Spis treści:
Kiedy najlepiej przycinać stare jabłonie?
Jabłonie należą do drzew długowiecznych – rosną one w tym samym miejscu przez kilkadziesiąt lat, ale spotykają się też egzemplarze, które przekroczyły wiek 100 lat. Natomiast z biegiem czasu ich jakość i ilość owoców ulegają pogorszeniu. Aby zdrowo rosły i obficie plonowały, wymagają odmładzania. Możemy to zrobić poprzez cięcie, które pobudzi drzewa do wypuszczania nowych, młodych pędów. Nieprzycinane przez lata jabłonie zbytnio rozrastają się i zagęszczają, co ogranicza dostęp światła i powietrza do wnętrza drzew. Sprzyja to rozwojowi chorób oraz sprawia, że owoce stają się mniejsze, gorzej dojrzewają i mają słabszy smak. Z kolei dzięki odpowiednio przeprowadzonemu cięciu jesteśmy w stanie przywrócić starym jabłoniom witalność i zapewnić im długie lata owocowania.
Najlepszym czasem na przycinanie okazów starszych jest późna zima lub wczesna wiosna, czyli przed rozpoczęciem wegetacji (ma to miejsce od końca lutego do kwietnia). W tym okresie drzewa są w stanie uśpienia, a rany po cięciu szybciej się goją, co minimalizuje ryzyko chorób. Najlepiej wybrać na ten zabieg suchy, bezdeszczowy dzień z dodatnią temperaturą (wilgoć sprzyja rozwojowi grzybów, co zwiększa ryzyko infekcji).
Jak ciąć stare jabłonie, by pobudzić je do owocowania?
Zanim zabierzemy się za przycinanie starych jabłoni, należy zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. W tym celu należy użyć zdezynfekowanych i ostrych nożyc, sekatorów lub pił ogrodniczych, aby uniknąć poszarpanych krawędzi oraz zapobiec przenoszeniu chorób między drzewami. Przycinanie starych jabłoni pozwala na ich odmłodzenie – poprawia doświetlenie korony i zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza w jej obrębie, co przekłada się zwiększenie plonów. Warto jednak pamiętać, że cięcie starych jabłoni to proces trwający kilka lat. Nie wolno wycinać jednorazowo zbyt dużej ilości gałęzi, ponieważ zbyt intensywne przycinanie może osłabić drzewa (może też wyrosnąć sporo tzw. wilków). Zabieg odmładzania najlepiej rozłożyć na 2-3 sezony.
Wszystkie rany po cięciu starych jabłoni należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Fot.nehru/123RF.com
Jak ciąć stare jabłonie, by pobudzić je do owocowania? W pierwszej kolejności należy usunąć martwe, chore lub uszkodzone gałęzie. Taka czynność pomaga w ograniczaniu rozprzestrzeniania się chorób. Następnie przechodzimy do cięcia prześwietlającego, które umożliwia lepszy dostęp światła i powietrza do wszystkich gałęzi. W tym celu usuwamy pędy krzyżujące się, rosnące do środka i nadmiernie zagęszczające koronę. W przypadku okazów wysokich należy pamiętać o przycięciu wierzchołka (pomoże to pobudzić rozwój niższych gałęzi). Ważne jest też, aby usunąć tzw. wilki, dzięki czemu drzewa będą mogły skupić swoją energię na produkcji owoców, a nie na niepotrzebnym wzroście. Oprócz tego warto skrócić stare gałęzie, które wyginają się ku ziemi pod ciężarem owoców. Taka czynność sprawi, że jabłonie będą wypuszczać nowe, silne pędy boczne.
Po przycięciu starych jabłoni należy pamiętać o zabezpieczeniu ran maścią ogrodniczą, która przyspieszy ich gojenie i zapobiegnie infekcjom. Niewłaściwie zabezpieczone miejsca cięcia mogą stać się potencjalnymi wrotami dla wnikania bakterii i grzybów. Bardzo ważne jest także odpowiednie nawożenie, zwłaszcza preparatami bogatymi w potas i fosfor, które wspomagają regenerację roślin. Ostatnią, ale równie ważną zasadą, jest regularne kontrolowanie stanu drzew po przycięciu.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jaki nawóz dać pod jabłonie na wiosnę? Sposób na zdrowe i obfite plony
Szczepienie drzew owocowych na przedwiośniu. W jaki sposób pobierać zrazy do szczepienia?
Jak usuwać wilki na drzewach owocowych, żeby nie odrastały? Poznaj sposoby sadowników