Spis treści:
Kiedy przycinać porzeczkę czarną?
Porzeczki czarne, podobnie jak białe czy czerwone, muszą być regularnie przycinane, aby rodziły dużo smacznych i dorodnych owoców. Ten podstawowy zabieg pielęgnacyjny ma jednak wpływ nie tylko na plonowanie. Prawidłowo wykonane cięcie sprawia, że porzeczki zdrowo rosną i ładnie się rozkrzewiają, a także bujniej kwitną. Warto o nim pamiętać również dlatego, że zadbane krzewy owocowe lepiej odpierają ataki szkodników czy chorobotwórczych patogenów.
Cięcie porzeczki czarnej przynosi wiele korzyści, ale tylko wtedy, gdy zostanie zrealizowane w odpowiednim terminie. To ważne, ponieważ skracając pędy w niewłaściwym momencie, zamiast wzmocnić krzewy, pogorszymy ich kondycję. Porzeczkę czarną powinno się przycinać od końca stycznia do początku marca. Dlaczego tak wcześnie? Krzew ten szybko rozpoczyna wegetację, więc tnąc go później, spowodujemy, że zacznie wydzielać bardzo dużo soków z ran. To osłabi porzeczkę, narazi ją na choroby i zmniejszy szansę na udane plony.
Jak przycinać porzeczkę czarną, aby lepiej plonowała?
Z cięciem porzeczki czarnej nie powinniśmy zwlekać. Warto wykonać je w lutym, gdy rośliny te nadal są w spoczynku. Musimy mieć na uwadze, że właściwe cięcie porzeczki czarnej wykonuje się po 3-4 latach uprawy, gdy krzewy są już rozrośnięte. Młode rośliny natomiast po posadzeniu skraca się nad ziemią, zostawiając na 1-2 oczka na pędach, a przez kolejne 2-3 lata realizuje się cięcie sanitarne, czyli usuwa się tylko chore czy uszkodzone pędy.
Porzeczkę czarną przycinamy, zanim rozpocznie wegetację. Fot. fotohelin/123RF.com
Jak przycinać porzeczkę czarną, aby lepiej plonowała?
- Zaczynamy od usunięcia pędów, które są połamane, krzyżujące się, przemarznięte lub chore. Obcinamy je tuż nad ziemią.
- Następnie pozbywamy się wszystkich najstarszych pędów, czyli tych, które mają 4 lata i więcej. Jak je rozpoznać? Są one grubsze i mają najciemniejszy kolor kory. Ścinamy je u samej nasady.
- W kolejnym kroku oceniamy, ile pozostało na krzewie młodszych pędów o szaro-brązowej korze. Jeśli jest ich dużo, usuwamy część z nich. Zostawiamy 5-6 najjaśniejszych pędów (jednorocznych), które są silne i wyprostowane, a także 5-6 nieco ciemniejszych pędów, czyli 2- i 3-letnich.
Warto pamiętać, że porzeczka czarna najlepiej owocuje na młodych pędach, czyli zeszłorocznych i dwuletnich. Na trzyletnich zawiązuje znacznie mniej plonów, a na starych – w zasadzie wcale. Z tego względu nie obawiajmy się silnego cięcia i usuwania większości wieloletnich gałęzi, bo i tak są już nieproduktywne. Szybko zastąpią je młode pędy, na których później pojawi się dużo słodkich i dorodnych owoców.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Odmładzanie starych drzew owocowych. Kiedy i dlaczego warto to robić?
Pielęgnacja i cięcie winorośli zimą. Wyeliminujesz szkodniki, będzie dużo owoców
Kiedy najlepiej sadzić borówki wiosną? Przygotowanie podłoża i sadzenie borówki amerykańskiej