Spis treści:
Mączniak prawdziwy winorośli – objawy
Wielu z nas chętnie sadzi w ogródkach winorośl. Ze względu na coraz cieplejsze warunki w naszym kraju jej uprawa udaje się lepiej niż dawniej. Do wyboru mamy znacznie więcej plennych odmian, które są odporne nie tylko na mróz, ale w dużej mierze również na choroby. Zdarza się jednak, że nawet wytrzymałe odmiany winorośli zostaną porażone jedną z najgroźniejszych infekcji – mączniakiem prawdziwym.
Czym objawia się mączniak prawdziwy winorośli? Pierwsze zmiany zauważymy na liściach rośliny. Jeśli przyjrzymy się im bliżej, zaobserwujemy na wierzchu jasne plamy oraz mączysty, białawy nalot. Zmiany te z czasem pojawią się również na pędach i owocach. Te ostatnie po zainfekowaniu zaczną głęboko pękać, odsłaniając znajdujące się wewnątrz nasiona. Porażone części winorośli stopniowo brązowieją i obumierają.
Zastanawiasz się, czy możesz zjeść winogrona zaatakowane przez mączniaka? Niestety chore owoce nie nadają się do spożycia, nie powinniśmy też ich kompostować – podobnie jak zainfekowanych liści i pędów. Warto pamiętać, że grzyb wywołujący chorobę zimuje na porażonych częściach roślin, dlatego musimy je zutylizować, by nie zagrażały winorośli w kolejnym sezonie.
Cenna wskazówka: Mączniak prawdziwy w odróżnieniu od mączniaka rzekomego rozwija się najszybciej, gdy lato jest suche i ciepłe (przy temperaturze 20-27°C).
Naturalne opryski świetnie radzą sobie z mączniakiem prawdziwym winorośli. Fot. mvg684/123RF.com
Przeczytaj również: Jak przycinać winorośl latem? Doświetlisz krzew i pobudzisz do owocowania
Jak zwalczyć mączniaka prawdziwego winorośli – domowy oprysk
Wystąpieniu mączniaka prawdziwego winorośli możemy zapobiegać na kilka sposobów. Bardzo ważne jest systematyczne przycinanie, ponieważ grzyb rozprzestrzenia się błyskawicznie, gdy roślina jest nadmiernie zagęszczona. Podstawą profilaktyki jest także bezzwłoczne pozbywanie się z winorośli owoców, liści i pędów, na których widoczne są objawy choroby. Powinniśmy też systematycznie sprzątać wszystkie opadłe liście. Warto również pamiętać, aby podczas podlewania nie moczyć roślin, lecz samo podłoże.
Może się zdarzyć, że nie uda nam się zapobiec chorobie. Co w takiej sytuacji zrobić? Aby zwalczyć mączniaka prawdziwego winorośli i ocalić plony, przygotujmy domowy oprysk z prostych składników, które znajdziemy w kuchni. Potrzebne nam będą:
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (30 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 l wody.
Jak zrobić domowy oprysk na mączniaka prawdziwego? Wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy ze sobą w butelce ze spryskiwaczem. Tak przygotowany środek rozpylamy na winorośl zaatakowaną przez chorobę co 3-4 dni, aż do ustania objawów. Oprysk warto stosować też zapobiegawczo co 1-2 tygodnie, aby wzmocnić naturalną odporność roślin. Zamiast roztworu z proszkiem do pieczenia możemy skorzystać też z tłustego mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:6.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Letnie maliny już zebrane? To najlepszy czas na ważny zabieg, podwoisz przyszłoroczny plon
Jak podwoić owocowanie jagody kamczackiej? Pielęgnacja krzewu latem
Jak przycinać owocujące krzewy porzeczek czarnych i czerwonych? Zabieg, który podwaja plonowanie