Spis treści:
- Szpinak – witaminowa bomba dla twojego organizmu
- Kiedy siać szpinak na zbiór jesienny?
- Jak uprawiać szpinak po siewie do połowy września?
- Problemy w uprawie jesiennego szpinaku i jak im zapobiegać
- Zbiór i przechowywanie szpinaku z jesiennego wysiewu
Szpinak – witaminowa bomba dla twojego organizmu
Szpinak (Spinacia oleracea) zawiera imponujące ilości witamin A, C, K, E oraz witamin z grupy B. Jest również bogaty w żelazo, magnez, potas i wapń. Szpinak dostarcza także luteiny i zeaksantyny, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Regularne spożywanie szpinaku wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomaga zwalczać wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia. Zawarta w nim witamina K wspiera zdrowie kości, a żelazo zapobiega anemii.
Kiedy siać szpinak na zbiór jesienny?
Optymalny termin rozpoczyna się od końca sierpnia i trwa do połowy września. Jeżeli chcesz próbować późniejszego siewu, pamiętaj, że rośliny powinny zdążyć rozwinąć się przed nadejściem pierwszych przymrozków.
Siew jesienny ma wiele zalet. Umiarkowane temperatury sprzyjają kiełkowaniu nasion i rozwojowi roślin. Dodatkowo jesienią występuje mniej szkodników, co ułatwia ekologiczną uprawę. Szpinak jest rośliną odporną na chłody – wytrzymuje temperatury nawet do -5°C, a pod włókniną lub agrowłókniną może przetrwać jeszcze niższe temperatury, co znacznie wydłuża okres zbiorów.
Przeczytaj również: Jesienny siew marchwi, pietruszki i kopru. Wybierz dobre odmiany, zbiory będą pewne
Jak uprawiać szpinak po siewie do połowy września?
Po jesiennym wysiewie nasion najważniejsze jest zapewnienie optymalnych warunków dla wzrostu młodych roślin. W pierwszym etapie kluczowe jest utrzymanie stałej wilgotności podłoża aż do wschodów, które pojawiają się zwykle po 7-10 dniach. Gdy siewki rozwiną 2-3 prawdziwe liście, przeprowadź przerywkę, pozostawiając odległość 5-10 cm między roślinami.
- Wysiew szpinaku
Podczas wysiewu umieszczaj nasiona rzędowo, zachowując odstęp 20-30 cm między rzędami i 2-3 cm w rzędzie, na głębokości 1-2 cm. Możesz też stosować siew punktowy, umieszczając po 2-3 nasiona w jednym miejscu.
Do uprawy jesiennej wybieraj odmiany odporne na niskie temperatury, takie jak 'Matador' z ciemnozielonymi liśćmi, 'Tarzan F1', odporny na mączniaka rzekomego, czy 'Olbrzym Zimowy', znoszący spadki temperatury do -10°C.
- Podłoże i stanowisko
Szpinak preferuje żyzną, próchniczą glebę o odczynie lekko zasadowym do neutralnego (pH 6,5–7,5), z dobrym drenażem. Przed sadzeniem wzbogać ją kompostem lub przefermentowanym obornikiem.
Jesienna uprawa wymaga stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego, osłoniętego od silnych wiatrów. W przeciwieństwie do okresu wiosennego jesienią więcej światła sprzyja lepszemu wzrostowi bez ryzyka szybkiego wybijania w pędy kwiatowe.
Szpinak jest cennym źródłem witamin A, C, K, E oraz witamin z grupy B. Fot. Tetiana Kolubai/CanvaPro
- Podlewanie i nawożenie
W okresie wzrostu utrzymuj podłoże stale wilgotne, szczególnie podczas kiełkowania. Jesienne opady często wystarczają, jednak w czasie suszy podlewaj rośliny regularnie – najlepiej rano, unikając moczenia liści.
Nawożenie powinno być umiarkowane. Na początku zastosuj wieloskładnikowy nawóz dla warzyw, a w trakcie wzrostu możesz dokarmiać roślinę rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy. Ogranicz ilość azotu.
- Uprawa szpinaku w pojemnikach
Szpinak doskonale sprawdza się również w uprawie pojemnikowej na balkonie lub tarasie. Wybierz dla niego donice o głębokości minimum 15–20 cm z otworami drenażowymi. Na dno pojemnika wysyp warstwę keramzytu, a następnie wypełnij donicę żyzną ziemią ogrodową wymieszaną z kompostem. W uprawie balkonowej szpinak wymaga częstszego podlewania i regularnego nawożenia.
Przeczytaj również: Siew i sadzenie warzyw do gruntu we wrześniu. Plony zbierzesz za kilka tygodni lub na wiosnę
Problemy w uprawie jesiennego szpinaku i jak im zapobiegać
Szpinak jest dość odporną rośliną, ale może być atakowany przez mszyce, śmietki ćwiklanki oraz ślimaki. Regularne kontrolowanie roślin pozwoli wcześnie wykryć szkodniki. Przeciwko mszycom sprawdzają się opryski z wyciągu z czosnku lub mydła ogrodniczego. Ślimaki możesz odstraszać barierami z popiołu drzewnego lub pułapkami z piwa.
Z chorób największym zagrożeniem jest mączniak rzekomy i prawdziwy. Aby im zapobiec, zapewnij dobrą cyrkulację powietrza, nie zagęszczaj roślin i unikaj moczenia liści podczas podlewania. W przypadku pojawienia się pierwszych objawów usuń porażone liście.
Przeczytaj również: Ozdobne pnącze o jadalnych, zdrowych liściach. Szpinak malabarski – uprawa i zastosowanie
Zbiór i przechowywanie szpinaku z jesiennego wysiewu
Zbiór szpinaku rozpocznij, gdy rośliny wykształcą 5-8 liści, co ma miejsce zwykle ok. 40 dni po wysiewie. Świeże liście mają najwyższą wartość odżywczą. Możesz zbierać pojedyncze liście zewnętrzne lub całe rośliny, wycinając je tuż przy ziemi.
Aby wydłużyć okres zbiorów, warto zastosować okrycie z włókniny. Przykryj rośliny, gdy temperatura zacznie spadać poniżej 0°C. Dzięki temu możesz zbierać świeży szpinak nawet zimą, jeśli nie będzie dużych mrozów. Pamiętaj, by w słoneczne dni odkrywać rośliny, zapewniając dostęp światła.
Świeży szpinak przechowuj w lodówce, w wilgotnym ręczniku papierowym, do 7 dni. Możesz również zamrozić blanszowane liście – zachowają wartości odżywcze na kilka miesięcy. Szpinak doskonale sprawdza się w sałatkach, koktajlach, zupach, jako dodatek do past, zapiekanek czy pierogów.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mech znów rozpanoszył się na trawniku? Jest na niego doskonała metoda, szybciutko znika
Rośliny kwitnące jesienią. 10 zachwycających bylin, które zdobią ogród do przymrozków