Spis treści:
- Podlewanie gorącą wodą – czy warto to robić?
- Podlewanie porzeczek i agrestu gorącą wodą – sposób na choroby oraz szkodniki
Podlewanie gorącą wodą – czy warto to robić?
Systematyczne podlewanie roślin w ogrodzie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Bez tej czynności możemy zapomnieć o zdrowych uprawach, w szczególności w okresach bezdeszczowych oraz w przypadku gatunków mających duże zapotrzebowanie na wodę. Co ciekawe, podlewanie może służyć nie tylko nawodnieniu rośliny, ale też zabezpieczeniu jej przed atakami szkodników oraz rozwojem chorób. Niektórzy ogrodnicy twierdzą bowiem, że wystarczy użyć bardzo ciepłej wody, aby osiągnąć ten cel. Temat ten budzi jednak wiele wątpliwości.
Podlewanie roślin gorącą wodą rzeczywiście może przynieść pewne korzyści. Eliminacja szkodników, np. mszyc i ślimaków, a także likwidacja chorobotwórczych patogenów to największe zalety tego zabiegu. Obok nich wymienić należy także ograniczenie rozwoju chwastów wokół podlewanych roślin, jak i podkreślić fakt, że jest to metoda całkowicie naturalna. Musimy jednak wziąć pod uwagę również potencjalne zagrożenia, jakie wiążą się z używaniem gorącej wody w ogrodzie. Stosując ją, liczmy się z tym, że może dojść do uszkodzenia korzeni i zniszczenia części nadziemnych uprawianych roślin. Jeśli zatem zdecydujemy się na podlewanie gorącą wodą, zróbmy to z dużą ostrożnością. Jak jej używać, aby nie zaszkodzić uprawom?
- Wykorzystywana woda powinna być gorąca, ale nie wrząca;
- Nie polewajmy samej rośliny, lecz glebę wokół niej;
- Nie nawadniajmy w ten sposób gatunków, które płytko się ukorzeniają;
- Gorącej wody możemy użyć tylko w momencie, gdy rośliny będą znajdowały się jeszcze w uśpieniu, czyli po zimie – przed rozpoczęciem okresu wegetacji;
- Podczas zabiegu musimy mieć odzież ochronną i zachować zasady bezpieczeństwa.
Podlewanie roślin gorącą wodą wzbudza kontrowersje. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Kiedy i jak zrobić sadzonki z pelargonii? Więcej zdrowych kwiatów w ogrodzie i na balkonie
Podlewanie porzeczek i agrestu gorącą wodą – sposób na choroby oraz szkodniki
Na przedwiośniu, zanim krzaczki porzeczek i agrestu przerwą okres spoczynku, możemy spróbować podlać je gorącą wodą, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób i zaatakowania roślin przez szkodniki. Warto wiedzieć, że część grzybów, a także jaj, larw oraz dorosłych osobników owadów może zimować na częściach roślin, np. na opadłych liściach. Polanie ich gorącą wodą ograniczy liczbę ocalałych patogenów i szkodników, dzięki czemu zmaleje ryzyko ich dalszego rozprzestrzeniania się. Główną chorobą porzeczki i agrestu, jakiej możemy w ten sposób uniknąć, jest często występujący mączniak amerykański. Podczas zabiegu polejmy gorącą wodą podłoże wokół roślin. Metody tej lepiej nie stosować w przypadku młodych i płytko ukorzenionych krzaczków.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Wiosenne cięcie lawendy. Instruktaż i terminy przycinania lawendy po zimie
Bardzo mocny ukorzeniacz do roślin. Nic nie kosztuje, sadzonki szybko wypuszczą korzenie
Koktajl z kory dębu dla drzew i krzewów owocowych. Zacznij podlewać na przedwiośniu