Spis treści:
- Jaki kolor powinien mieć spalany gaz ziemny?
- Jak kolor gazu wpływa na wysokość rachunku?
- Kto odpowiada za jakość gazu w urządzeniach?
- Jakie skutki ma niska kaloryczność gazu?
- Jak samodzielnie sprawdzić jakość gazu?
Jaki kolor powinien mieć spalany gaz ziemny?
Gaz ziemny spalany w palnikach kuchenki gazowej zawsze powinien mieć kolor jasnoniebieski. Taki kolor jest gwarancją odpowiedniej temperatury spalania oraz czystości paliwa dostarczanego do naszych domów i mieszkań. Inny kolor, wbrew krążącej w internecie opinii, nie oznacza jednak, że gaz w naszej instalacji jest "chrzczony".
Sprawdź również: Dopłaty do prądu i gazu 2023. Komu przysługuje dofinansowanie, do kiedy składać wnioski?
Barwa inna niż niebieska, zwykle pomarańczowa lub żółta nie świadczy o gorszej jakości mieszanki, lecz o niepełnym lub nieprawidłowym spalaniu gazu w kuchence. To też nie jest dobra informacja, ale z jej skutkami można poradzić sobie znacznie łatwiej niż z nieuczciwym dostawcą.
Jak kolor gazu wpływa na wysokość rachunku?
Nieprawidłowe spalanie gazu w dłuższej perspektywie zauważalnie odbije się na wysokości naszych rachunków. Niepełne spalanie to nic innego jak wykorzystywanie kaloryczności i możliwości dostarczanego paliwa tylko częściowo. Do ogrzania tej samej ilości np. wody zużyjemy go więcej niż zwykle.
Jakie są przyczyny innego koloru gazu w kuchence? Są cztery powody, które zwykle odpowiadają za tego typu problemy:
- Brudne palniki. Zabrudzenia na palnikach i w ich okolicach mogą powodować zmianę koloru gazu na kuchence. Każda substancja, w zależności od składu chemicznego i temperatury spalania pali się w różnych kolorach. Upewnij się, że kuchenka jest czysta, a w okolicy palników nie zalegają zaschnięty tłuszcz i resztki potraw.
- Zabrudzenia na naczyniu. Taka sama sytuacja może mieć miejsce, kiedy na gazie postawisz niedomytą patelnię lub garnek. Olej, który pozostał na patelni, może być trudny do zauważenia, jednak pod wpływem temperatury wytopi się i spadnie prosto na odkręcony palnik.
- Niepoprawnie założony kołpak. Inna przyczyna, która może prowadzić do niepełnego spalania gazu w kuchence to źle założony kołpak (okrągła, metalowa nakładka na palnik). Czasami zdarza się niechcący zahaczyć o nią przy zdejmowaniu naczyń z kuchenki. Sprawdźmy dokładnie, czy po nałożeniu nie powstały żadne luzy, a kołpak stabilnie leży na palniku.
- Spalanie innych substancji. Inny kolor gazu może się też pojawić tylko na chwilę, by za moment wrócić do swojej naturalnej barwy. Taki widok to najczęściej efekt dostania się w okolice płomienia używanych w kuchni przypraw. Sól czy kwasek cytrynowy płoną intensywnie pomarańczowym płomieniem. To jeden z nielicznych eksperymentów, które możesz bezpiecznie przeprowadzić w swoim domu.
Kto odpowiada za jakość gazu w urządzeniach?
Za jakość gazu dostarczanego do kuchenki za pomocą instalacji gazowej odpowiada dostawca. Dla większości z nas będzie to PGNiG - zdecydowany lider wśród dystrybutorów tego rodzaju paliwa w naszym kraju.
Jakość gazu jest nieustannie monitorowana na różnych etapach jego przesyłu. W aparaturę do pomiarów gazu są wyposażone nie tylko główne linie gazociągów, ale także ich odnogi, zbiorniki magazynujące. Zakończenia łańcucha dostawy, które znajdują się bezpośrednio w naszych domach i blokach, są też regularnie kontrolowane przez ekipy techniczne dostawców gazu.
Ich odpowiedzialność kończy się jednak na przyłączu. Jeżeli za problem ze spalaniem gazu odpowiada nasza kuchenka czy inne urządzenia na gaz, to pełną odpowiedzialność za ewentualne szkody i awarie ponosi właściciel.
Jakie skutki ma niska kaloryczność gazu?
Na początek warto wyjaśnić, co dokładnie oznacza kaloryczność gazu. Jest to ilość ciepła wytwarzana podczas jego spalania. Wyraża się ją w MJ/m3. Megadżule oznaczają ilość energii cieplnej, metr sześcienny to przyjęta do określania kaloryczności objętość spalanego gazu.
Do naszych domów dostarczany jest gaz wysokometanowy typu E - to najbardziej wydajna energetycznie mieszanka, w której metan stanowi prawie 98 procent całego składu. Jej kaloryczność może się wahać, jednak nie może spaść poniżej poziomu 34 MJ/m3.
Czytaj także: Straty ciepła w domu. Jak sprawdzić, gdzie ucieka ciepło w domu?
Jakie efekty niesie za sobą spalanie paliwa o niższej kaloryczności? Po krótkim zapoznaniu się z tym pojęciem odpowiedź narzuca się sama. Mniej kalorii to mniej ciepła. A mniej ciepła z tej samej ilości gazu oznacza, że do podgrzania i ugotowania naszych potraw będziemy potrzebowali go więcej, co odbije się na wysokości rachunków i odczytach licznika.
Jak samodzielnie sprawdzić jakość gazu?
Niestety, bez specjalistycznych narzędzi nie jesteśmy w stanie sami sprawdzić kaloryczności dostarczanego do domu gazu. Jedną pośrednią metodą na szacunkowe wyliczenia jest zamontowanie ciepłomierza na kotle grzewczym i przeprowadzenie pomiarów. Wymaga to jednak zrezygnowania z użycia innych urządzeń na gaz przez przynajmniej dobę, a na wyniki bardzo duży wpływ będzie miała sprawność używanego kotła.
Jeżeli podejrzewamy, że do naszej kuchenki jest dostarczany gaz gorszej jakości, możemy wezwać specjalistów naszego dostawcy gazu, którzy mają obowiązek przeprowadzić odpowiednie pomiary za pomocą specjalistycznych narzędzi. Musimy jednak liczyć się z tym, że w przypadku stwierdzenia prawidłowej jakości paliwa za badanie zapłacimy z własnej kieszeni.
Czytaj także:
Bojler zużywa za dużo prądu? Podpowiadamy, jak zmniejszyć zużycie energii w bojlerze
Gniazdka z portem USB. Wady, zalety i sposób montażu
Czy na praniu można oszczędzić? Wystarczy zmienić jeden nawyk