Apteka w ogrodzie: Czosnek. Dalczego warto jeść go na czczo?

Data publikacji: 2016-09-21 09:00:00

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) to jedna z najstarszych roślin warzywniczych na świecie. W Polsce, gdzie najprawdopodobniej został sprowadzony z górskich oraz podgórskich rejonów Azji Środkowej, znany i uprawiany jest już od średniowiecza. Jedzenie czosnku na czczo to skuteczny sposób zapobiegania i leczenie wielu chorób. Dlaczego?

Apteka w ogrodzie: Czosnek. Dalczego warto jeść go na czczo?

Czosnek jest warzywem szczególnie cenionym ze względu na właściwości lecznicze. Posiada działanie bakteriobójcze i grzybobójcze dzięki substancji biologicznej czynnej – allicynie. Jest to również cenna przyprawa, o specyficznym, ostrym smaku, który nadają mu olejki eteryczne. Czosnek wykorzystywany jest w przemyśle mięsnym, rybnym, warzywnym oraz w gospodarstwach domowych.

Czosnki ozdobne i ich piękno... Kliknij!

Uprawa
W Polsce popularnym sposobem uprawy czosnku jest system pasowo-rzędowy na płask, w odległości umożliwiającej swobodny przejazd ciągników i maszyn podczas zabiegów pielęgnacji i zbiorów. Dzięki temu mechaniczne zwalczanie chwastów jest znacznie ułatwione. Sadzenie ząbków czosnku może odbywać się ręcznie lub za pomocą sadzarek.

Zdrowy, sprawdzony materiał do sadzenia decyduje o zdrowotności i powodzeniu uprawy. Powinien pochodzić z kwalifikowanych plantacji, będących na polskiej liście odmian dopuszczalnych do uprawy. Materiał przypadkowy, niewiadomego pochodzenia, może być skażony chorobami i szkodnikami – szczególnie groźnym szkodnikiem jest niszczyk zjadliwy.  Przy wyborze materiału do sadzenia należy wybierać ten zdrowy, nieuszkodzony i typowe dla danej odmiany.

Sprawdzone, domowe sposoby na przeziębienie Kliknij!

Zbiór i przechowywanie
Termin zbioru czosnku jest niezwykle ważny, gdyż decyduje w dużej mierze o jego jakości i zdolności do przechowywania. Czosnek jesienny można zbierać najczęściej w lipcu, natomiast ten sadzony na wiosnę - miesiąc później.

Zasychające liście czosneku wytwarzającego kwiatostany świadczą o jego gotowości do zbioru, natomiast rośliny nie wytwarzające kwiatostanów można zbierać wówczas, gdy około 50% z nich ma załamany szczypior. Zbyt późny termin zbioru może pogorszyć jakość handlową i przydatność czosnku do przechowywania.


Właściwości lecznicze
Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego korzystny wpływ na zdrowie.

Czosnek ma szerokie zastosowanie przy wyrobie leków, posiada bowiem działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwmiażdżycowe. Zapobiega cukrzycy, depresji, tyfusowi, a nawet chorobom nowotworowym.Jest również bardzo korzystny dla układu oddechowego. Skutecznie zapobiega i leczy gruźlicę, astmę, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, katar przewlekły, przekrwienie płuc i kaszel.

Działa również wzmacniająco i zwiększa odporność.  Najzdrowszy jest w postaci surowej, lecz rzadko go w takiej jadamy. Ma to związek z jego specyficznym zapachem i smakiem, nie przez wszystkich akceptowanym.

W lecznictwie czosnek ma zastosowanie w postaci sproszkowanych cebulek, a także wyciągów zawierających różne grupy związków czynnych.

Allicyna jest głównym składnikiem tzw. starego wyciągu z czosnku. Jest on używany najczęściej do produkcji tabletek i kapsułek, a także form płynnych. Syrop czosnkowy zalecany jest do stosowania przy chorobach dróg oddechowych i grypie. W Polsce czosnek dostępny jest również w formie maceratów olejowych np. w oleju rzepakowym, wiesiołkowym oraz sojowym.

Dlaczego warto jeść czosnek na czczo?
Regularne spożywanie czosnku na czczo znacząco obniża poziom cisnienia tętniczego, zapobiega problemom krążenia oraz przyczynia się do poprawy funkcjionowania pęcherza moczowego i wątroby. Skutecznie zwalcza również problemy żołądkowe, w tym biegunkę. Udowodniono również, że czosnek pomaga z niektórymi problememi nerwowymi, jednak tylko wtedy, gdy spożywamy go na pusty żołądek.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Fot. Podobno warkocz czosnku zawieszony w kuchni chroni przed złymi ludźmi.

Lek na infekcje
Okres jesienno-zimowy to czas, kied warzywo to powinno na stałe zagościć w naszym menu. Dzięki lotnym związkom siarkowym i olejkom eterycznym czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego.

Rewelacyjnym sposobem na złagodzenie objawów przeziębienia i grypy będzie ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taki napój ułatwi odksztuszanie, zadziała rozgrzewająco, wzmoże potliwość, pozwoli nieco obniżyć gorączkę, a także udrożni drogi oddechowe.

Specjalny napar na wszelkiego rodzaju choroby oskrzeli
200 g czosnku, 700 g brązowego cukru i 1l wody. Zagotować wodę razem z czosnkiem i cukrem. Spożywaj 3 łyżki dziennie.

Ekstrakt z czosnku jest bardzo skuteczny w leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli
40 gramów czosnku i 100 ml alkoholu. Posiekać czosnek i umieścić go w butelce, a następnie dodać alkohol, szczelnie zamknąć pojemnik. Pozostawić na 5-6 dni, potem przecedzić. Spożywać jedną filiżankę tego środka każdego dnia.


 

Ochrona przed zawałem i udarem
Czosnek - podobnie jak aspiryna – znacząco zmniejsza lepkość krwi. Badania wykazały, że jego regularne jedzenie poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.

Wspomaga trawienie
Czosnek działa również zbawiennie na nasz układ trawienny – przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawniając przy tym pracę jelit, zapobiegając powstawaniu wzdęć. Jest zatem doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, tłustych i ciężkostrawnych.

Obniża również ciśnienie krwi, działa antynowotworowo oraz odmładza – zwalcza wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się skóry.

Dominika Gębiś Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL

Przeczytaj również:

Apteka w ogrodzie: orzech włoski

Apteka w ogrodzie: czarny bez

Apteka w ogrodzie: babka lancetowata

Apteka w ogrodzie: bez czarny

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko


Suma punktów: 5

Dodaj komentarz

Zaloguj się Zarejestruj się
Wasze komentarze (1)
nowalijka1

Autor: nowalijka1
Data: 2016-09-21 12:15:50
czosnek to coś genialnego :) mi się marzą w kuchni takie warkocze czosnku.... w przyszłym sezonie spróbuję wyhodować ;)