Spis treści:
Szuflada pod piekarnikiem – zapomniane miejsce w kuchni
Gdybyś miał wskazać miejsca w kuchni, w których gromadzisz najróżniejsze przedmioty od zeszytów z przepisami przez ścierki i ręczniki do rąk po łyżki, szpatułki i inne akcesoria niewielkich rozmiarów – jesteśmy pewni, że na ich listę trafiłaby między innymi szuflada pod piekarnikiem. Ta niewielka przestrzeń projektowana w meblach kuchennych od lat znajduje się tam nie przez przypadek i z pewnością nie służy do chowania folii spożywczej, książek gwarancyjnych czy zapasowych gąbek do naczyń.
Na drobne akcesoria kuchenne świetnie nadają się bardziej pojemne szuflady w szafkach dolnych, a małe AGD z powodzeniem przechowasz na półkach. Organizacja przestrzeni do przechowywania w kuchni wynika z wygody użytkowania poszczególnych przedmiotów. Ciężkie i większe narzędzia kuchenne nie powinny stać wysoko, ponieważ ich zdjęcie może stanowić problem. Z kolei rzadko używane zastawy odświętne warto przenieść z niższych, łatwiej dostępnych półek do górnych szafek, aby nie zajmowały miejsca. Górne szuflady w szafkach kuchennych to częste miejsce trzymania sztućców oraz podręcznych akcesoriów do gotowania.
Jednak do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Jaki był zamysł projektantów i producentów mebli kuchennych, gdy ją tam umieszczali? Odpowiedź na to pytanie zaskoczy niejednego użytkownika, który myślał, że o swojej kuchni wie dosłownie wszystko.
Przeczytaj również: Ile prądu zużywa piekarnik? Sprawdzamy, ile kosztuje godzina nagrzania piekarnika do 200 stopni
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Specjalnie wydzielona przestrzeń pod piekarnikiem, w którą wstawiona jest wąska, ale dość pojemna szuflada, utrzymuje dość wysoką temperaturę w granicach 40–75°C. To sprawia, że jest idealnym miejscem do przechowywania gotowych dań, świeżo wyjętych z pieca. Dzięki temu, że piekarnik oddaje tam część generowanego ciepła, w szufladzie da się nie tylko zachować odpowiednią temperaturę dań aż do chwili ich podania, lecz także ogrzać zimne talerze.
Temperatura zastawy, na której serwujemy przygotowanie w kuchni potrawy, ma duże znaczenie, w zachowaniu ich wyjątkowego smaku oraz ciepła. Wiele dań smakuje najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika i przełożeniu na talerze. Jednak zimna zastawa oddaje niską temperaturę i momentalnie ochładza wyłożone jedzenie. Dlatego warto korzystać z szuflady pod piekarnikiem w celu podgrzania misek, talerzyków czy głównej patery, na którą trafi gotowy przysmak. Szuflada doskonale sprawdza się wtedy, gdy szykujesz dwa dania jedno po drugim, a planujesz podać je gościom jednocześnie.
Szuflada pod piekarnikiem to miejsce, gdzie trafiają rozmaite przedmioty. Jednak tak naprawdę przeznaczona jest do utrzymywania ciepła dań oraz podgrzewania talerzy. Fot. Alicja Rabiko-Woźniak/deccoria.pl
Jeśli dotychczas pod piekarnikiem przechowywałeś rozmaite okołokuchenne akcesoria, a część z nich wykonana jest z materiałów łatwopalnych, czym prędzej wyjmij je z szuflady i koniecznie przeprowadź reorganizację przestrzeni. Wysoka temperatura może spowodować nadmierne nagrzewanie się niektórych tworzyw, a tym samym zwiększa ryzyko wywołania pożaru. Teraz już wiesz, jaki zamysł mieli projektanci tej niewielkiej, zamykanej wnęki u dołu szafek kuchennych – możesz korzystać z niej bezpiecznie i cieszyć się gorącymi posiłkami na ciepłych talerzach, jak w najlepszej restauracji.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Szyba piekarnika będzie lśnić jak lustro. Sprytny trik na czyszczenie drzwiczek piekarnika
Do polerowania sztućców i luster, ochrona przed rdzą. Nietypowe zastosowanie filtrów do kawy
Sprytny patent na czyszczenie gofrownicy i opiekacza. Resztki i tłuszcz znikną z każdego zakamarka