Spis treści:
- Rungia klossii – grzybowe zioło
- Jak uprawiać rungię klossii na parapecie?
- Jakie właściwości ma grzybowe ziele?
Rungia klossii – grzybowe zioło
Rungia klosii to wieloletnia roślina, która przybyła do nas z Nowej Gwinei. Choć jest mało popularna w Polsce, zasługuje na szczególną uwagę. Osiąga wysokość 40-60 cm oraz wyróżnia się krzaczastym pokrojem. Jest to roślina o mięsistych, błyszczących, eliptycznych oraz ciemnozielonych liściach. Można je spożywać na surowo, a ich smak jest bardzo podobny do szpinaku. Natomiast podczas gotowania uwalniają charakterystyczny, grzybowy zapach, co sprawia, że rungia klossii jest często nazywana grzybowym ziołem. Latem na szczytach pędów pojawiają się niewielkie kwiaty w kolorze białym lub błękitnym. Choć nie są one szczególnie dekoracyjne, tworzą kwiatostany, które nadają roślinie dodatkowego uroku. Rungia klossii uprawiana jest głównie ze względu na swoje liście, które urozmaicają smak wielu dań, a także są skarbnicą wartości odżywczych.
Jak uprawiać rungię klossii na parapecie?
Rungię klossii jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego w naszych warunkach klimatycznych możliwa jest jedynie uprawa grzybowego zioła w donicy. W okresie letnim roślinę można wystawić na zewnątrz (np. na balkon lub taras), natomiast przed pojawieniem się przymrozków należy ją przenieść do pomieszczenia. Rungię z powodzeniem można też uprawiać na parapecie w kuchni, aby móc na bieżąco dodawać liście do swoich potraw. Zadanie to nie należy do trudnych, wystarczy tylko spełnić podstawowe wymagania rungii klossii.
- Stanowisko – grzybowe zioło preferuje stanowiska słoneczne, ale równie dobrze poradzi sobie w półcieniu. Wystawiając roślinę na zewnątrz, należy pamiętać o tym, aby chronić ją przed wiatrem. Optymalna temperatura dla rungii to 20-25 st. C, choć może też wytrzymać temperatury w okolicach 10-15 st. C. Jest jednak wrażliwa na przymrozki.
- Ziemia – najlepiej, jeśli postawimy na glebę dobrze przepuszczalną i bogatą w próchnicę. Najprostszym sposobem na rozluźnienie ciężkiego podłoża jest wymieszanie go z piaskiem. Alternatywnie można wymieszać ziemię ogrodową z torfem i perlitem (lub wermikulitem). Rungia lubi gleby o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego, z kolei zbyt kwaśne lub zbyt zasadowe podłoże może negatywnie wpłynąć na rozwój rośliny.
Rungia klossii jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminę C, żelazo i wapń. Fot.wwasilisa/CanvaPro
- Podlewanie – podlewanie powinno być regularne, lecz umiarkowane. Rungia klossii jest wrażliwa na nadmiar wody w podłożu, gdyż może to doprowadzić do gnicia korzeni. Aby nie dopuścić do przelania, na dnie doniczki musi być warstwa drenażu. Nie można też zapomnieć o otworach odpływowych, których celem jest zapewnienie odpowiedniego odpływu wody z podłoża oraz zapobieganie gniciu korzeni. Dobrym pomysłem jest podlewanie grzybowego zioła „od dołu”, wlewając wodę do podstawki doniczki.
Przeczytaj również: Mięta, oregano i komarzyca w jednym. Miętę meksykańską możesz uprawiać w doniczce
- Nawożenie – rungia klossii nie ma dużych wymagań pokarmowych, natomiast regularne dostarczanie niezbędnych składników odżywczych pomoże roślinie zdrowo rosnąć i lepiej się rozwijać. W okresie intensywnego wzrostu (wiosną i latem) zasilamy roślinę co 2-4 tygodnie. W tym celu dobrze sprawdzą się płynne nawozy mineralne (najlepiej o niskiej zawartości fosforu i wysokim stężeniu azotu). Nie można jednak doprowadzić do przenawożenia, gdyż może to uszkodzić rośliny. W okresie jesienno-zimowym nawożenie należy ograniczyć lub całkowicie zaprzestać, ponieważ w tym czasie rungia ma mniejsze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.
- Przycinanie – grzybowe zioło dobrze reaguje na przycinanie. Zabieg ten pozwala utrzymać rośliny w ładnym, zadbanym kształcie, a także sprzyja rozwojowi młodych liści. Przycinanie najlepiej wykonywać w okresie wiosenno-letnim, gdy rungia jest w fazie aktywnego wzrostu. Przycinamy wierzchołki rośliny, aby pobudzić jej krzewienie się. Należy również pamiętać o regularnym usuwaniu suchych i zwiędłych liści, aby rungia mogła skupić swoją energię na rozwoju nowych.
Rungia klossii nazywana jest grzybowym ziołem, ponieważ jej liście uwalniają aromat pieczarek. Fot.Jean-Michel Groult/East News
- Choroby i szkodniki – rungia klossii jest rośliną dość odporną, ale niektóre błędy w pielęgnacji mogą prowadzić do rozwoju chorób. Nadmiar wilgoci w podłożu przyczynia się go zgnilizny korzeni. W domowych warunkach grzybowe zioło może też paść ofiarą szkodników, takich jak mszyce, przędziorki czy mączniaki. W tym przypadku warto zastosować metody naturalnie, np. mydło potasowe lub napary z czosnku.
Jakie właściwości ma grzybowe ziele?
Świeże listki rungii są bardzo chrupiące, a w smaku przypominają szpinak. Można je dodawać do kanapek, sałatek czy omletów. Natomiast po zblanszowaniu lub ugotowaniu wydzielają grzybowy aromat, dlatego idealnie komponują się z zupami, sosami oraz daniami mięsnymi (najlepiej dodać je na sam koniec). Liście ziela grzybowego są nie tylko smaczne, ale również są skarbnicą składników odżywczych. Są cennym źródłem witaminy C, która jest znana ze swoich właściwości wspomagających układ odpornościowy. Znajdziemy w nich też beta-karoten – przekształca się on w organizmie w witaminę A oraz doskonale zwalcza wolne rodniki, wzmacnia odporność, wspiera leczenie trądziku, opóźnia występowanie zmarszczek. Ponadto liście rungii są bogate w żelazo i wapń, zawierają też dużo białka, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki swoim właściwościom grzybowe zioło będzie cennym składnikiem zdrowej diety.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Gdy przekwitnie, tworzy owoce, które powinni jeść mężczyźni. Uprawa palmy sabałowej w doniczce
Redukuje stres, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Jak przyciąć anginkę, by się zagęściła?
Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Jak uprawiać kaki w doniczce?