Spis treści:
- Po co obrywać liście pomidorów?
- Liście pomidorów – właściwości
- Jak wykorzystać oberwane liście pomidorów?
Po co obrywać liście pomidorów?
Obrywanie liści pomidorów sprawia, że krzaki są lepiej doświetlone, a więc ich światło słoneczne ogrzewa owoce z każdej strony. Oświetlane pomidory szybciej dojrzewają, a ich smak jest bardziej soczysty i aromatyczny.
Dzięki obrywaniu liści pomidorów zapewniamy roślinie lepszą cyrkulację powietrza, a więc szybsze wysychanie liści po podlewaniu lub deszczu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybiczych.
Warto obrywać liście zasłaniające ziemię, które utrudniają nawadnianie krzaków. Po usunięciu tej części rośliny będziemy mieć swobodny dostęp do podlewanej gleby.
Liście po pomidorach – właściwości
Liście po pomidorach, które nie mają chorób grzybiczych, możemy wykorzystać do uprawy innych roślin w ogrodzie. Wszystko za sprawą składu liści pomidorów, które są bogate w witaminy i minerały, dlatego idealnie nadadzą się do zasilania nawet pozostałych krzaków pomidorów.
Liście pomidorów, jak i pędy czy owoce zawierają także alkaloidy steroidowe, które skutecznie zwalczają patogeny. Dzięki tej właściwości możemy przygotować z liści pomidorów preparaty, które posłużą jako odstraszacze na szkodniki.
Przeczytaj również: Kiedy obrywać liście pomidorów? Jak przycinać krzaki pomidorów, by plony były większe
Obrywanie liści pomidorów jest jednym z ważnych zabiegów, które m.in. przyspieszenie dojrzewania owoców. Fot.123RF/Piscel
Jak wykorzystać oberwane liście pomidorów?
- Gnojówka z liści pomidorów
Liście pomidorów możemy wykorzystać jako naturalny nawóz do innych roślin. W tym celu należy umieścić w plastikowym lub drewnianym pojemniku 1 kg liści i pędów pomidora, a następnie zalać 10 l wody. Otwarty pojemnik zostawiamy w zacienionym miejscu na 2 –3 tygodnie, dopóki nie dojdzie do fermentacji. Pamiętajmy o mieszaniu gnojówki co kilka dni.
Gnojówkę z oberwanych liści pomidorów możemy używać, gdy na warstwie wierzchniej przestanie zbierać się piana. Naturalny nawóz należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10 i nawozić nim rośliny co tydzień lub dwa.
- Napar z liści pomidorów
Z oberwanych liści pomidorów przygotujemy napar do odstraszania szkodników. Będzie nam potrzebny pojemnik, w którym umieścimy po dwie garście liści i pędów. Następnie oberwane części rośliny należy zalać 2 l gorącej wody.
Po dwóch godzinach przecedzamy napar z oberwanych liści pomidorów. Stosujemy go jako oprysk do odstraszania bielinka kapustnika. Napar powinniśmy używać kilka razy na warzywa kapustne w czasie pojawienia się szkodnika.
- Wywar z liści pomidorów
Liście pomidorów będą idealnym odstraszaczem dla wielu szkodników, jeśli wykonamy z nich wywar. 1 kg oberwanych liści i pędów należy zalać 10 l zimnej wody i pozostawić od 12 do 24 h, a następnie gotować przez 0,5 h na małym ogniu. Na sam koniec wywar studzimy przez około 2 h.
Wywar z liści pomidorów powinniśmy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:3. Takim wywarem możemy spryskiwać warzywa, drzewa i krzewy owocowe. Dzięki temu odstraszymy szkodniki tj. mszyce, przędziorki, mrówki, pchły, gąsienice czy tantnisie krzyżowiaczki.
- Wyciąg z liści pomidorów
Kolejnym sposobem na zwalczanie szkodników jest wykorzystanie liści pomidorów w postaci wyciągu. Do jego przygotowania potrzebujemy 150 g liści, które zalewamy 10 l zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin.
Wyciąg z oberwanych liści pomidorów możemy stosować tylko przez jeden dzień, ponieważ po tym czasie zmienia swoje właściwości. Wyciągu nie rozcieńczamy z wodą, stosujemy go jako oprysk do roślin uprawnych. Opryskując nim rośliny, zwalczamy szkodniki tj. rolnice, bielniki kapustniki, pachówki strąkóweczki, mszyce i przędziorki.
Przeczytaj również: Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora. Jak uratować warzywa?