Spis treści:
- Dlaczego po smażeniu ryb śmierdzi w domu?
- Jak pozbyć się zapachu ryb z mieszkania?
- Jak pozbyć się zapachu ryb z deski do krojenia i noża?
- Zapach ryb w piekarniku - jak usunąć?
Dlaczego po smażeniu ryb śmierdzi w domu?
Za nieprzyjemny zapach ryb odpowiada trimetyloamina. To związek, który powstaje z rozpadu bezzapachowego tlenku trimetyloaminy, który obecny jest u świeżych ryb. Im dłużej będziemy trzymać zakup przed smażeniem, tym bardziej podczas przygotowania będzie śmierdzieć.
Związki te są lotne, przez co po smażeniu ryb w domu przez długi czas będzie unosić się nieprzyjemny zapach. Niedostateczna cyrkulacja powietrza w pomieszczeniach, słaba wentylacja sprawią, że zapach zostanie "uwięziony" w pomieszczeniu.
Do tego po smażeniu ryb będzie śmierdzieć w domu, ponieważ zapach zaczyna osadzać się na materiałach. Specyficzny aromat może osadzać się również na meblach i ścianach. Należy pamiętać, że długo "zatrzymywany" w mieszkaniu zapach, będzie trudniejszy do usunięcia.
Zapachu ryb trzeba pozbyć się z mieszkania jak najszybciej. Im dłużej się utrzymuje, tym trudniej go zniwelować. Fot. iaroshenko/CanvaPro
Jak pozbyć się zapachu ryb z mieszkania?
Zapachu ryb z mieszkania należy pozbyć się najszybciej jak to możliwe. Długie zwlekanie może doprowadzić do tego, że aromat na stałe wgryzie się w ściany czy meble. W pierwszej kolejności należy pomieszczenia dokładnie wywietrzyć. W ten sposób większość związków lotnych odpowiadających za zapach zostanie usunięta.
W pozbyciu się zapachu ryb z mieszkania pomoże ocet. Produkt ma właściwości pochłaniające zapachy z otoczenia. Żeby z tego skorzystać, wystarczy napełnić miskę lub otwarty pojemnik o szerokiej podstawie, porcją octu spirytusowego i postawić w pomieszczeniu, w którym śmierdzi.
Zapach ryby z mieszkania usuną też fusy z kawy. Świeże zmielone ziarna wrzuć do kubka, postaw w nieprzyjemnie pachnącym pomieszczeniu i pozostaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia woń powinna być o wiele słabsza i mniej wyczuwalna.
Ocet zadziała jeszcze lepiej na zniwelowanie zapachu ryb w mieszkaniu, jeżeli zagotujemy go z dodatkiem skórki z cytryny. W garnku umieść 1 szklankę wody, 3 łyżki octu spirytusowego i garść skórek cytrusowych. Możesz użyć także inne aromatyczne dodatki, które lubisz. Sprawdzą się wanilia, rozmaryn, skórka pomarańczowa a może goździki. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut.
Zapachu ryby pozbędziemy się z mieszkania jeszcze szybciej, jeśli oczyścimy rzeczy, które potencjalnie mogły złapać najwięcej woni. Wypierz ścierki i ręczniki kuchenne, wymyj zlew, w którym oczyszczana była ryba i koniecznie usuń zapach z deski do krojenia i noża.
Czytaj także: Czujesz brzydki zapach z odpływu? Uporasz się z nim na 2 zaskakujące sposoby
Jak pozbyć się zapachu ryb z deski do krojenia i noża?
Pozbycie się zapachu ryb z deski do krojenia i noża jest nieco trudniejsze. Oba te narzędzia kuchenne przez długi czas mają styczność z rybą, szczególnie gdy samodzielnie ją oczyszczamy z łusek i filetujemy. W efekcie aromat przenika w struktury noża i deski.
Aby pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia i noża należy zacząć od dokładnego umycia tych przedmiotów. Koniecznie użyj do tego gorącej wody i płynu do mycia naczyń. Następnie użyj cytryny. Owoc przekrój na pół i dokładnie natrzyj nim deskę i nóż. Możesz do tego wykorzystać też samą skórkę z cytryny. Wszystko pozostaw na 20-30 minut, a następnie spłucz gorącą wodą i pozostaw do wyschnięcia w przewiewnym miejscu.
Cytryna jest jednym z najlepszych produktów do zwalczania nieprzyjemnego zapachu ryby z deski do krojenia czy noża. Wynika to z faktu, że obfituje ona w olejki eteryczne, które niwelują nieprzyjemne aromaty.
Po upieczeniu lub podgrzaniu ryb w piekaraniku urządzenie należy szybko wymyć, by usunąć nieprzyjemny zapach. Fot. Aliaksandr Litviniuk/CanvaPro
Zapach ryb w piekarniku - jak usunąć?
Do usunięcia zapachu ryby z piekarnika warto użyć starego dobrego sposobu z podgrzewaniem wody w blaszce. Wykonanie tego czyszczenia jest bardzo proste. Wystarczy, że do blachy do pieczenia wlejesz wodę na 1/3 jej objętości, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, dwie łyżki octu i całość umieścisz w piekarniku. Nastaw 120 st. Celsjusza i mieszankę podgrzewaj przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy tylko piekarnik przestanie być gorący, a stanie się delikatnie ciepły, przetrzyj go od środka wilgotną szmatką. Dzięki temu zarówno usuniesz drażniący zapach ryby, jak i w prosty sposób wyczyścisz piekarnik po pieczeniu wigilijnych potraw.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak skutecznie usunąć przebarwienia i rdzę ze sztućców? Nie potrzebujesz do tego silnych detergentów
Na co zwrócić uwagę, kupując choinkę. Lepszy będzie świerk kłujący, serbski czy może jodła?