Spis treści:
- Drożdże, popiół i miód na lepsze plonowanie warzyw
- Wzmacniająca odżywka do warzyw – przepis i stosowanie
Drożdże, popiół i miód na lepsze plonowanie warzyw
Uprawa warzyw we własnym ogrodzie to źródło nieustającej satysfakcji. Takie rozwiązanie pozwala cieszyć się świeżymi i zdrowymi plonami bez grama chemii. Praca w ogrodzie to świetna forma aktywności fizycznej i doskonała okazja do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Ponadto uprawa warzyw pozwala się zrelaksować i wyciszyć – dla wielu osób jest to swoista forma medytacji, która pozwala odłączyć się od codziennych problemów. Każdy ogrodnik, zarówno doświadczony, jak i amator, marzy o dorodnych plonach. Wymaga to odpowiednich zabiegów pielęgnacyjnych, które zagwarantują zdrowy wzrost owoców. Prawidłowy rozwój warzyw mogą też wspomóc odżywki naturalne, które bazują się na tanich, łatwo dostępnych składnikach. Do przygotowania jednej z nich będziemy potrzebować drożdży, popiołu i miodu. To niezawodne trio, które sprzyja lepszemu plonowaniu warzyw.
Drożdże sprawdzają się nie tylko w kuchni, ale również są szeroko wykorzystywane w ogrodnictwie. Są bogate w wiele cennych substancji, m.in. węglowodany, aminokwasy, witaminy i liczne pierwiastki śladowe. Produkt ten pobudza rośliny do wzrostu, a także wzmacnia system korzeniowy, co ułatwia pobieranie z gleby wody i innych składników mineralnych. Dzięki drożdżom można także uchronić warzywa przed chorobami i szkodnikami. Z kolei popiół drzewny, który jest często traktowany jako odpad, dostarcza roślinom dużo fosforu, potasu i wapnia. To właśnie tych substancji warzywa potrzebują w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Najlepiej, aby pochodził on ze spalania drzew liściastych, gdyż posiada więcej składników mineralnych. Jeśli chodzi o miód, zawiera on wiele cennych składników, które poprawiają jakość gleby i zwiększają plony. Poza tym stymuluje on wzrost korzeni, działa wzmacniająco na rośliny, a także chroni je przed grzybami i bakteriami.
Oprócz odpowiedniej pielęgnacji, warzywa potrzebują solidnego odżywienia. Fot.CanvaPro
Wzmacniająca odżywka do warzyw – przepis i stosowanie
Przygotowanie wzmacniającej odżywki do warzyw nie jest trudne. Na początek należy zasypać 100 g świeżych drożdży jedną szklanką cukru i pozostawić na godzinę, aby składniki weszły w reakcję. Później dodajemy około kilograma popiołu drzewnego i jedną łyżkę miodu. Całość zalewamy 10 litrami letniej wody (najlepiej deszczówką) i dokładnie mieszamy. Lepiej unikać stosowania zwykłej kranówki, gdyż jest ona zbyt twarda. Taką odżywką podlewamy pomidory, ogórki i paprykę w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców (raz na 7-10 dni). Jest to klucz do ich zdrowego wzrostu i obfitego plonowania.
Dzięki takiej mieszance warzywa będą rosły jak na drożdżach, a zbiory będą ogromne. Ponadto można ją przecedzić, przelać do butelki z atomizerem i spryskać rośliny – dokarmianie dolistnie pozwala na szybkie dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Spryskujemy rośliny nie tylko od góry, ale także od spodu. Domowa odżywka z drożdży, popiołu i miodu sprawdzi się nie tylko w przypadku pomidorów, ogórków czy papryki. Za takie dokarmianie podziękują ci też krzewy owocowe, takie jak maliny, porzeczki, agrest czy aronia.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nawożenie czosnku w czerwcu. Tylko naturalne nawozy podwajają plony
Jak zadbać o ogórki, żeby mieć duże zbiory? Stosuj trzy złote zasady
Mleko i jod – duet doskonały. Mieszanka niszczy mszyce, chroni pomidory i ogórki przed chorobami