Porady ogrodnicze

Ostatni moment na wykopanie mieczyków. Sposób dobrego ogrodnika na przezimowanie cebulek

Jesienią nieubłaganie trzeba pożegnać się z letnimi kwiatami i przygotować ogród na zimowy spoczynek. Jeżeli na swoich rabatach masz mieczyki, to ostatni moment, aby wykopać ich cebulki. Choć te rośliny zachwycają kolorami i wdziękiem, nie przetrwają mrozu w gruncie. Sprawdź, kiedy najpóźniej to zrobić i poznaj sprawdzone sposoby na przechowywanie cebulek, by wiosną znów pięknie zakwitły.

Ostatni moment na wykopanie mieczyków. Sposób dobrego ogrodnika na przezimowanie cebulek
Kiedy wykopać bulwy mieczyków i jak je przechowywać przez zimę? Fot. Iana Boiko/CanvaPro

Spis treści: 

Dlaczego mieczyki trzeba wykopywać na zimę?

Mieczyki (Gladiolus), znane także jako gladiole, to rodzaj efektownych roślin cebulowych z rodziny kosaćcowatych, pochodzący m.in. z obszarów Afryki Południowej i Środkowej oraz Azji. Posiadają długie, mieczowate liście i wyprostowane, strzeliste kwiatostany pełne kolorowych kwiatów. Rośliny te są bardzo popularne w polskich ogrodach, ale z uwagi na swoje pochodzenie nie znoszą mrozów i nadmiernej wilgoci, które w okresie jesienno-zimowym są powszechne w strefie klimatu umiarkowanego.

Właśnie dlatego bulwy mieczyków trzeba wykopywać co roku jesienią. Nie tylko zapobiega to ich przemarzaniu, ale także infekcjom grzybowym, które szczególnie łatwo rozwijają się w zimnej, wilgotnej ziemi. Najlepiej robić to w październiku lub listopadzie, ale najpóźniej po pierwszych przymrozkach. Bulwy powinny być wykopywane w bezdeszczowym okresie – wystarczy kilka suchych dni  ponieważ wtedy łatwiej je oczyścić.

Dodatkowo cykliczne wykopywanie bulw pozwala ogrodnikom selekcjonować najsilniejsze okazy do kolejnej uprawy i skuteczniej zwalczać ewentualne problemy zdrowotne roślin w ogrodzie. Po wykopaniu należy je oczyścić z resztek ziemi (bez użycia wody!) i osuszyć, a następnie przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Przeczytaj również: Kwiaty cebulowe, których nie trzeba wykopywać. Po zimowaniu w gruncie przepięknie kwitną

Sposoby na przechowywanie mieczyków

Doświadczeni ogrodnicy podkreślają, że przed przystąpieniem do zimowania mieczyków, bulwy muszą dobrze wyschnąć. W tym celu zalecają luźno rozłożyć je w drewnianej skrzyni, wyłożonej gazetami lub powiesić za liście w osłoniętym miejscu na ok. tydzień. Warto wykorzystać ten czas na dokładne sprawdzenie ich kondycji i usunięcie chorych lub uszkodzonych egzemplarzy. Po tym czasie należy odciąć wszystkie pożółkłe lub zwiędłe liście tuż nad bulwą i usunąć martwe korzenie.

Cenna rada: W optymalnych warunkach uprawy mieczyki tworzą małe bulwy przybyszowe, przyczepione do podstawy bulw macierzystych. Po wysuszeniu można je oderwać ręcznie, wsadzić do pojemnika z lekką ziemią doniczkową i umieścić w suchym miejscu przez zimę, a wiosną posadzić. Jednak zaczną kwitnąć dopiero po 2-3 latach uprawy.

Po wysuszeniu i selekcji bulw pora przejść do właściwego zimowania. Ogrodnicy zalecają umieść je w drewnianej skrzyni lub tekturowym pudełku, w razie potrzeby wykładając je gazetami. Bulwy należy układać luźno obok siebie, a nie na sobie. Następnie wystarczy lekko przykryć je mieszanką piasku i ziemi, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu. Dobrym miejscem do przezimowania bulw mieczyków jest np. ciemna, chłodna piwnica o stałej temperaturze w granicach ok. 5-10°C.


Tylko właściwie przezimowane bulwy mieczyków obficie zakwitną w kolejnym sezonie. Fot. User10095428_393/CanvaPro

Wybrane pomieszczenie powinno być suche, ciemne i chronione przed mrozem. Szopa ogrodowa nie jest odpowiednia, ponieważ wahania temperatury mogą łatwo doprowadzić do uszkodzeń mrozowych. Kotłownia również się nie nada, ponieważ wyższe temperatury spowodują przedwczesne kiełkowanie bulw. Najlepszą alternatywą dla piwnicy jest lodówka – bulwy należy wówczas włożyć do papierowej torby i regularnie kontrolować, czy się nie psują.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Sposób na własną ogrodową próchnicę. Teraz jest najlepszy czas, by zrobić ten cenny, naturalny nawóz

Uprawa czosnku z cebulek powietrznych. Zanim posadzisz, dobrze obtocz, każdy ząbek się przyjmie

Zwróć uwagę przy zbiorze selera. Jeden szczegół wpłynie na jakość warzywa

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.