Spis treści:
Kiedy przycinać jagodę kamczacką – terminy cięcia
Jagoda kamczacka, a w zasadzie wiciokrzew siny, to jeden z najłatwiejszych w uprawie krzewów owocowych. Jej zaletami są nie tylko niewielkie wymagania i wytrzymałość, ale również bardzo wczesne owocowanie. Niektóre odmiany dojrzewają jeszcze przed truskawkami, już w drugiej połowie maja. Podłużne, ciemnofioletowe owoce tego krzewu są słodkie z kwaskowatą nutą, niczym połączenie leśnych jagód, jeżyn oraz borówki amerykańskiej.
Jagoda kamczacka jest prosta w pielęgnacji, ale trzeba pamiętać o jej przycinaniu. Jest to konieczne tuż po posadzeniu, a następnie dopiero po 5-6 latach, gdy krzew się rozrośnie. Od tej pory powinniśmy powtarzać ten zabieg co roku. Kiedy przycinać jagodę kamczacką? Najlepiej zabrać się za to od razu po zakończeniu zbiorów, ale jeśli tego nie zrobiliśmy, cięcie możemy zrealizować także na przedwiośniu (od lutego do marca). Nie czekajmy jednak, aż na jagodzie kamczackiej pojawią się kwiaty – wtedy na przycinanie jest już za późno.
Jagodę kamczacką warto przycinać, aby pobudzić ją do wytwarzania większej ilości owoców. Zabieg ten sprawia, że plony są wyższej jakości – dorodne, słodkie i równomiernie wybarwione. Przekłada się także na poprawę kondycji rośliny, ponieważ wzmacnia ją oraz chroni przed rozwojem chorób i atakami szkodników. Dodatkowym atutem cięcia jagody kamczackiej jest to, że możemy wyregulować jej pokrój, dzięki czemu lepiej się prezentuje na działce.
Jagoda kamczacka, która jest systematycznie przycinana, obficie owocuje. Fot. prusis/123RF.com
Przeczytaj również: Uprawa fig w ogrodzie. Jakie odmiany dobrze znoszą polską zimę?
Jak przycinać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka jest długowiecznym krzewem, który zapewnia nam dostęp do smacznych i wartościowych owoców nawet przez 35 lat. Aby tak się stało, konieczne jest jej systematyczne przycinanie. Jak już wspominaliśmy, pierwszy taki zabieg realizujemy na przedwiośniu w 1. roku po posadzeniu. Wtedy skracamy wszystkie pędy krzewu do wysokości ok. 20 cm nad ziemią. Regularne cięcie, które rozpoczynamy po 5-6 latach uprawy wykonuje się inaczej.
Jak przycinać jagodę kamczacką? Dorosłe krzewy skracamy w następujący sposób:
- Usuwamy 2-3 najgrubsze gałązki, które rosną w środku korony i nadmiernie ją zagęszczają. Ścinamy je bezpośrednio u nasady;
- Z pozostałych pędów pozbywamy się części bocznych przyrostów, aby przerzedzić krzew. Cięcia wymagają te, które są wiotkie, suche, słabe, połamane, pokładające się i krzyżujące. W ten sposób sprawimy, że do jagód dotrze więcej światła;
- Ścinamy także te gałązki, na których nie zawiązały się pąki kwiatowe – są zbędne, bo nie zbierzemy z nich owoców.
Prześwietlenie jagody kamczackiej w taki sposób pobudzi ją do wytwarzania dużej liczby młodych pędów, na których najlepiej owocuje. Pamiętajmy, aby zabieg wykonać po zbiorach albo w okresie spoczynku rośliny (na przedwiośniu), zanim rozpocznie ona intensywny wzrost.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kiedy najlepiej przycinać winorośl na wiosnę? Nie przegap ważnego terminu
Sadzenie agrestu na wiosnę. Najsmaczniejsze i najbardziej plenne odmiany
Już w lutym nakarm porzeczki specjalnym nawozem. Zbierzesz rekordowe plony