Spis treści:
Jak powinna wyglądać pryzma kompostowa?
Wiele osób popełnia jeden zasadniczy błąd, który wydłuża proces kompostowania. Wyrzuca resztki roślinne w zupełnie chaotyczny sposób. Prawidłowe przygotowanie pryzmy kompostowej pozwala przyspieszyć kompostowanie. Jak powinna wyglądać pryzma kompostowa? Ważne jest zachowanie właściwej proporcji pomiędzy:
- masą brązową bogatą w węgiel: gałązkami z przycinania drzew i krzewów, korą, trocinami, suchymi liśćmi czy słomą,
- masą zieloną bogatą w azot: skoszona trawą, fusami, resztkami warzyw i owoców.
W idealnej pryzmie kompostowej powinny znaleźć się 30 części masy brązowej na jedną część masy zielonej. Odpadki układaj w warstwach i nie ugniataj ich, zachowując dostęp powietrza. Dzięki temu resztki roślinne nie gniją.
Bardzo ważne jest także utrzymanie optymalnych warunków, które przyspieszą naturalne procesy rozkładu. Kompostownik powinien być ustawiony w lekkim cieniu, aby mocne promienie słoneczne nie wysuszały zbyt szybko pryzmy. Zachowaj także odpowiednią wilgotność masy zielonej. Jeśli wyschła - podlej ją wodą, jednak nie twórz w swoim kompostowniku gnijącego bajora. Pryzma kompostowa powinna być wilgotna jak mokra ściereczka do mycia okien.
Przeczytaj również: Co zrobić, żeby kompostownik nie śmierdział? Sposoby na kompost bez zapachu
Rozmiar kompostownika również ma znacznie. W większej pryzmie znacznie łatwiej utrzymać właściwą wilgotność i temperaturę dla rozwoju mikroorganizmów rozkładających odpadki roślinne. Optymalny jest kompostownik o rozmiarach 1 m x 1-1,5 m.
Przyspieszenie kompostowania - naturalne metody
Na gotowy kompost należy czekać ok. 12 miesięcy. Istnieją jednak naturalne metody, które pozwolą ci skrócić ten czas nawet sześciokrotnie. Już po 2 miesiącach możesz otrzymać gotowy do użycia nawóz. Jak przyspieszyć kompostowanie?
- Termokompostownik - wyższa temperatura, szybszy rozkład
Utrzymanie temperatury w okolicach 60-70 st. Celsjusza w pryzmie kompostowej pozwala przyspieszyć rozkład odpadów naturalnych nawet o 70%. W otwartej pryzmie jednak trudno uzyskać i utrzymać taką temperaturę.
Jeśli zależy ci na otrzymaniu gotowego kompostu kilka razy do roku, warto rozważyć zastosowanie termokompostowników. Są to pojemniki na odpady naturalne wykonane z tworzywa sztucznego. Ich ściany wyposażone są w otwory, dzięki którym utrzymywana jest odpowiednia cyrkulacja powietrza. Termokompostowniki nie mają dna, ale mają za to pokrywę, co pozwala zwiększyć temperaturę wewnątrz. Pojemnik taki możesz postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu bez obaw o przesuszenie pryzmy. W termokompostowniku gotowy kompost możesz otrzymać już po 2 miesiącach.
- Startery kompostowe – nawozy przyspieszające kompostowanie
W sklepach ogrodniczych znajdziesz tzw. startery kompostowe. Są to naturalne nawozy zawierające azot, potas, wapno, często mączkę rogową czy kostną. Zawierają także suszone, ale żywe mikroorganizmy. Ich użycie pozwala skrócić czas kompostowania do 3-4 miesięcy.
W jaki sposób przyspieszyć kompostowanie? Użyj naturalnych sposobów. Fot. jarih/123RF.com
Jak użyć starterów kompostowych? Wystarczy regularnie posypywać nimi pryzmę kompostową, aby dostarczyć większej ilości mikroskładników przyciągających mikroorganizmy, a także samych mikroorganizmów rozkładających resztki roślinne. Im jest ich więcej, tym proces rozkładu przebiega szybciej.
- Grzybnia do kompostowania
Niektóre grzyby również szybko rozkładają resztki roślinne. Często używa się ich do usuwania pniaków i korzeni ściętych drzew w ogrodzie. Wystarczy posypać nimi pniak, aby w kilka miesięcy usunąć pozostałości po drzewie. Podobne grzybnie zawierające grzyby Peniophora gigantea można zastosować w kompoście, szczególnie tym zawierającym dużą ilość odpadów brązowych.
- Dżdżownice - idealne do wermikompostu, biohumusu
Dżdżownice mogą przyspieszyć kompostowanie, ponieważ żywią się martwymi resztkami roślinnymi. Ich odchody są idealnie rozłożoną materią organiczną z łatwo przyswajalnymi składnikami pokarmowymi dla roślin. Ponadto te bezkręgowce drążąc tunele w pryzmie kompostowej, jednocześnie ją napowietrzają. Zapewniają w ten sposób optymalne warunki do rozkładu masy zielonej.
Możesz zaprosić te pożyteczne organizmy do swojego kompostu, wyrzucając na niego słodkie składniki np. owoce. Wielu ogrodników zakupuje dżdżownice kalifornijskie, które są najefektywniejsze i wpuszcza do swojego kompostu. Pamiętaj jednak, aby dbać o swoją kolonię dżdżownic i chronić ją przed niską temperaturą. Na zimę przykryj kompost słomą.
- Kompost lub wywar z kompostu
Kolejnym sposobem na przyspieszenie kompostowania jest dodanie dojrzałego kompostu lub wywaru z niego do nowej pryzmy kompostowej. W ten sposób umieszczasz w niej szereg mikroorganizmów. Aby przygotować wywar z kompostu, wystarczy jedną część kompostu wymieszać z 7 częściami wody i odstawić na 12 godzin. Przed dodaniem do pryzmy roztwór możesz wzbogacić siarczanem amonu.
Przeczytaj również: Jak zrobić kompost z liści? Do czego używać, korzyści ze stosowania
- Naturalne wywary roślinne z mniszka, krwawnika lub rumianku
Niektóre wywary lub napary roślinne również pomogą ci przyspieszyć kompostowanie. Wystarczy co jakiś czas polewać nimi pryzmę. Najlepsze do tego są wywary przygotowane z mniszka lekarskiego, krwawnika pospolitego lub rumianku. Jak przygotować taki wywar?
Do litra wody dodajemy 2 łyżki suszonych kwiatów rumianku i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie wywar odcedzamy i podlewamy nim kompost.
Napar z mniszka lekarskiego przygotowuje się bez gotowania, wystarczy 15-20 g suszu lub 150-200 g świeżego ziela mniszka (kwiaty, liście, korzenie) zamoczyć w litrze wody i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie napar wraz z resztkami roślinnymi należy wylać na pryzmę.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Kompost i ściółka. Co jest lepsze, czy można stosować równocześnie?
6 naturalnych nawozów do ogórków gruntowych. Najlepszych w środku lata
Nawóz naturalny czy mineralny? Zalety i wady, do czego stosować