Spis treści:
Grusza Red Bonkreta Williamsa
Grusza Red Bonkreta Williamsa to odmiana deserowa, która jest mutantem odmiany Bonkreta Williamsa. Największą popularnością cieszy się w Ameryce, choć jest dość często uprawiana również w Polsce (zwłaszcza przez amatorów ogrodnictwa). Na początku rośnie umiarkowanie silnie, ale po wejściu w okres owocowania (po 2-3 latach od posadzenia) siła wzrostu maleje. Tworzy nieregularną, zagęszczoną koronę o jajowato-stożkowym kształcie, natomiast okazy starsze mają tendencję do zwieszania się. Na początku kwietnia grusza Red Bonkreta Williamsa obsypuje się pojedynczymi, białymi kwiatami. Warto też wiedzieć, że jest bardzo dobrym zapylaczem dla wielu innych odmian (jest jednak drzewem obcopylnym, dlatego sama również go potrzebuje).
Grusza Red Bonkreta Williamsa owocuje bardzo obficie. Owoce można już zbierać w pierwszej dekadzie września. Są one dość duże (o masie 180-200 g). Ich skórka jest cienka i gładka, ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Kremowobiały miąższ owoców jest soczysty oraz charakteryzuje się delikatną, masłową konsystencją, dzięki czemu rozpływa się on w ustach. Cechuje się słodkawo-winnym smakiem o wyczuwalnym aromacie. Owoce odmiany Red Bonkreta Williamsa świetnie nadają się do spożycia na surowo, ale nie tylko. Znajdują zastosowanie w produkcji rozmaitych przetworów, w tym soków czy dżemów (można je też dodawać do ciast i innych deserów). Ogromną zaletą jest również to, że w odpowiednich warunkach można je przechowywać przez około 4 -5 miesięcy. Co więcej, gruszki te są nie tylko smaczne, ale posiadają wiele składników odżywczych (w ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, błonnika, potasu, a nawet pektyn).
Grusza Red Bonkreta Williamsa rodzi duże, smaczne i aromatyczne owoce. Fot.Sabinoparente/CanvaPro
Uprawa gruszy Red Bonkreta Williamsa
Grusza Red Bonkreta Williamsa jest stosunkowo łatwa w uprawie, dlatego będzie doskonałym wyborem zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących ogrodników. Warto jednak mieć na uwadze, że jest ona średnio odporna na mróz. W związku z tym wymaga zabezpieczenia przed niskimi temperaturami (zwłaszcza w pierwszych latach po posadzeniu). W tym celu grusze należy okryć za pomocą agrowłókniny, papieru falistego, maty trzcinowej lub kopca z torfu i kory. Stanowisko pod uprawę odmiany Red Bonkreta Williamsa powinno być ciepłe i zaciszne (nie może ono być narażone na silne i mroźne wiatry). Drzewko preferuje podłoże żyzne, próchnicze i przepuszczalne, o lekko kwaśnym odczynie (pH w granicach 5,6-6,5).
Przed posadzeniem gruszy Red Bonkreta Williamsa glebę należy przekopać i odchwaścić. Następnie trzeba wykopać wystarczająco duży dołek, aby korzenie nie ulegały zawijaniu. Sadzenie najlepiej zaplanować na wiosnę lub jesień, natomiast sadzonki w pojemnikach możemy sadzić przez cały okres wegetacji. Po posadzeniu drzewka trzeba obficie podlać (młode okazy podlewamy regularnie). Nie możemy też zapomnieć o systematycznym przycinaniu. Warto jednak mieć na uwadze, że grusza Red Bonkreta Williamsa jest dość podatna na takie choroby, jak zaraza ogniowa oraz parch gruszy. Dlatego należy regularnie monitorować drzewo pod kątem występowania niepokojących objawów.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Owocuje we wrześniu, jest słodka i lekko winna. Grusza Bera Hardy podbija polskie ogrody