Spis treści:
Fusy z kawy – zastosowanie w ogrodzie
Po wypiciu porannej kawy wyrzucasz zużyte fusy? To niestety spory błąd, ponieważ jest to odpad, który warto zachować, by móc wykorzystać go w przydomowym ogrodzie lub podczas uprawy kwiatów doniczkowych. Fusy z kawy to cenny nawóz zawierający m.in. azot, potas oraz magnez, czyli pierwiastki niezbędne do zdrowego wzrostu roślin. Aby go przygotować, wystarczy połączyć 1 szklankę zgromadzonych fusów z 10 litrami miękkiej wody. Kawowym nawozem podlewamy rośliny 2-3 razy w miesiącu, w zależności od ich konkretnych wymagań.
Warto mieć na uwadze, że ta całkowicie naturalna odżywka może wesprzeć wiele gatunków, jednak nie w każdym przypadku się sprawdzi. Zastosowanie dużych ilości fusów z kawy lekko zakwasza glebę, dlatego najlepiej je wykorzystywać w przypadku roślin kwasolubnych. Warto nawozić nimi przede wszystkim:
- azalie,
- różaneczniki,
- hortensje,
- paprocie,
- borówkę amerykańską.
Fusami możemy zasilać także warzywa, np. pomidory, marchewkę i rzodkiewkę.
Fusy z kawy przydają się w ogrodzie. Fot. CanvaPro
Co ciekawe, fusy z kawy sprawdzają się nie tylko jako bogaty w składniki odżywcze nawóz – mają także kilka innych ciekawych zastosowań w ogrodzie. Możemy je wykorzystywać jako ściółkę, rozsypując grubą warstwą wokół nasady roślin. Fusy z kawy będą stopniowo uwalniały cenny azot, powoli użyźniając glebę w miejscu uprawy. Ponadto ten wartościowy odpad jest świetnym dodatkiem do podłoża dla roślin domowych i tych, które prowadzimy na balkonie lub tarasie. Aby wykorzystać fusy w ten sposób, mieszamy ich niewielką ilość z wierzchnią warstwą ziemi w donicy lub wsypujemy na jej dno podczas przesadzania rośliny. Co więcej, możemy je dodawać do kompostu, aby go wzbogacić lub połączyć z nasionami marchewki przed siewem.
Fusy z kawy możemy wymieszać z nasionami marchewki. Fot. huertinadetoni/123RF.com
Przeczytaj również: Co wysiać w kwietniu w ogrodzie? Lista warzyw, kwiatów i ziół do posadzenia
Siew marchewki – wymieszaj z nasionami
Liczysz na obfite zbiory marchewki? Zanim wysiejesz ją na grządki, nie zapomnij o fusach z kawy, które będą pozytywnie wpływać na jej wzrost przez cały sezon wegetacyjny. Jak już wspominaliśmy, ten cenny odpad zawiera azot, potas oraz magnez – składniki niezbędne dla zdrowego rozwoju zarówno korzenia, jak i naci marchwi. Fusy nie tylko poprawiają ogólną kondycję tych roślin, ale też chronią je przed chorobami oraz szkodnikami (zwłaszcza ślimakami), pomagają w utrzymaniu wilgoci w miejscu uprawy i wspomagają kiełkowanie nasion. Wszystko to sprawia, że marchewka ma długie, dorodne, dobrze wybarwione, soczyste oraz pełne smaku korzenie.
Jak wykorzystać fusy z kawy podczas uprawy marchewki? Przed siewem wystarczy starannie połączyć nasiona tego warzywa z kilkoma łyżkami suchych fusów, które pozostały po parzeniu kawy. Taką mieszankę wysiewamy w rzędach co 20-30 cm, przykrywając ją ok. 2-centymetrową warstwą ziemi. W ten sam sposób fusy kawy możemy zastosować do siewu rzodkiewki.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mięsisty, zielony pomidor w paski. Nietypowa odmiana doskonale smakuje i jest ozdobą krzaczka
Koniecznie posadź obok truskawek. Ominą je choroby i szara pleśń
Jak i kiedy siać groch? Najlepsze towarzystwo i pielęgnacja grochu