fot. materiały prasowe
Z pomocą przychodzi funkcjonalne, starannie przemyślane wyposażenie kuchni, dzięki któremu drobiazgi wreszcie zaczną nas słuchać. Urządzając domową kuchnię postarajmy się zaplanować strefy przechowywania w taki sposób, aby ułatwić sobie pracę. O ile łatwo jest wyposażyć szafki w ergonomiczne systemy służące do przechowywania garnków czy małego sprzętu AGD, o tyle prawdziwych trudności przysparzają drobiazgi. Przedstawiamy kilka rozwiązań sygnowanych marką PEKA, które ułatwią przechowywanie drobnych akcesoriów w kuchni.
Drobiazgi wędrują pod blat...
Drobne przedmioty najlepiej przechowywać w wysuwanych modułach podblatowych, takich jak np. Snello, Slim czy Junior. Ich szerokość dobieramy w zależności od rozmiarów szafki. Moduły podblatowe są niezwykle uniwersalne, umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych, chemii domowej, a także przyborów kuchennych, jak blaszki do pieczenia i foremki. Z kolei rozwiązania takie jak Kitchen Tower czy Cooking Agent to wyspecjalizowane systemy, stworzone specjalnie z myślą o przechowywaniu drobnych przyborów, przypraw czy buteleczek. W razie potrzeby możemy łatwo wyjąć je z szafki i położyć na kuchennym blacie.
Pojemniki Youboxx, wchodzące w skład carga podblatowego Junior, to rozwiązanie często stosowane w szafkach, zwłaszcza tych wąskich, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. System Youboxx składa się z małych pojemników, które możemy ułożyć w całkowicie indywidualny sposób i przekładać w zależności od potrzeb. Dzięki różnorodności kształtów i rozmiarów, system jest praktyczny, a zarazem stabilny i wytrzymały.
… i do szuflady!
Kolejną przestrzenią dobrą do przechowywania kuchennych drobiazgów są szuflady. Tak, to koniec problemów z otwarciem szuflady zablokowanej przez złośliwą chochlę czy wałek do ciasta. Wiemy, jak do tego nie dopuścić!
Zacznijmy od przypraw. Kluczem do sukcesu jest system, który umożliwia przechowywanie ich wszystkich w jednym miejscu. Najlepiej zainwestować w estetyczne słoiczki z nazwą opisaną na etykiecie, które następnie umieścimy w dedykowanym wkładzie Separado. Dzięki temu nic się nie przesunie i nie przewróci. Równie dobrym rozwiązaniem będą wkłady drewniane Fine Line MosaiQ, które oprócz doskonałej organizacji i fantastycznego, eleganckiego designu, spełniają też wymogi ekologii. Dopracowane w każdym, najmniejszym detalu wkłady na sztućce, noże, folię czy pudełka zapewnią nie tylko porządek, ale też elegancję w naszej kuchni.
Wyposażając szuflady pamiętajmy koniecznie o matach antypoślizgowych. Specjalistyczne maty AGO Fibre to rozwiązania równie estetyczne co ergonomiczne. Ich rola polega przede wszystkim na utrzymywaniu przedmiotów na miejscu i zapobieganiu ich wypadaniu. A przy tym wszystkim jak pięknie wyglądają!
W szeregu zbiórka!
Szuflada to świetne miejsce również na talerze. Zazwyczaj przechowywane piętrowo w szafkach podblatowych lub wiszących, szczęśliwsze będą jednak w specjalnych wkładach, umieszczonych w szufladzie. Wkłady na talerze marki Peka zatrzymują wodę spływającą z nich po wyjęciu ze zmywarki. Dzięki temu dno szuflady jest zabezpieczone przed zawilgoceniem.
Jednym z największych wyzwań i utrapień w kuchni jest przechowywanie plastikowych pojemników na żywność. Nigdy nie wiadomo, co z nimi zrobić i jak je poukładać, by nie zajmowały pół szafy. Tymczasem wystarczy wyposażyć kuchnię w funkcjonalne rozwiązanie SpaceFlexx. Elastyczny system przegród wykonanych z tworzywa świetnie stabilizuje umieszczone wewnątrz lekkie przedmioty, nie pozwalając im na przewracanie czy przemieszczanie się. SpaceFlexx zapewnia też optymalny przegląd pokrywek i pudełek, dzięki czemu z łatwością sięgniemy po to, którego akurat potrzebujemy.
Ergonomia dla dużych i małych
Dobrze przemyślane wyposażenie sprawi, że nie tylko duży sprzęt AGD, największe garnki czy patelnie będą zawsze w zasięgu ręki, ale również najmniejsze drobiazgi znajdą swoje miejsce. O funkcjonalnych i estetycznych rozwiązaniach warto pomyśleć, zanim wejdziemy do kuchni z pudłem pełnym drobiazgów, które trzeba gdzieś wypakować. Przemyślany system przechowywania zarówno dużych, jak i małych przedmiotów szybko zwróci się jako przyjemność z gotowania ulubionych potraw.
Materiały prasowe