Spis treści:
Kronselka – odmiana, która ma ponad 100 lat
Jabłoń Kronselka została wyhodowana we Francji w 1869 roku i jest zaliczana do jabłoni jesiennych lub późnoletnich. Jej drzewo silnie rośnie, formując kulistą i regularną koronę z lekko przewieszającymi się pędami – dlatego wymaga prześwietlania, by nie dopuścić do zbyt mocnego zagęszczenia. Kronselka kwitnie średnio wcześnie, tworząc duże, pachnące, biało-różowe kwiaty. Owocuje bardzo obficie, jednak naprzemiennie (co drugi rok).
Owoce kronselki wyróżniają się zmiennością rozmiarów – jabłka mogą być zarówno duże, jak i średnie czy drobne. Są kulistospłaszczone (często lekko karbowane przy kielichu) o grubawej, żółto-zielonej skórce z delikatnym woskowym nalotem i rozmytym, pomarańczowym rumieńcem. Miąższ jabłka jest kremowy, gruboziarnisty i bardzo soczysty.
Owoce kronselki charakteryzują się intensywnym, słodko-kwaskowym i orzeźwiającym smakiem, dzięki czemu latem doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia prosto z drzewa. Co ciekawe, ze wszystkich popularnych odmian jabłoni, owoce kronselki mają najwięcej witaminy C w miąższu. Z powodzeniem można przerabiać je na przetwory, musy, kompoty, soki czy dżemy.
Oprócz walorów smakowych owoców, kronselka wyróżnia się również niezwykle wysoką mrozoodpornością – wytrzymuje temperatury do -30°C – a jej owoce nie mają tendencji do opadania pod wpływem wiatru. Odmiana ta wykazuje średnią odporność na mączniaka i niską podatność na zarazę ogniową, ale jest wrażliwa na parcha jabłoni. Kronselka była szczególnie popularna w Polsce do lat 60. XX w., dzięki czemu wiele osób może pamiętać smak jej jabłek np. z przydomowych sadów.
Przeczytaj również: Te jabłka przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Smakują jak od dziadka z sadu – stare odmiany jabłoni
Jabłoń kronselka – uprawa i pielęgnacja
Kronselka doskonale nadaje się do uprawy przydomowej z uwagi na wysoką mrozoodporność oraz niewielkie wymagania stanowiskowe i pielęgnacyjne. Najlepiej rośnie w słonecznym miejscu i żyznej, lekko kwaśnej glebie o pH 6,2–6,7. Jednak dobrze plonuje również na glebach przeciętnych i piaszczystych. Drzewa Kronselki szybko rosną i osiągają duże rozmiary, dlatego wskazane jest regularne cięcie formujące.
Owoce Kronselki charakteryzują się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich innych odmian jabłoni. Fot. Vladimir Srajber/CanvaPro
Gałązki jabłoni posadzonej wiosną, warto od razu skrócić o 1/3 ich długości. Natomiast w przypadku drzewek sadzonych jesienią trzeba poczekać do pierwszej wiosny. Sadzonkę bez rozgałęzień (jednopędową) należy przyciąć na wysokości 70-90 cm. Zabieg ten jest konieczny do przywrócenia równowagi między częścią podziemną (korzeniami), a nadziemną (pniem i koroną), a także do nadania odpowiedniego kształtu koronie. W przypadku dojrzałych jabłoni niezbędne jest cięcie prześwietlające, które ma pozytywny wpływ na owocowanie drzewa.
Kronselka jest stosunkowo odporna i rzadko wymaga ochrony chemicznej. Może być wrażliwa na parcha, ale w jej przypadku skuteczne jest usuwanie opadłych liści z ogrodu jesienią, aby ograniczyć źródło choroby. Co ciekawe odmiana ta jest obcopylna i lepiej owocuje, gdy w pobliżu znajdują się np. Antonówki, Oliwki Żółte, Koksy Pomarańczowe czy Spartany.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Liście magnolii brązowieją? Działaj szybko, bo wiosną nie zakwitnie
Jakie drzewa owoce sadzić obok siebie? Dobre sąsiedztwo przynosi podwójne zyski
Ostatni dzwonek na cięcie jeżyn. Za rok będą uginać się od owoców