Spis treści:
- Lucerna — królowa wszystkich kiełków
- Uprawa kiełków lucerny — krok po kroku
- Kiełki lucerny to samo zdrowie
Lucerna — królowa wszystkich kiełków
Lucerna bywa nazywana królową kiełków. To gatunek ozimy, strączkowy, który w naturalnych warunkach potrafi dorastać nawet do 1 metra wysokości. Można go hodować przez kilka lat. Zazwyczaj wysiewa się lucernę jako roślinę pastewną dla zwierząt. Wówczas wyróżnia się pierzastymi liśćmi oraz drobnymi kwiatami, które w zależności od odmiany mogą być fioletowe, białe lub niebieskie.
Kiełki lucerny powstają z jej nasion. To delikatne, jasnozielone łodyżki o sprężystej i chrupiącej strukturze. Mają lekko orzechowy smak. Stanowią idealne uzupełnienie świeżych potraw, na przykład kanapek lub sałatek. Często pełnią też funkcję dekoracyjną na wielu daniach. Można bez obaw jeść je na surowo.
Kiełki lucerny cenione są przede wszystkim za swój bogaty skład. Zawierają witaminy A, C, D, E i K, a także takie pierwiastki jak potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Znajdziemy w nich także niewielkie ilości kwasów omega-3. Dzięki temu dobrze urozmaicają codzienną dietę.
Przeczytaj również: Stratyfikacja nasion krok po kroku. Jak przygotować nasiona do posadzenia?
Uprawa kiełków lucerny — krok po kroku
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyhodować kiełki lucerny we własnym domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka rzeczy: nasiona lucerny, sitko kuchenne, tackę do kiełkowania oraz wodę. Potem należy jedynie trzymać się kilku prostych zasad.
- Przepłucz ok. 2 łyżki nasion. Namocz je w wodzie i pozostaw tak na 8 godzin. Najlepiej zrobić to na noc.
- Rano przełóż nasiona na sitko i ponownie dokładnie je wypłucz.
- Przełóż nasiona na tackę. Postaw naczynie w ciepłym i jasnym miejscu, ale bez bezpośredniego światła.
- Rano i wieczorem podlewaj nasiona.
Po tygodniu powinny pojawić się dorodne kiełki. Gdy nieco podrosną, będą gotowe do jedzenia. Przed spożyciem należy je umyć, ponieważ w wilgotnym środowisku mogą rozwijać się bakterie. Kiełki nadają się do przechowywania w lodówce nawet przez 3–4 dni. Warto wybierać ekologiczne nasiona — dają pewność, że pochodzą z upraw bez chemicznych środków ochrony.
Kiełki lucerny możesz wyhodować na własnym parapecie. Fot. ildipapp/Canva Pro
Kiełki lucerny to samo zdrowie
W związku z tym, że lucerna jest pełna witamin i pierwiastków, wyróżnia się też swoimi właściwościami zdrowotnymi. Przede wszystkim wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Raport z Narodowego Uniwersytetu Kangwon potwierdził, że kiełki mają wyższą aktywność przeciwutleniającą niż nasiona.
Ponadto badacze wykazali poprawę potencjału hamowania enzymów trawiennych, co z kolei świadczy o wpływie kiełków na procesy metaboliczne. Taka wiedza jest niezwykle przydatna w kontekście walki z cukrzycą lub otyłością.
W literaturze pojawiają się także informacje o tradycyjnych zastosowaniach lucerny — m.in. w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, wsparciu apetytu czy wzmacnianiu organizmu — jednak warto pamiętać, że są to obserwacje historyczne i nie wszystkie mają silne potwierdzenie we współczesnych badaniach. Kiełki lucerny mogą być jednak wartościowym elementem codziennej diety, szczególnie u osób, które chcą wzbogacić jadłospis o świeże i lekkie dodatki.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nawet nie planuj sadzenia tych roślin w ogrodzie. Kary są wysokie, nawet milion złotych
Czy drzewa owocowe można przycinać w grudniu? Lista roślin, które ciąć na koniec roku
Większość ludzi nie wie, że można go odkręcić. Zbiera się tam góra kamienia