Spis treści:
Siew pomidorów na rozsadę – najlepsze terminy
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie wyhodowane pomidory, które pachną słońcem i wybornie smakują. Choć ich uprawa wymaga dużego zaangażowania i czasu, daje dużo satysfakcji i przynosi wiele korzyści. Pomidory są roślinami ciepłolubnymi, dlatego konieczne jest wcześniejsze przygotowanie rozsady. Powszechnie uważa się, że najlepszym terminem na wysiew nasion jest marzec, dzięki czemu rośliny będą miały wystarczająco dużo czasu na dorośnięcie do etapu przeprowadzki na zewnątrz. Natomiast wielu ogrodników zaczyna przygotowywanie rozsady już od połowy lutego. Lepiej nie robić tego zbyt wcześnie ze względu na małą ilość światła. W przeciwnym wypadku sadzonki pomidorów będą nadmiernie wyciągnięte w poszukiwaniu słońca, wiotkie i blade. Dopuszczalnym terminem na wysiew nasion jest także początek kwietnia. Pomidory sadzimy do gruntu, gdy nie ma już niebezpieczeństwa wiosennych przymrozków, co zazwyczaj ma miejsce w połowie maja.
Moczenie nasion pomidorów przyspiesza ich kiełkowanie oraz zapewnia optymalne warunki do wzrostu. Fot.irishasel/123RF.com
Moczenie nasion pomidorów
Odpowiedni termin wysiewania nasion pomidorów na rozsadę ma ogromny wpływ na prawidłowe wschodzenie roślin oraz ich dalszy rozwój. Oprócz tego należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników, takich jak wybór podłoża, odpowiednie pojemniki oraz pielęgnacja siewek. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nasiona pomidorów wymagają odpowiedniego przygotowania, aby jeszcze bardziej zwiększyć szansę na udane kiełkowanie. Chodzi o ich zaprawianie. Proces ten zapewnia lepsze i bardziej wyrównane wschody, ale nie tylko. Zaprawianie zwiększa odporność nasion na groźne patogeny, które mogą zniszczyć rośliny już na etapie kiełkowania. Oprócz tego wzmacnia siewki, a także zwiększa ich odporność na niekorzystne czynniki środowiskowe. Dzięki temu sadzonki pomidorów będą zdrowe i dorodne, co w konsekwencji przełoży się na obfite plony.
Zaprawianie polega na przykryciu nasion specjalnym preparatem (można to zrobić na sucho lub na mokro). W tym celu można sięgnąć po gotowe zaprawy dostępne w sklepach ogrodniczych, ale oczywiście najkorzystniej będzie wykorzystać metody naturalne. Wystarczy namoczyć nasiona pomidorów w jednym z tych roztworów, a zdrowa rozsada gwarantowana.
- Roztwór z nadmanganianu potasu – substancja ta ma silne właściwości bakterio- i grzybobójcze, dlatego idealnie sprawdzi się do zaprawiania nasion. Wystarczy rozpuścić 0,3 g nadmanganianu potasu (kilka kryształków) w litrze wody, aby uzyskać lekko różowy płyn. W takim roztworze moczymy nasiona pomidorów przez około 20-30 minut, a następnie płuczemy je pod bieżącą wodą i suszymy. Nie można jednak przesadzić z ilością nadmanganianu potasu, gdyż może to uszkodzić nasiona.
- Roztwór czosnkowy – 20 g rozdrobnionych ząbków czosnku zalewamy litrem letniej wody, po czym odstawiamy na kilka godzin. W tak przygotowanym roztworze moczymy nasiona pomidorów przez około 30 minut, po czym płuczemy je i suszymy. Czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, a dodatkowo jest bogatym źródłem składników odżywczych. Taka zaprawa nie tylko przyspieszy kiełkowanie i wzrost roślin, ale również pomoże w uzyskaniu zdrowych, obfitych plonów.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nasiona pomidorów szybciej wykiełkują i będą zdrowo rosły. Poznaj sprawdzoną metodę ich wysiewu
Posiej jako przedplon pod pomidory w szklarni lub tunelu. Zbiory będą obfite i zdrowe
Zalety uprawy z rozsady. Jakie warzywa najlepiej uprawiać z rozsady?