Spis treści:
Siew cebuli na rozsadę
Cebula może być wysiewana bezpośrednio do gruntu, ale zdecydowanie korzystniejsza jest uprawa z rozsady. Pozwala ona uzyskać wcześniejsze i lepsze plony (zarówno pod względem wielkości warzyw, jak i ich ilości). Choć metoda ta jest trochę bardziej czasochłonna, efekty są tego warte. Nasiona siejemy w lutym lub marcu, ponieważ okres produkcji rozsady trwa około 6-8 tygodni. Cebulę najlepiej wysiewać do wielodoniczek pojedynczo, gdyż pomaga to uniknąć potrzeby pikowania. Równie dobrze sprawdzą się niewielkie doniczki lub płaskie pojemniki po wyrobach spożywczych. Wypełniamy je lekkim, dobrze przepuszczalnym podłożem do siewu (w tym celu można też zmieszać ziemię kompostową z odkwaszonym torfem).
Nasiona cebuli umieszcza się w glebie na głębokości 1-1,5 cm i przykrywa delikatnie ziemią (lekko dociskając). Po wysiewie podłoże należy zwilżyć (najlepiej za pomocą spryskiwacza, aby nie wymyć nasion). Młode siewki potrzebują stałego dostępu do światła oraz umiarkowanej wilgotności. Optymalna temperatura powinna wynosić 18-20 st. C.
Sadzenie cebuli do gruntu
Sadzenie rozsady cebuli do gruntu należy wykonać od połowy kwietnia do połowy maja. Przed przesadzeniem sadzonek na zewnątrz, ważne jest ich hartowanie, czyli stopniowe przyzwyczajanie do warunków zewnętrznych. Między młodymi roślinami należy zachować 5-10 cm odstępu, natomiast między rzędami około 25-30 cm. W przypadku uprawy warzyw z dymki, poszczególne cebulki należy sadzić w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm, z kolei rozstaw w rzędzie powinien wynosić co 6-8 cm. Dymkę sadzi się do gruntu od marca do maja. Ważne jest, aby cebulki były zdrowe, bez żadnych uszkodzeń czy plam. Sadzimy je na głębokość około 3-5 cm (powinny być umieszczane w ziemi pionowo, co zapewni ich prawidłowy wzrost).
Rozsadę cebuli przesadzamy do gruntu od kwietnia do maja. Fot.massimoparisi/123RF.com
Uprawa cebuli na duże główki
Jednym z sekretów udanej uprawy cebuli jest odpowiednie stanowisko. Należy wybrać miejsce ciepłe i nasłonecznione, dzięki czemu będziemy mogli liczyć na obfite plony. Ogromne znaczenie ma też jakość gleby – powinna ona być żyzna, dobrze przepuszczalna, o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7). Przed sadzeniem cebuli warto przekopać grządki i wzbogacić glebę kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem (równie dobrze sprawdzi się obornik granulowany), aby zapewnić jej odpowiednią ilość składników odżywczych. Istotne jest też sąsiedztwo – dobrymi towarzyszami cebuli będą warzywa kapustne, buraki ćwikłowe, marchew, ogórki, pomidory, por, pietruszka czy rzodkiewka. Cebula nie lubi sąsiedztwo fasoli. Aby uzyskać obfite plony, należy regularnie odchwaszczać uprawę, ponieważ chwasty zabierają roślinom nie tylko składniki pokarmowe, ale również wodę i światło.
Licząc na duże główki cebuli, należy obrywać pędy kwiatostanowe (aby roślina nie traciła energii na produkcję nasion). Warto też wiedzieć, że warzywo jest wrażliwe na niedobór wody, dlatego należy pamiętać o regularnym podlewaniu, a strumień wody kierujemy wokół główek. Aby cebula była duża i zdrowa, lepiej pozostawić szczypior w spokoju (nie ciąć i nie łamać). W celu uzyskania jeszcze lepszych plonów warto sięgnąć po płynne nawozy humusowe.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak poprawić jakość gleby w zimie? Dołóż teraz do warzywnika, a zwiększysz plony w sezonie
Zimowy zbiór warzyw. Jakie warzywa są odporne na mrozy i mogą zimować w gruncie?