Spis treści:
Czosnek – naturalna ochrona ogórków
Czosnek jest ceniony ze względu na smak i właściwości prozdrowotne, warto jednak wykorzystywać go nie tylko w kuchni, ale również w ogrodzie. Preparaty przygotowane na jego bazie są jednymi z najlepszych naturalnych środków ochrony roślin. Ze względu na zawartość silnych związków aktywnych doskonale radzą sobie ze szkodnikami i chorobami, które zagrażają naszym uprawom. Sprawdzają się świetnie zwłaszcza w przypadku ogórków – roślin szczególnie wrażliwych na patogeny grzybowe.
Na co często chorują ogórki? Rośliny te są podatne na takie infekcje jak mączniak rzekomy i prawdziwy, szara pleśń czy bakteryjna kanciasta plamistość. Atakują je również szkodniki, przede wszystkim mszyce i przędziorki, które mogą doprowadzić nawet do zamierania roślin. Na szczęście zarówno chorobom, jak i niechcianym gościom możemy zapobiegać, stosując naturalne preparaty z czosnku. Działają one antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także odstraszają szkodniki, nie wyrządzając przy tym krzywdy pożytecznym zapylaczom.
Czosnek, dzięki dobroczynnym właściwościom, może z powodzeniem zastąpić chemiczne środki ochrony w ogrodach, w których stawia się na naturalne rozwiązania. W przypadku ogórków preparaty na bazie czosnku możemy wykorzystywać zarówno do podlewania, jak i spryskiwania roślin. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak inne ekologiczne sposoby, wywary, wyciągi i gnojówki z czosnku działają najlepiej, gdy są stosowane systematycznie. Jednorazowe użycie to zwykle za mało, aby cieszyć się długotrwałą ochroną ogórków przed chorobami i szkodnikami.
Czosnek chroni ogórki przed chorobami i szkodnikami. Fot. rytisbernotas/123RF.com
Przeczytaj również: Bulwiaste ogórki gruntowe. Dlaczego ogórki rosną pękate i jak temu zapobiec?
Jak stosować czosnek w uprawie ogórków?
Regularne stosowanie preparatów z czosnku sprawia, że ogórki zdrowo rosną i dają obfite plony. Ich liście nie żółkną ani nie więdną, znacznie rzadziej są też atakowane przez szkodniki. Warto wykorzystywać czosnek w uprawie ogórków, ale jak to zrobić? Do wyboru mamy 3 rodzaje preparatów, których możemy używać zarówno do podlewania, jak i w formie oprysku.
- Gnojówka – obieramy i siekamy 4-5 główek czosnku. Wrzucamy wraz z łupinami do wiadra i zalewamy 10 l wody. Czekamy ok. 2 tygodni, po czym przelewamy przez sito i rozcieńczamy w stosunku 1:10. Używamy do podlewania ogórków co 1-2 tygodnie, aby je wzmocnić. Gnojówkę możemy wykorzystać też jako ochronny oprysk przed chorobami i szkodnikami, stosując raz w tygodniu;
- Wywar – ok. 100 g przeciśniętego przez praskę czosnku zalewamy 5 l wody, a następnie gotujemy ok. 20 min. Studzimy, cedzimy przez sito i wykorzystujemy co 4-5 dni do spryskiwania albo podlewania ogórków. Wywar warto też wykorzystać do odkażania podłoża po ogórkach, które chorowały – wystarczy rozlać go w miejscu zakończonej uprawy;
- Wyciąg – to najłatwiejszy sposób na przygotowanie preparatu z czosnku do ogórków. Siekamy 2 garści obranych ząbków, zalewamy je 5 l wody i odstawiamy na całą dobę. Po przecedzeniu używamy do podlewania lub jako oprysk raz w tygodniu.
Preparaty z czosnku warto wykorzystywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy mają największą skuteczność.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Prosty, ale rzadko wykonywany zabieg przy ogórkach. Wspomaga owocowanie i chroni przed chorobami
Jak odżywiać ogórki w środku lata? Oto 3 najlepsze naturalne nawozy na zwiększenie plonów
Dwa domowe składniki, regularny oprysk i kłopot z głowy. Mączniak nie chwyci ogórka