Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym czyścic chlebak?
- Jak często czyścić chlebak?
- Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z chlebaka?
- Dlaczego chleb w chlebaku pleśnieje?
Większość z nas trzyma chleb i bułki w pojemnikach. To chroni pieczywo przed pleśnią i szybkim wysychaniem. Mało kto wie, że zwykłe usunięcie okruchów z pojemnika, czy też wytarcie go szmatką nie sprawi, że będzie czysty i bezpieczny. Resztki jedzenia, ciepło i wilgoć – to wszystko sprzyja rozwojowi bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu człowieka. Jak temu zapobiec?
Pleśń w chlebaku
W brudnych pojemnikach na chleb znaleźć można pałeczki salmonelli, roztocza, bakterie, czarną pleśń, kurz, drożdżaki i inne groźne drobnoustroje. Wszystkie one mogą wywołać poważne choroby. Szczególnie narażone są dzieci i osoby starsze. W ich przypadku powikłania mogą skończyć się śmiercią. Przygotowaliśmy dla was krótki poradnik, z którego dowiedzie się, na jakie drobnoustroje możecie być narażeni w kuchni, oraz — przede wszystkim — jak się ich pozbyć!
Czym czyścić chlebak?
- Minimum raz w tygodniu dokładnie czyścić pojemnik na pieczywo nie tylko detergentem, ale też wodą z octem lub alkoholem - w proporcjach dwa do jednego. Ocet zabija wszelkie bakterie, chroniąc przed pleśnią.
- Po wyczyszczeniu wsypać do środka sodę oczyszczoną i pozostawić na noc. Na drugi dzień polać wrzątkiem, odczekać godzinę, umyć i wytrzeć suchym, papierowym ręcznikiem. Soda usunie nie tylko bakterie, ale również nieprzyjemny zapach.
- Po myciu warto chlebak odkazić – można użyć w tym celu spirytusu lub innego środka dezynfekującego, niezawierającego żadnych dodatków zapachowych lub pielęgnacyjnych (np. gliceryny).
- W taki sposób myjemy zarówno chlebak drewniany, jak i metalowy czy bambusowy.
- Jeśli w pojemniku znajduje się ciemny osad – czarna pleśń – należy jak najszybciej wyrzucić chlebak i kupić nowy.
- W pojemnikach na chleb nie powinno się trzymać gotowych kanapek z wędlinami i nabiałem, ponieważ w ten sposób możemy wyhodować jad kiełbasiany, salmonellę i bakterie z E-coli.
- Chleb i bułki najlepiej trzymać w papierowych torbach. Chleb trzymany w plastikowym worku przyśpiesza rozwój zielonej pleśni, której zarodniki mogą rozsiewać się po całej kuchni.
Jak często czyścić chlebak?
Pojemniki na chleb należy dokładnie umyć (środkami opisanymi wyżej) minimum raz w tygodniu. Co parę dni dobrze przetrzeć je z wierzchu i od środka wilgotną ściereczką bez detergentów. Po czyszczeniu pamiętajmy o dokładnym osuszeniu i wywietrzeniu wnętrza chlebaków.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z chlebaka?
Jeśli chlebak zaczyna nieprzyjemnie pachnieć to znak, że rozwijają się w nim szkodliwe drobnoustroje. Aby pozbyć się zapachu i brudu dokładnie umyjmy pojemnik wodą z octem (ocet spirytusowy można zastąpić mniej intensywnie pachnącym octem jabłkowym), a następnie wietrzmy go przez ok. 24h.
W chlebaku należy trzymać samo pieczywo. Kanapki z wędliną i serem lepiej przechowywać w lodówce Fot. 123RF/PICSEL
Jak się pozbyć pleśni z chlebaka?
Jeśli w chlebaku pojawiła się czarna pleśń, najlepszą decyzją jest wyrzucenie pojemnika i zakup nowego. Ten rodzaj grzyba jest bardzo trudny do zwalczenia, jego zarodniki mogą zadomowić się wewnątrz porów drewna (w przypadku drewnianych chlebaków) lub zakamarkach, których nie da się dokładnie umyć, co oznacza, że grzyb ciągle będzie odrastał i infekował żywność.
Jak zapobiegać powstawaniu pleśni w chlebaku?
Aby nie dopuścić do pojawienia się grzyba w chlebaku pamiętajmy o częstym myciu, dokładnym osuszaniu i wietrzeniu pojemnika (jeśli akurat nie ma schowanych w nim żadnego chleba lub bułek). Pieczywo w chlebaku przechowujmy w papierowych opakowaniach. Pamiętajmy, że miejsce kanapek z serem lub wędliną jest w lodówce, nie w chlebaku.
Chleb pleśnieje z powodu wilgoci Fot. 123RF/PICSEL
Dlaczego chleb w chlebaku pleśnieje?
Pieczywo trzymane w chlebaku pleśnieją z powodu wilgoci, temperatury i braku przewiewu powietrza. Rozwojowi grzyba sprzyja również brak higieny – zarodniki grzyba bywają przenoszone na rękach. Pieczywo drożdżowe jest bardzo wilgotne, więc w warunkach, jakie panują w typowym pojemniku, szybko zaczyna pleśnieć. Błędem jest trzymanie go w plastikowym woreczku.
Drobnoustroje i pleśń w chlebaku – skutki braku hieny
- Pleśniaki – rozwijają się w pokarmach trzymanych w ciepłych i wilgotnych miejscach. Gęsty, biały nalot na jedzeniu oznacza, że w twojej kuchni właśnie pojawiły się te groźne drobnoustroje. Spożycie pleśniaka powoduje powstanie nowotworów – najczęściej białaczki.
- Salmonella – pojawia się w brudnych pojemnikach, w których trzymamy mieszaną żywność, np. kanapki. Objawy salmonelli to wymioty, gorączka, odwodnienie i biegunka. U dzieci i osób starszych może skończyć się śmiercią.
- Czarna pleśń w chlebaku – grzyb, który może pojawić się w rogach i uszczelkach pojemnika na chleb. Czarna pleśń może wywoływać poważne choroby i zatrucia. Wdychanie zarodników może prowadzić do alergii i gruźlicy.
- Jad kiełbasiany – znajdziemy go w rozkładających się resztkach żywności. To bardzo silna toksyna powodująca zatrucie organizmu. W większej ilości również śmierć.
- Bakterie E-coli – te bakterie rozwijają się w chlebakach błyskawicznie. Powodują zatrucia pokarmowe, które kończą się odwodnieniem (u dzieci i osób starszych nawet śmiercią).
- Roztocza – są miłośnikami ciepła i wilgoci i żywności, dlatego bardzo często mieszkają w pojemnikach na chleb. Roztocza są główną przyczyną alergii i astmy.
Dbajmy o swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich. Świadomość zagrożeń wynikających z braku dostatecznej higieny kuchni może nawet uratować życie.
Przeczytaj:
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie
Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież