Porady domowe

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? Te triki są niezawodne

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? To problem, z którym zmaga się wiele osób, ponieważ zapach ten jest dość intensywny i niezbyt przyjemny. Ryby są smaczne, zdrowe i warto je jeść jak najczęściej. Podpowiadamy więc, jak przygotować ryby do smażenia, aby zapachu było jak najmniej i jak pozbyć się go z rąk czy z akcesoriów kuchennych. Jest kilka prostych trików, które warto zastosować!

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? Te triki są niezawodne
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? Ten owoc pochłonie część zapachu już w trakcie smażenia. Fot.123RF.com

Spis treści:

Zapach ryby w domu – co zrobić?

Zapach ryby jest nieco odmienny, w zależności od tego, o jaką rybę dokładnie chodzi. Choć mogą się między sobą różnić intensywnością, każdy zapach tego rodzaju jest wyczuwalny. Odpowiada za niego przede wszystkim śluz, który pokrywa skórę i łuski ryby. Najważniejsze, by zakupić świeżą rybę – pachnie ona wówczas delikatnie i w miarę neutralnie. Jeśli zapach jest intensywny i nas odrzuca, oznacza to, że ryba jest nieświeża.

Po smażeniu ryby w domu często nieprzyjemnie pachnie. Ponieważ jest to najprostsza i najczęstsza metoda jej przygotowywania do spożycia, warto dowiedzieć się, co zrobić, aby ograniczyć unoszenie się tego przykrego zapachu. Odpowiednie kroki można podjąć już w czasie jej szykowania do smażenia.

Jak przygotować się do smażenia ryb?

Smażenie ryby powinno być poprzedzone odpowiednimi przygotowaniami. Przede wszystkim należy się upewnić, że ryba jest świeża. Przed przyrządzeniem powinna zostać dokładnie oczyszczona i wypłukana w wodzie. W ograniczeniu wydzielania przez nią charakterystycznego zapachu podczas smażenia pomogą takie składniki jak mleko, cytryna czy zioła. Rybę warto wymoczyć w mleku przed smażeniem. Takie moczenie przez 1,5 godziny doskonale pochłonie zapachy. Po upływie tego czasu rybę należy ponownie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropienie jej cytryną i wtarcie w nią ziół również będzie przydatne.

Wystarczą zresztą same zioła – szczególnie majeranek i bazylia. Można je wetrzeć w rybę i odstawić na godzinę do lodówki. Zamiast nich możemy się również posłużyć sokiem z cytryny. Skrapiamy nią rybę i również odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. W zniwelowaniu intensywnego zapachu ryby pomoże także cebula, która sama ma mocny smak i zapach. To właśnie jej plasterkami można obłożyć rybę, a następnie umieścić ją w lodówce na 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zabieramy się do smażenia.

jak usunąć zapach smażonej ryby W zniwelowaniu intensywnego zapachu ryby pomoże cytryna. Fot.123RF.com

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu – sposoby

Jak usunąć zapach ryby z mieszkania? Możemy odpowiednio zatroszczyć się o to jeszcze w czasie jej smażenia, przygotowując oddzielny garnek, w którym będą gotowały się różne, przyjemnie pachnące przyprawy. Warto wybrać gałkę muszkatołową, cynamon i goździki. Wsypujemy je do szklanki wody, wymieszanej z kilkoma łyżkami octu. Mieszankę gotujemy w garnku bez przykrycia. Dzięki niej po domu rozejdzie się przyjemny, kojący zapach.

Są i inne sposoby na pozbycie się zapachu smażonej ryby z domu.

  • Jabłko

Położenie na patelni połówki jabłka w czasie smażenia ryby pomoże zneutralizować nieprzyjemny zapach. Owoc wystarczy umyć, przekroić na pół i umieścić na patelni. Pochłonie nieco rybiego zapachu i jednocześnie podkręci smak całego dania.

  • Ziemniak

Spełnia podobną funkcję jak jabłko. Wystarczy obrać ziemniaka, opłukać w wodzie, przekroić go na pół i położyć na patelni przy smażonej rybie. Pamiętajmy, że ziemniak powinien być surowy.

Przeczytaj również: Przypalona patelnia to jeszcze nie koniec. Popularne warzywo i odrobina soli zdziałają cuda

  • Pasta do zębów

Pasta do zębów pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby ze skóry. Możemy nią przetrzeć ręce w trakcie ich mycia.

Jak pozbyć się zapachu ryby z akcesoriów kuchennych?

  • Jak usunąć zapach ryby z akcesoriów kuchennych?

Najlepszym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. Żeby pozbyć się zapachu na przykład z deski do krojenia, proszek należy wetrzeć w deskę. Już po kilku minutach można przetrzeć ją gąbką i spłukać wodą. Jeśli zapach jest naprawdę intensywny, sodę oczyszczoną warto potrzymać nieco dłużej – przez kilkanaście minut. Przyda się również cytryna. Można nią natrzeć deskę podobnie jak w przypadku sody oczyszczonej. Jeśli to nie pomoże, możemy przygotować roztwór wody i wody utlenionej, by właśnie w nim zanurzyć na moment deskę.

  • Jak pozbyć się zapachu ryby z patelni?

Można ją wyczyścić przy pomocy fusów z herbaty. Wsypujemy je na patelnię, a następnie wlewamy odrobinę wody i ustawiamy patelnię na kuchence. Po kilku minutach gotowania zapach powinien zniknąć.

jak pozbyć się zapachu ryby Aby usunąć zapach ryby z patelni należy przetrzeć ją fusami z herbaty. Fot.123RF.com

  • Jak usunąć zapach ryby z piekarnika?

Możemy do tego użyć aromatu waniliowego. Natrzyjmy nim wszystkie metalowe elementy oraz blachy, a następnie włączmy na chwilę piekarnik, ustawiając niewielką temperaturę.

Jak pozbyć się zapachu ryby z rąk?

Przygotowywanie ryby na obiad czy kolację wiąże się nie tylko z przeniesieniem jej zapachu na kuchenne przyrządy, ale też na nasze dłonie. Mimo intensywnego mycia rąk mydłem zapach może się na nich nadal utrzymywać. Z pomocą przychodzi nam jednak produkt, który wszyscy mamy w domach – pasta do zębów. Umyjmy nią ręce, a zapach powinien zniknąć. Przydatna okaże się także cytryna. Wystarczy przeciąć owoc na pół i przetrzeć nim dłonie, by pozbyć się z nich nieprzyjemnego, rybnego aromatu.

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu – podsumowanie

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? Jest wiele metod, po które można sięgnąć. To naprawdę proste, a sprawdzone sposoby sprawią, że smażenie ryby nie będzie już tak kłopotliwe, jak dotychczas.

Przede wszystkim zaś pamiętajmy o włączeniu wentylatora w okapie kuchennym czy choćby minimalnym otwarciu okna w czasie smażenia ryb. Poprawi to cyrkulację powietrza w domu i pozwoli szybciej pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Okna mogą pozostać otwarte jeszcze chwilę po zakończeniu posiłku. Możemy też posłużyć się na przykład świecami zapachowymi czy odświeżaczami powietrza, aby szybciej zneutralizować zapach ryby.

Przeczytaj również: Przedświąteczny decluttering kuchni. Już zawsze będziesz w ten sposób sprzątać kuchnię

"Ekologicznie": Soda na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.