Spis treści:
- Piwnica, najlepsze miejsce do przechowywania cebuli
- Najlepsze sposoby na przechowywanie cebuli – metody naszych babć
Piwnica, najlepsze miejsce do przechowywania cebuli
Najlepsze miejsce do przechowywania cebuli to chłodne, ciemne i suche pomieszczenie, które zapewni dobrą cyrkulację powietrza i stabilną temperaturę. Idealnie sprawdza się do tego np. piwnica lub spiżarnia, ale mogą to być także inne pomieszczenia, które nie są narażone na działanie ciepła i światła. Przed przystąpieniem do przechowywania, warto zrobić wstępną selekcję warzyw i pozostawić tylko zdrowe egzemplarze, bez jakichkolwiek oznak chorobowych.
Optymalna temperatura do przechowywania cebuli wynosi od 4 do 10°C – za wysoka przyspiesza kiełkowanie, natomiast zbyt niska może prowadzić do przemarzania cebuli. W pomieszczeniu powinno także być stosunkowo sucho, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Konieczna jest regularna kontrola stanu cebuli i szybkie usuwanie sztuk z oznakami gnicia. Dobrze jest także unikać przechowywania cebuli w pobliżu ziemniaków – cebula wydziela etylen przyspieszający ich kiełkowanie.
Przeczytaj również: Ziemniaki będą twarde i nie zaczną kiełkować. Stary sposób dziadka na ich przechowywanie
Najlepsze sposoby na przechowywanie cebuli – metody naszych babć
Dobra wentylacja w przechowywaniu cebuli jest najważniejsza, dlatego nie zaleca się trzymania jej w plastikowych workach ani szczelnie zamkniętych pojemnikach. W tym przypadku sprawdzą się opakowania przewiewne, np. wiklinowe koszyki, drewniane skrzynki, siatki czy papierowe torby z otworami, które umożliwiają swobodny przepływ powietrza. Z powodzeniem można także wykorzystać niepotrzebne kartony.
Do przechowywania nadają się tylko zdrowe sztuki, bez oznak gnicia czy pleśni. Fot. charnsitr/CanvaPro
Aby dodatkowo uchronić cebule przed gniciem, nasze babcie często wykładały skrzynie papierem, który działa jak naturalny pochłaniacz wilgoci – trzeba jedynie pamiętać o jego częstej wymianie. Innym, równie często wykorzystywanym sposobem było wkładanie cebuli do nogawek rajstop, wiążąc supeł po każdej sztuce.
W ten sposób cebule nie stykały się ze sobą i miały zapewnioną dobrą cyrkulację powietrza – materiał rajstop co prawda jest sztuczny, ale za to cienki i oczkowany, co gwarantuje szybkie odparowanie ewentualnej wilgoci. Patent z rajstopami można także wykorzystać do przechowywania czosnku. Aby wyciągnąć warzywo z takiego "warkocza", wystarczy odciąć dolną część rajstop, a następnie naciągnąć ich końcówkę i związać.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kwitną do przymrozków i zachwycają kolorami. Astry bylinowe – ciekawe odmiany i uprawa
Najważniejsze przed sadzeniem czosnku ozimego. Zdrowe, duże główki i żadnych strat
Jesienne ściółkowanie gleby. Wykorzystaj metody i najlepsze materiały doświadczonych ogrodników