Spis treści:
- Jakie właściwości mają płatki róży?
- Co można zrobić z płątków róży?
- Jak suszyć płatki róży w domu?
- Czy wszyscy mogą korzystać z płatków róży?
Jakie właściwości mają płątki róży?
Kwiaty róży przede wszystkim cudownie pachną – zapach jest silny i aromatyczny, dlatego sprawdza się w aromaterapii czy kosmetykach. Wiele osób docenia też smak płatków, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Płatki róży wspomagają również nawilżenie i ukojenie skóry.
Co można zrobić z płatków róży?
Do jedzenia czy nakładania na skórę lub innych działań pielęgnacyjnych wybierz płatki róż z własnego ogrodu lub dziko rosnących krzewów. Do takich celów nie używaj natomiast płatków z kwiatów kupionych w kwiaciarni, ponieważ mogą być pryskane substancjami chemicznymi mającymi na celu utrzymania ich dłużej w świeżości.
Jeśli zbierasz płatki róż do wykorzystania w przetworach lub kosmetykach, zwróć również uwagę na to, gdzie rosną krzewy. Unikaj miejsc w środku miasta, przy ulicy czy placu budowy.
Płatki róż z kwiaciarni nadają się do celów dekoracyjnych. Uważaj jednak, gdy chcesz dać je do wykorzystania dzieciom (np. do prac plastycznych).
- Płatki róży do przetworów
Chociaż róża jest kwiatem, można zrobić z niej przepyszne przetwory. Opadłe płatki róży nadają się przede wszystkim do wyrobu:
- dżemów, past i konfitur,
- syropów,
- cukru różanego,
- nalewek,
- herbaty,
- ponczu, kompotu i wody do picia.
- Dżemy i konfitury z róży
Dżemy czy konfitury i powidła z płatków róży robi się w taki sposób jak każde inne – wystarczy zasypać płatki cukrem, zalać wodą i gotować na małym ogniu. By zrobić kompot, możesz natomiast zalać płatki sporą ilością wody, dosypać cukru do smaku i gotować, aż woda przejdzie różanym aromatem. Do róży możesz dodać też np. truskawki, jabłka czy inne ulubione owoce.
Takie przetwory można potem umieścić w wyparzonych słoikach, zapasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu. Świetnie sprawdzą się szczególnie w trakcie jesiennych i zimowych wieczorów.
Przeczytaj również: Odżywczy nawóz, który przyspiesza kwitnienie i odstrasza mszyce. Róże będą kwitły zjawiskowo
- Cukier i herbata różana
By zrobić cukier różany, wystarczy utrzeć moździerzem płatki z cukrem – tak długo, aż kryształki zabarwią się na różowo. To świetny dodatek do herbaty, ciasta czy deserów. Nadaje się też np. do obtaczania pączków. Same suszone płatki róży można też zalać gorącą wodą i zaparzyć. Taka herbatka na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom kwiatowego aromatu.
- Nalewka i syrop różany
Częstym sposobem wykorzystania płatków róży jest zrobienie nalewki. W tym celu płatki wystarczy zasypać cukrem, a następnie zalać spirytusem lub wódką i zamknąć w butelce albo słoiku. Nalewka powinna być gotowa po około 2 tygodniach.
Do wykonania syropu wystarczy rozpuścić cukier w wodzie, dodać płatki i chwilę pogotować. Gdy roztwór nabierze różowej barwy – jest gotowy. Wówczas wystarczy przelać go do małych butelek lub słoików i zapasteryzować.
Płatki róży nadają się też jako dekoracja do wypieków, np. tortów i babeczek, albo do ozdobienia drinków i lemoniady.
- Płatki róży dla urody
Opadłe płatki róży można wykorzystać przede wszystkim do stworzenia domowych kosmetyków. Najczęstsze przepisy to:
- maseczka z jogurtem naturalnym i płatkami róż,
- woda różana z octem jabłkowym do przemywania twarzy,
- napar z płatków róży do przemywania skóry,
- peeling z cukru lub soli i płatków róży.
Płatki róży są stosowane bez względu na rodzaj skóry. Sprawdzają się zatem w kosmetykach do cery suchej, tłustej czy starzejącej się.
Przeczytaj również: Najpiękniejsze róże ogrodowe. Jakie wybrać odmiany i jak pielęgnować, by kwitły co roku?
Róże okrywowe, to nie tylko ozdoba, ale też ochrona ogrodu. Fot. 123RF/Piscel
- Relaksująca kąpiel z płatkami róży
Zapach róży dla wielu osób jest relaksujący. Aby go wykorzystać, można więc wsypać świeże płatki róży do kąpieli. Warto stworzyć też domową sól – wsyp do gruboziarnistej soli płatki róży i wymieszaj lub ugnieć, żeby zabarwiła się na różowo.
Dobrym pomysłem jest także wykonanie olejku różanego do wykorzystania w kominku czy dyfuzorze. Wystarczy zalać płatki dowolnym olejem (najlepiej takim, który sam nie ma intensywnego zapachu) i odczekać kilka tygodni.
- Płatki róży jako dekoracja
Świeże lub suszone płatki róży ładnie prezentują się jako dekoracja – można wsypać je np. do wazonu lub innego pojemnika, włożyć do ramki i powiesić na ścianie albo wykorzystać… do obsypania bliskiej pary w trakcie ślubu!
Opadłe świeże płatki róży świetnie nadają się też do zorganizowania romantycznego wieczoru. Wystarczy rozsypać je na podłodze lub pościeli, by stworzyć klimat niczym z amerykańskiego filmu. Ułożenie z nich serca lub imienia ukochanej osoby to efektowny sposób, by wprowadzić romantyczną atmosferę.
- Prace plastyczne z dziećmi
Płatki można wykorzystać też razem z dziećmi do wykonywania prac plastycznych. Łatwo poddają się malowaniu lub obsypywaniu brokatem, można bez problemu przykleić je także do kartki papieru czy drewnianej tabliczki.
Efektownym pomysłem jest też obklejenie suszonymi płatkami kubka, butelki czy słoika lub innego pojemnika. Wystarczy trochę kleju na gorąco, aby stworzyć niepowtarzalną dekorację lub upominek np. na dzień babci.
- Domowe saszetki zapachowe z płatków róży
Aby w pełni wykorzystać zapach róży, możesz zrobić też domowe saszetki zapachowe. Wystarczy wykorzystać niewielkie bawełniane albo lniane woreczki i umieścić w nich trochę płatków. Taki odświeżacz świetnie sprawdzi się w samochodzie. Woreczek z suszonymi płatkami warto włożyć także do szafy.
Jak suszyć płatki róży w domu?
Do wielu przepisów wykorzystywane są suszone płatki róży. W jaki sposób je ususzyć, żeby zachowały wiele ze swoich właściwości?
Możesz umieścić płatki w bawełnianym lub lnianym woreczku, zapełniając go do połowy. Następnie wystarczy powiesić go w suchym miejscu i poczekać ok. 2 tygodnie. Co jakiś czas warto płatki przemieszać (potrząsnąć woreczkiem), aby suszyły się równomiernie.
Innym sposobem jest ułożenie płatków na desce, tacy lub talerzu i odstawienie w suche miejsce. Po tygodniu płatki należy obrócić, by ususzyły się z obu stron.
Możesz też suszyć je na świeżym powietrzu lub słońcu, jednak spora ilość światła powoduje blaknięcie. Podobnie sprawa wygląda z suszeniem w piekarniku – to dobry i szybki sposób, jednak również może powodować znaczną zmianę koloru płatków. W piekarniku suszenie trwa ok. 5-7 godzin. Wystarczy rozłożyć płatki na papierze na blaszce i włączyć piekarnik na ok. 30-35°C.
Przeczytaj również: Róża pomarszczona - idealna na żywopłot obronny i konfitury. Uprawa i zastosowanie róży pomarszczonej
Czy wszyscy mogą korzystać z płatków róży?
Płatki róży są bardzo wszechstronne i często stosowane. Czy jednak wszyscy mogą jeść różane przetwory lub korzystać z ich dobrodziejstwa w kosmetykach? Jeśli cierpisz z powodu choroby przewlekłej (np. cukrzyca, nadciśnienie) – zanim zaczniesz codziennie korzystać z płatków róży, porozmawiaj z lekarzem.
Jeżeli chcesz np. pić herbatę z róży, a jesteś w ciąży lub karmisz piersią – także skontaktuj się ze specjalistą. Przetworów różanych raczej nie poleca się ponadto dzieciom do 3. roku życia.
Zastanawiasz się, co zrobić z opadłych płatków róży? Jak widzisz – możliwości jest naprawdę dużo! Możesz wykorzystać ich smak i aromat w kuchni i łazience. Są też doskonałą dekoracją do każdego pomieszczenia. Jeśli masz dostęp do płatków róży, warto z tego korzystać.
Przeczytaj również: Róże marnieją w oczach? Jak zrobić naturalny oprysk na mszyce i inne choroby?