Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Nie czekaj ze zbiorem pomidorów z krzaka. Przetrzymywanie psuje plon

Dobrze plonujące pomidory to mała wielka duma każdego ogrodnika. Jednak aby efekty uważnej uprawy i pielęgnacji było widać podczas zbiorów, ważna jest stała obserwacja pomidorów w tym gorącym okresie. Gdy tylko uznasz, że nadszedł czas zbiorów, nie czekaj  przetrzymywanie owoców na krzakach to poważny błąd. Podpowiadamy, jak obchodzić się z tym wymagającym warzywem, gdy nadchodzi jego czas.

Nie czekaj ze zbiorem pomidorów z krzaka. Przetrzymywanie psuje plon
Sukcesywny zbiór pomidorów to ważny zabieg, pozwala zachować równowagę owocowania pomiędzy gronami, a także chroni przed marszczeniem i uszkodzeniami skórki, gdy słońce dotkliwie praży. Fot. EAQ/CanvaPro

Spis treści:

Jak zbierać pomidory – nie zrywaj samych owoców

Doświadczonym ogrodnikom nie trzeba podpowiadać, jak uprawiać pomidory. Doskonale wiedzą, jak duże potrzeby mają te wyjątkowo smakowite warzywa i ile pracy trzeba co sezon włożyć w ich pielęgnacją, by plony rzeczywiście dało się zaliczyć do udanych. Jednak początkujący ogrodnik może nie wiedzieć, że zanim dojdzie do zbiorów czerwoniutkich, soczystych pomidorów, konieczne jest staranne i dokładne przeprowadzenie szeregu zabiegów, które pozwolą im wyrosnąć, dojrzeć i w odpowiednim momencie trafić na stół.

Podstawowe wymagania w uprawie pomidorów w ogrodzie to:

  • dobrze przygotowana, odżywiona nawozem organicznym gleba,

  • właściwie dobrana do warunków uprawy odmiana,

  • zdrowa, dobrej jakości rozsada ze sprawdzonego źródła.

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych zalicza się systematyczne, ale umiarkowane podlewanie oraz umiejętne nawożenie. Umiejętne, czyli właściwie rozłożone w czasie i dopasowane do rzeczywistych potrzeb roślin. Pomidory potrzebują:

  • dużych ilości azotu i sporo fosforu w okresie silnego rozwoju wegetatywnego i wiązania owoców;

  • uzupełnienia zasobów potasu, gdy wchodzą w okres dorastania i wybarwianie się owoców;

  • nawozów wieloskładnikowych ze zwiększoną dawką fosforu i potasu, gdy rośliny wchodzą w fazę wiązania owoców na pierwszym gronie.

Jak poznać, że owoce na krzaku można już zrywać? To proste. Powinny mieć jednolity kolor, a po delikatnym naciśnięciu palcami na owoc elastyczna skórka na wyczuwalnie mięsistym miąższu powinna łatwo się odkształcać.

pomidory Pomidory zbierz najlepiej 1-2 dni przed ostatecznym dojrzeniem, uważnie oglądaj skórkę i oceniaj stopień wybarwienia oraz miękkość miąższu. Zrywaj je zawsze z łodyżką metodą ukręcania. Fot. deyan_georgiev/ValentynVolkov/CanvaPro

Bardzo ważny jest sposób zrywania pomidorów. Najlepiej zbierać je o poranku, gdy w ogrodzie nie jest jeszcze tak gorąco i słonecznie. Pomidorów nie zrywamy samych, ale z szypułką i fragmentem łodyżki. Szypułka stanowi naturalną barierę ochronną dla owocu przed wnikaniem wgłąb niebezpiecznych drobnoustrojów, przyspieszających procesy psucia się podczas przechowywania.

Przeczytaj również: Czym podlewać pomidory, żeby dobrze owocowały? Domowa mikstura na obfite plony

Sukcesywny zbiór pomidorów

W pełni wykształcone mocno wybarwione owoce należy regularnie zrywać, pozostawienie ich na krzaku dłużej niż to konieczne to poważny błąd. W okresie gorącego lata, gdy dominują susze i upały, sukcesywny zbiór pomidorów ma olbrzymie znaczenie dla ich jakości. Utrzymująca się stale wysoka temperatura potrafi bowiem prowadzić do zaburzeń w wytwarzaniu likopenu (to cenny składnik dla zdrowia i naturalny barwnik z grupy karotenoidów) oraz w wybarwianiu się tych smacznych owoców.

Zbierając pomidory częściej niż 2 razy w tygodniu, jak zaleca kalendarz ogrodniczy, chronimy je również przed możliwymi poparzeniami skórki ostrym słońcem. Tym samym też minimalizujemy ryzyko rozwijania się rozmaitych infekcji na uszkodzonych w ten sposób tkankach. Każdy, kto miał przyjemność poczęstowania się mocno dojrzałym, czerwoniutki pomidorem prosto z krzaka wie, że ten smak wart jest dużego poświęcenia przy uprawie i pielęgnacji roślin.

Jednak w upalne lato należy zrywać owoce sukcesywnie, zanim całkowicie dojrzeją na krzaku. Dzięki temu na pewno nie przejrzeją nagle, nie pomarszczą się i nie wyschną w wyniku niekorzystnych warunków, na które niestety nie mamy wpływu. Co więcej, gdy zerwiemy je o czasie, unikniemy sytuacji, w której owoce z kolejnych gron dojrzewają wolniej. Przetrzymywanie pomidorów prowadzi bowiem do opóźnień w rozwoju plonu. Widzisz, że kolejny smakowity pomidor już prawie dojrzał? Spokojnie możesz zerwać go nawet teraz, delikatnie okręcając owoc tak długo, aż łodyżka sama odejdzie od pędu.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Kwiaty pomidorów usychają, owoce odpadają. Co robić w najważniejszym okresie uprawy pomidorów?

Będą czerwone, słodkie i soczyste. Jak woda z cukrem działa na pomidory?

Gnojówka z podagrycznika na kwitnienie i owocowanie. Stosuję do wszystkich warzyw

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.