Spis treści:
- Zalety korzystania z kuchenki indukcyjnej
- Jak oszczędnie gotować na indukcji
- Pielęgnacja płyty indukcyjnej
Zalety korzystania z kuchenki indukcyjnej
Płyta indukcyjna ma wiele zalet. Przede wszystkim jest bardzo efektywna – bezpośrednio ogrzewa garnki i patelnie, co znacząco skraca czas gotowania. Potrafi szybko osiągać wysokie temperatury, i to bez marnowania energii. Wypada znacznie lepiej niż kuchenki gazowe czy elektryczne. Indukcja wykazuje najmniejsze straty ciepła – wykorzystuje nawet 90% energii, podczas gdy kuchenki elektryczne zużywają 70–75%, a gazowe tylko 35–40%.
Nowoczesne płyty indukcyjne wyróżniają się też bezpieczeństwem. Nagrzewają się tylko wtedy, gdy stoi na nich garnek, a po gotowaniu szybko się ochładzają, minimalizując ryzyko poparzeń. Czyszczenie indukcji jest prostsze niż w przypadku tradycyjnych kuchenek. Nie trzeba martwić się o zalane palniki ani o mocno rozgrzane powierzchnie. Często wystarczy tylko przetrzeć płytę wilgotną ściereczką i gotowe.
Polacy coraz częściej wybierają kuchenki indukcyjne także ze względu na estetykę. Doskonale komponują się z nowoczesnymi wnętrzami i można je umieścić na wierzchu szafki. Świetnie wpisują się w aktualne trendy wnętrzarskie.
Przeczytaj również: Porysowana płyta indukcyjna. Jak domowymi sposobami usunąć zarysowania?
Jak oszczędnie gotować na indukcji
Znając możliwości kuchenki indukcyjnej, możesz znacząco obniżyć swoje rachunki. Kluczowe są odpowiednie praktyki podczas gotowania. Nie każdy garnek nadaje się na indukcję – wybierz te z odpowiednim oznaczeniem lub wykonane z materiałów kompatybilnych z indukcją, np. stali nierdzewnej. Dno powinno być płaskie, aby idealnie przylegało do płyty.
Czas gotowania możesz skrócić jeszcze bardziej, przykrywając garnki – zatrzymuje to ciepło. Pamiętaj też, aby nie stawiać dużych garnków lub patelni na małych strefach grzewczych.
Zmniejszenie zużycia energii osiągniesz również planując posiłki na zapas. Gotuj kilka potraw naraz lub przygotowuj większe porcje – to oszczędza czas i energię. Taka praktyka jest korzystna również przy innych typach kuchenek.
Bu kuchenka indukcyjna dobrze działała wymaga odpowiednich garnków i patelni. Fot. aliaksandrbarysenka/Canva Pro
Pielęgnacja płyty indukcyjnej
Utrzymanie płyty w jak najlepszym stanie ma ogromne znaczenie. Tylko wtedy działa optymalnie i wykazuje najwyższą efektywność energetyczną. Po każdym użyciu przetrzyj powierzchnię wilgotną ściereczką, możesz dodać delikatny detergent lub kilka kropel octu.
Unikaj narzędzi, które mogłyby porysować powierzchnię, np. szczoteczek lub szorstkich gąbek. W sklepach dostępne są specjalne miękkie szmatki dedykowane do płyt indukcyjnych. Regularnie kontroluj też przewody zasilające pod kątem uszkodzeń.
Na trudniejsze zabrudzenia stosuj skrobaczki i środki przeznaczone konkretnie do indukcji, zachowując ostrożność, aby nie uszkodzić płyty. W razie problemów z działaniem lub awarii nie próbuj napraw samodzielnie – skontaktuj się z autoryzowanym serwisem.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wsyp do słoika i postaw łazience. Nie będziesz potrzebować drogich odświeżaczy
Japoński rytuał, który pobudza zmęczone storczyki. Pięknie się zielenią i przygotują do kwitnienia