Spis treści:
Kompostowanie ryżu – zalety i wady
Kto by się spodziewał, że zwykły biały ryż tak dobrze nadaje się do kompostowania. W zasadzie możesz wykorzystać każdy rodzaj tego popularnego kuchennego składnika, również w wersji ugotowanej. Różne gatunki ryżu są bogate w azot i węglowodany. Dodatkowo zwiększają poziom wilgoci w kompostowniku, a ich największą zaletą jest przyciąganie pożytecznych mikroorganizmów.
Kompost wzbogacony rozłożonym ryżem znacząco poprawia jakość gleby, dostarczając wielu składników odżywczych. Sprawia też, że podłoże staje się bardziej atrakcyjne dla dżdżownic. Warto zaznaczyć, że te organizmy rozkładają martwą materię organiczną, a tym samym spulchniają glebę. Dzięki temu staje się ona bardziej napowietrzona i przepuszczalna.
Węglowodany, w które bogaty jest ryż, przyciągają przede wszystkim pożyteczne mikroorganizmy. Mają one wtedy prawdziwą ucztę. One z kolei są niezwykle atrakcyjne właśnie dla dżdżownic i pozwalają im znacznie wydajniej przetwarzać materię organiczną.
Przeczytaj również: Co zrobić, żeby kompostownik nie śmierdział? Sposoby na kompost bez zapachu
Stosowanie ryżu w kompostowniku wiąże się jednak z pewnymi trudnościami. Często zbija się on w grudki i rozkłada nierównomiernie, przez co działa mniej skutecznie. Dlatego zawsze pamiętaj, aby go dobrze rozdrobnić i wymieszać z suchymi komponentami. Ryż rozkłada się także dość wolno, więc nie dodawaj go zbyt dużo i regularnie mieszaj pryzmę. Niekiedy problemem może być nieprzyjemny zapach – w takim przypadku zadbaj o jak najlepszą wentylację kompostownika.
Jak kompostować ryż?
Bardzo duże znaczenie przy wykorzystaniu ryżu w kompoście ma zastosowana technika. Jeżeli zależy ci na szybszych efektach, lepiej używać ugotowanego ryżu. Nie dodawaj do niego żadnych "wzbogacającyh" składników, takich jak sól czy olej. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie, a następnie niewielką ilość rozdrobnij i wymieszaj z innymi elementami w kompostowniku. Dobrze sprawdzi się też ryż surowy, ale on rozkłada się znacznie wolniej.
Ryż do kompostowania nie powinien mieć żadnych dodatków. Fot. tanew_pix/Canva Pro
Cenna rada: wodę z płukania ryżu również możesz wykorzystać. Jest ona pełna skrobi i składników odżywczych. Podlewaj nią rośliny bezpośrednio lub dodaj ją do kompostu.
Aby przyspieszyć rozkład, mieszaj ryż z innymi resztkami kuchennymi i dodaj garstkę gotowego kompostu. Pamiętaj o utrzymywaniu odpowiedniego poziomu wilgoci, a także o regularnym przerzucaniu pryzmy, co poprawia wentylację i napowietrzenie.
Podczas kompostowania ryżu przydadzą się też dodatkowe źródła azotu, dlatego warto dorzucić skorupki jaj. Dla utrzymania równowagi zadbaj też o większą ilość węgla. Kompostownik z ryżem trzeba chronić przed szkodnikami – pojemnik powinien być dobrze zamknięty, a świeżo dodany ryż przykryty np. liśćmi, gałązkami, słomą lub wspomnianymi skorupkami.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Superodporna zimozielona roślina. Ożanka właściwa – pielęgnacja i zastosowanie w ogrodzie
Nawozy pod drzewa owocowe – naturalne, mineralne, zielone. Które najlepiej się sprawdzą?
Nietuzinkowo zdobią ogród aż do przymrozków. 12 bylin, które kwitną jesienią