Porady ogrodnicze

Uważany za chwast, a to naturalny wskaźnik zdrowia gleby. Jego cenne właściwości przydają się w ogrodzie

Skrzyp polny może być wrogiem lub przyjacielem – wszystko zależy, jak na niego spojrzysz. Jako roślina polna jest bardzo trudny do wytępienia jednak z drugiej strony stanowi cenny surowiec leczniczy. Podpowiadamy, jak wykorzystać jego właściwości w ogrodzie. 

Uważany za chwast, a to naturalny wskaźnik zdrowia gleby. Jego cenne właściwości przydają się w ogrodzie
Skrzyp wyrastający w ogrodach, na grządkach warzywnych czy w sadzie owocowym może być ważnym wskaźnikiem jakości gleby. Fot. Sergii Petruk/123RF.com

Spis treści: 

Skrzy polny - chwast czy pomocnik w ogrodzie  

Skrzyp polny jest rośliną rodzimą w Polsce. Porasta pola, łąki i nieużytki. Rozrasta się na terenach zdegradowanych, przy torach i drogach. Występuje na terenie całego kraju.  

Skrzyp polny łatwo rozpoznać, ponieważ latem wygląda jak miniaturowa choinka. Ma jasnozielone pędy ułożone okółkowo wokół jednego głównego. Osiąga wysokość ok. 40 cm. Wczesną wiosną z kolei skrzyp wypuszcza pędy zarodnionośne, brązowe i nierozgałęzione. Zakończone są na szczycie kłosem.  

Choć skrzyp polny wytwarza zarodniki, głównie rozmnaża się przez podziemne kłącza. Tworzy silne systemy korzeniowe, które sięgają nawet metr w głąb ziemi. Nawet niewielki fragment rośliny może spowodować jego ponowną odbudowę. To właśnie dlatego tak trudno usunąć go z ogrodu.  

Skrzyp wyrastający w ogrodach, na grządkach warzywnych czy w sadzie owocowym może być ważnym wskaźnikiem jakości gleby. Roślina ta najlepiej rozwija się na ziemi kwaśnej, zbitej, słabo przepuszczalnej i ubogiej. Może wskazywać na duże nagromadzenie wody podziemnej. Są to warunki mało przyjazne dla warzyw i roślin jadalnych, dlatego jego pojawienie się w ogrodzie zmusza ogrodników do szybkiej interwencji i poprawy jakości gleby.

Niemniej jednak skrzyp polny w ogrodzie jest prawdziwym utrapieniem. Trudno się go pozbyć i szybko się rozprzestrzenia, stanowiąc konkurencję dla innych roślin. Aby go usunąć, nie warto stosować herbicydów, które nie są skuteczne. Na szczęście ściółkowanie, poprawa jakości gleby przez dodanie kompostu, zastosowanie drenażu zmieni warunki w ogrodzie na nieprzyjazne dla skrzypu.  

Skrzyp polny ma wiele cennych właściwości dla zdrowia człowieka i roślin. Nie warto zatem usuwać go z pól, łąk czy nieużytków. Zamiast tego warto latem wybrać się na tereny i zerwać skrzyp polny, aby przygotować gnojówkę czy wywar dla swoich roślin. 

Przeczytaj także: Gdy wyrwiesz, nie wyrzucaj. Ten pospolity chwast walczy z chorobami, wzmacnia owoce i warzywa

Właściwości skrzypu polnego i zastosowanie w ogrodzie 

Skrzyp polny w ziołolecznictwie ceniony jest ze względu na skład bogaty w m.in. krzemionkę, alkaloidy, saponiny, żelazo, potas, fitosterole i witaminę C. Jest składnikiem wielu suplementów wspomagających pracę układu moczowego czy układu krwionośnego, a także kosmetyków poprawiających wygląd skóry i paznokci.

Z jego cennych właściwości mogą skorzystać także rośliny. Wykorzystywany jest do wzbogacania ziemi w krzemionkę, ochronę roślin przed szkodnikami i chorobami grzybowymi. Z pędów skrzypu polnego zebranych w lipcu i sierpniu można wykonać gnojówkę lub wywar.  

Skrzyp polny w ziołolecznictwie ceniony jest ze względu na skład bogaty w m.in. krzemionkę, alkaloidy, saponiny, żelazo, potas, fitosterole i witaminę C. Fot. madleinesteinbach/CanvaPro

Gnojówka ze skrzypu polnego 

Aby wykonać gnojówkę, wystarczy kilogram rozdrobnionego ziela zalać 10 litrami wody. Wiadro ze skrzypem zabezpiecz gazą i odstaw na 3-4 tygodnie w zaciemnione miejsce. Kiedy fermentacja się zakończy, a roztwór przestanie się pienić, możesz stosować rozcieńczoną gnojówkę do oprysku lub podlewania. 

Gnojówka ze skrzypu polnego skutecznie odstrasza mszyce i przędziorki. Pomaga również wzmocnić odporność rośliny przez dodatek krzemionki i uporać się z niektórymi chorobami grzybowymi np. mączniakiem prawdziwym.  

Przeczytaj także: Byliny, które szybko rosną i zatrzymają chwasty. Mało pracy, a efekt spektakularny

Wywar ze skrzypu polnego 

W ogrodzie możesz wykorzystać również wywar ze skrzypu polnego. Aby go wykonać, kilogram skrzypu polnego zalej 10 litrami wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie skrzyp gotuj przez 30 min. W następnym kroku odcedź wywar i rozcieńczony stosuj jako oprysk lub do podlewania.  

Wywar ze skrzypu polnego możesz zastosować do walki z mszycami lub prewencyjnie na pomidory i ogórki, aby ochronić je przed mączniakiem prawdziwym. W sadach przydaje się do ochrony brzoskwiń przed kędzierzawością liści a jabłoni przed parchem. 

Źródło: deccoria.pl 

Przeczytaj również: 

Niezawodna mieszanka na chwasty w ogrodzie. Stosuj w słoneczny dzień, a znikną co do jednego

Najgorszy chwast w ogrodzie. Jak pozbyć się perzu z rabat i trawnika?

Z jakich roślin można zrobić gnojówkę do podlewania? Właściwości i zastosowanie gnojówek roślinnych

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.