Artykuł sponsorowany

Świeża kawa ziarnista na dłużej - jak powinno się przechowywać ziarna?

Nie będzie pewnie dla nikogo zaskoczeniem, że kawa smakuje najlepiej, gdy jest najświeższa. Każdy, kto kiedykolwiek zachował na później ulubione ziarna, przeżył uczucie rozczarowania po wzięciu pierwszego łyku. Kolejną myślą było zapewne : „co można było zrobić, by moja kawa ziarnista zachowała świeżość?”.

Świeża kawa ziarnista na dłużej - jak powinno się przechowywać ziarna?
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Źródło: Przyjaciele Kawy/

Zazwyczaj znawcy udzielają prostej wskazówki: kawę należy kupować w mniejszych ilościach i spożywać tak szybko, jak to możliwe. Jednak każdy wie, że są sytuacje, gdy jest to po prostu niemożliwe: co jeśli dostaniemy większą ilość kawy w prezencie, albo gdy trafi nam się wyjątkowo korzystna promocja, czy akurat udajemy się w dłuższy wyjazd. Bez obaw, nawet w takim wypadku uda się zachować świeżość ziaren. Oto kilka prostych wskazówek, jak zrobić to dobrze i stylowo.

Po pierwsze, kawa ziarnista

Kawa ziarnista traci aż 80% swoich właściwości aromatycznych już w 15 minut po zmieleniu. Dlatego tak ważnym jest, aby przechowywać ją w formie ziarnistej i zmielić tuż przed zaparzeniem. Dzieje się tak, ponieważ kawa traci swoją świeżość pod wpływem kontaktu z powietrzem. Im mniejsze drobinki kawy, tym większa powierzchnia ma z nim kontakt, a więc traci ona świeżość szybciej. 

To jednak nie jedyny czynnik, który wpływa negatywnie na świeżość ziaren. Poniżej prezentujemy listę warunków, których należy unikać, aby ziarna pozostały świeższe na dłużej:

  • Światło słoneczne - jest odpowiedzialne za rozpad cząsteczek odpowiedzialnych za aromat. Do przechowania kawy wybierz miejsce, które nie ma do niego dostępu.
  • Wilgoć - zadbaj o to, by miejsce to było suche. Wilgoć prowadzi do wytworzenia się pleśni i skraplania wewnątrz paczki kawy, co negatywnie wpływ na smak i aromat.
  • Ciepło - prowadzi do gwałtownej utraty świeżości.
  • Świeże powietrze - poprzez kontakt z powierzchnią kawy prowadzi do oksydacji, która jest głównym czynnikiem wpływającym na utratę aromatu.

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Jak więc powinna być przechowywana kawa ziarnista? To bardzo proste: w miejscu suchym, chłodnym, pozbawionym dostępu do światła słonecznego, w miarę możliwości w pojemniku uniemożliwiającym bezpośredni kontakt ze świeżym powietrzem.

Jeśli nie posiadasz pojemnika próżniowego, mamy dla ciebie dobrą wiadomość: większość małych paczek kawy speciality jest wyposażona w specjalny wentyl oraz zapięcie strunowe, które gwarantują świeżość i szczelne zamknięcie.

Większe paczki powyżej 500 gramów zazwyczaj nie posiadają jednak tego typu zapięcia, a zamiast tego większość osób rozcina je nożyczkami i zamyka poprzez użycie klipsu. Jeśli zależy nam na maksymalnej świeżości, kawa ziarnista powinna znaleźć się jednak w hermetycznym pojemniku.

Jeśli szukasz właśnie takiego hermetycznego pojemnika, może zdecydujesz się na taki, który nie dość, że jest dedykowany przechowaniu kawy, to jeszcze wyróżnia się unikatowym i pięknym designem, możesz zainwestować w specjalne, dedykowane do ziaren kawy pojemniki próżniowe, takie jak przepiękne modele z serii „Atmos” produkowane przez firmę Fellow. Dzięki możliwości odsysania powietrza, kawa nawet po kilku miesiącach smakować będzie jak ze świeżo otwartej paczki.

Przy okazji, pamiętaj: choć kawa ziarnista najlepsza jest na świeżo, nie może być też zbyt świeża! Przez pierwszy tydzień z ziaren intensywnie uwalnia się dwutlenek węgla, który może powodować nierówne zaparzanie i niezbalansowany smak. Zanim przełożysz więc kawę do pojemnika, daj jej postać w paczce przez tydzień lub półtora od daty wypału.

Mrozić czy nie mrozić?

Kluczowym pytaniem, które pojawia się zawsze, gdy w grę wchodzi przechowanie kawy, jest jej mrożenie. Możemy bowiem spotkać się z bardzo różnymi, często skrajnymi stanowiskami w tej kwestii. Odpowiedzmy zatem jednoznacznie: czy warto zamrażać kawę?

Krótka odpowiedź to: zdecydowanie tak! Ale sprawa nie jest aż tak prosta - mrożenie kawy jest wskazane, pod warunkiem przestrzegania kilku kluczowych, podstawowych reguł. Mrożenie pozwala zatrzymać proces utleniania oraz ucieczki substancji aromatycznych i smakowych - i są to skutki zdecydowanie pozytywne. Niestety, rozwiązanie to ma również pewne słabsze strony. Kiedy wilgotne, świeże powietrze zetknie się z niską temperaturą (co ma miejsce, gdy wcześniej rozpakowaną kawę umieszczamy w zamrażarce), na powierzchni ziaren może utworzyć się lód, który następnie skrapla się podczas ponownego kontaktu ze świeżym powietrzem. Jak już wcześniej zaznaczyliśmy, odbija się to negatywnie na smaku i aromacie. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby uniknięcia tego problemu.

Skuteczną metodę przedstawia James Hoffmann, zdobywca tytułu Mistrza Świata Baristów w 2006 roku. Przede wszystkim radzi on, aby nie zamrażać za każdym razem całego opakowania. Codzienne wyjmowanie i ponowne umieszczanie w zamrażarce prowadzi bowiem właśnie do krystalizacji i kondensacji wilgoci. Zamiast tego zaleca podzielenie kawy na mniejsze porcje (każda powinna zawierać ilość wystarczającą na około 1-2 tygodnie), które pakujemy w oddzielne pojemniki (najlepiej sprawdzą się woreczki próżniowe - dzięki braku powietrza nie nastąpi w nich krystalizacja lodu), a potem umieszczamy w zamrażarce. Co tydzień wyjmujemy jeden pojemnik, rozmrażamy go i przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, a po zużyciu sięgamy po następny. Dzięki temu można skorzystać ze wszystkich zalet mrożenia kawy, unikając jednocześnie jej wad.

Podsumowanie

Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć cieszenia się pysznym aromatem… na dłużej! Jeśli zastosujesz się do wskazówek, z pewnością poczujesz różnicę. Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.