Spis treści:
Dlaczego bielenie drzew owocowych jest ważne?
Bielenie to prosty zabieg pielęgnacyjny, który polega na rozprowadzeniu na korze drzew owocowych roztworu wapna. To tradycyjna czynność, która w przydomowych sadach praktykowana jest od lat. Jej głównym celem jest zabezpieczenie kory przed pękaniem wywoływanym przez gwałtowne wahania temperatury. Najczęściej obserwujemy je zimą oraz wczesną wiosną, kiedy drzewo jest w stanie bezlistnym, więc słońce pada bezpośrednio na pnie i gałęzie, co pobudza krążenie soków. Gdy nocą temperatura spada, tkanki przemarzają i dochodzi do powstawania uszkodzeń.
Przez rany i spękania na drzewach owocowych z łatwością wnikają chorobotwórcze patogeny. Osłabione w ten sposób egzemplarze stają się również podatne na szkodniki. Bielenie zatem, choć nie leczy infekcji ani nie niszczy larw, przeciwdziała ich atakom. Co więcej, jasna kora jest mniej atrakcyjna dla szkodników, ponieważ są one na niej lepiej widoczne dla swoich naturalnych wrogów, przede wszystkim ptaków.
Pokryta białą farbą kora drzew owocowych odbija promienie słoneczne, więc w mniejszym stopniu się nagrzewa, dzięki czemu nie pęka. Jeśli zabieg ma być skuteczny, bielenie powinniśmy wykonać w drugiej połowie grudnia lub w styczniu. Na przedwiośniu często można zauważyć, że wapno zostało częściowo spłukane z konarów – w takiej sytuacji bielenie warto powtórzyć.
Dlaczego bielenie drzew owocowych jest ważne? Chroni przed uszkodzeniami mrozowymi i ma ogromny wpływ na kondycję tych roślin. Fot. anuta23/123RF.com
Przeczytaj również: Odmładzanie starych drzew owocowych. Kiedy i dlaczego warto to robić?
Czy trzeba bielić młode drzewa owocowe?
Wokół bielenia drzew owocowych narosło wiele mitów. Jednym z nich jest twierdzenie, że zabieg ten może zaszkodzić młodym egzemplarzom. Niektórzy ogrodnicy uważają, że wapno uszkadza delikatną korę, dlatego na kilka lat rezygnują z bielenia. Tymczasem to właśnie młode drzewa owocowe potrzebują największej ochrony, ponieważ z uwagi na cienką korę są szczególnie podatne na uszkodzenia mrozowe i wrażliwe na działanie słońca.
Bielenie jest zalecane zarówno u dojrzałych, jak i młodych drzew owocowych. W przypadku niedawno posadzonych roślin nie stosujemy jednak silnie skoncentrowanego roztworu wapna, lecz rozcieńczony. Zatem, zamiast przygotowywać roztwór do bielenia w proporcji 1:5 (1 kg wapna na 5 l wody), przygotujmy rozcieńczenie 1:10 (1 kg wapna na 10 l wody). Możemy dodać też glinę lub krochmal, aby roztwór lepiej przylegał do pni oraz konarów i wolniej się zmywał. Dla dodatkowej ochrony przed szkodnikami płyn możemy wzbogacić o kilka łyżeczek ziemi okrzemkowej.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Pielęgnacja i cięcie winorośli zimą. Wyeliminujesz szkodniki, będzie dużo owoców
Kiedy sadzić piwonie na wiosnę. Czy zakwitnie w pierwszym roku?
Oprysk mocznikiem wczesną wiosną. Pobudza do wzrostu, chroni przed chorobami i podwaja plony