleby należy unikać używania szpadla, który może przeciąć korzenie. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne marchwi zmniejszają jej przydatność do przechowywania – jest bardziej podatna na gnicie.

Po wykopaniu marchwi należy delikatnie otrząsnąć korzenie z ziemi i natychmiast usunąć nać, najlepiej ją ukręcając – cięcie nożem może uszkodzić głowę korzenia i otworzyć drogę do wnikania patogenów. Usunięcie części zielonej zapobiega jej więdnięciu i późniejszym gniciu w trakcie przechowywania. Marchwi nie należy myć przed planowanym przechowywaniem.

Przeczytaj również: Najlepsze odmiany marchwi – wczesne, średnio wczesne i późne. Słodkie, kruche i nie tylko pomarańczowe

Przechowywanie marchwi – dobre sposoby

Marchew późna nadaje się do długiego magazynowania, jednak należy ją do tego odpowiednio przygotować. Tuż po zbiorze powinno się krótko obsuszyć korzenie na zagonie (maksymalnie godzinę w suchą pogodę). Optymalne warunki pozwalają przechować marchew nawet do 4-5 miesięcy. Jak tego dokonać?

  • Pojemnik z piaskiem 

Najlepszym sposobem długotrwałego magazynowania marchwi w warunkach amatorskich jest przechowywanie jej w skrzynkach wypełnionych lekko wilgotnym piaskiem lub torfem, w dobrze wentylowanej piwnicy o temperaturze od 0 do 5°C i wilgotności powietrza ok. 85-90 proc. Pomieszczenie magazynowe musi być wolne od owoców wydzielających etylen (zwłaszcza jabłek), ponieważ gaz ten przyspiesza psucie i powoduje gorzknienie marchwi.


Gdy końcówki naci zaczynają brązowieć to znak, że marchew jest gotowa do zbioru. Fot. garsya/123RF.com

  • Pryzmy

W opisanych wyżej warunkach, marchew przeznaczoną do przechowywania można też układać luzem, tworząc pryzmy o szerokości i wysokości ok. 1 m. Aby zabezpieczyć je przed wysychaniem, wierzchnią warstwę warzyw warto przykryć piaskiem i co jakiś czas delikatnie go zraszać wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność. Należy pamiętać, że nadmierne przesuszenie utrudnia przechowywanie.

  • Kopiec ogrodowy 

Jeżeli piwnica lub pomieszczenie gospodarcze są zbyt suche, korzenie marchwi można przechowywać w kopcu ogrodowym pod grubą warstwą słomy i ziemi. Najważniejsza jest wówczas ich ochrona przed silnym mrozem. Marchewki układa się w niski stos o kształcie stożka, końcówkami do wewnątrz. Następnie okrywa się go słomą lub sianem i obsypuje 10-15 cm warstwą ziemi na wierzchu. Na czubku stożka warto pozostawić wystającą słomę lub siano w celu lepszej cyrkulacji powietrza.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Najcenniejsza z roślin pastewnych, doskonale użyźnia glebę. Siew i uprawa lucerny w ogrodzie

Posadź zamiast trawy w ogrodzie, jest prawie bezobsługowy. Karmnik ościsty na trawnik, najlepsze odmiany

Jak uzupełnić dziury w trawniku? Najlepsze i skuteczne sposoby na wyschnięte plamy

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.