Spis treści:
- Groch sześciotygodniowy – stara polska odmiana grochu
- Siew i pielęgnacja grochu sześciotygodniowego
- Właściwości i zastosowanie grochu sześciotygodniowego
Groch sześciotygodniowy – stara polska odmiana grochu
Groch sześciotygodniowy (Pisum sativum) to stara polska odmiana grochu łuskowego, która jest znana i uprawiana od połowy XX wieku. Jest uważana za jedną z najwcześniejszych, ponieważ zapewnia plony już po około 6 tygodniach od wysiewu. Dzięki temu jest ona idealnym wyborem dla ogrodników, którzy chcą cieszyć się własnymi warzywami jak najwcześniej. Groch sześciotygodniowy jest rośliną jednoroczną, która dorasta do 1 m wysokości. Charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem oraz posiada wiotkie łodygi. Rozkładają się one dość luźno, dlatego wymagają prowadzenia przy palikach, co jest kluczowe dla prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny.
Groch sześciotygodniowy nadaje się do bezpośredniej konsumpcji, ale również będzie doskonałym wyborem na suche nasiona. Tworzy proste strąki o długości 9-10 cm, które mają zaostrzone końce. Nie nadają się one do spożycia, ponieważ po wewnętrznej stronie są pokryte twardą, pergaminową błoną. Są one wypełnione raczej drobnymi, kulistymi, gładkimi lub pomarszczonymi nasionami o soczystym zielonym kolorze (do 10 sztuk). Mają one wysokie walory smakowe oraz szerokie zastosowanie konsumpcyjne (doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia czy konserwowania).
Siew i pielęgnacja grochu sześciotygodniowego
Groch sześciotygodniowy jest nie tylko odmianą bardzo wczesną i plenną, ale również stosunkowo odporną na choroby. Pozwala to na prowadzenie uprawy bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Jest mało wymagający, dlatego nie powinien sprawiać problemów nawet początkującym ogrodnikom. Poniżej przedstawiamy, jak wygląda uprawa i pielęgnacja grochu sześciotygodniowego.
- Siew
Nasiona grochu sześciotygodniowego wysiewamy wprost do gruntu na przełomie marca i kwietnia (w zależności od warunków pogodowych). Choć nie jest w pełni odporny na mróz, nie boi się lekkich przymrozków (do -5 st. C). Warto jednak mieć na uwadze, że siew po 15 kwietnia może skutkować słabszymi plonami. Wysiany w tym terminie jest częściej atakowany przez szkodniki.
Wysiew nasion najlepiej przeprowadzać gniazdowo na głębokości 4-5 cm, gdy gleba osiągnie temperaturę 1-2 st. C. Odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić 30-40 cm. Groch sześciotygodniowy ma niewielkie wymagania glebowe, ale przed sadzeniem należy przekopać ziemię i dodać do niej kompost. Ważne jest , aby nie był on świeży, ponieważ jego zapach wabi śmietkę kiełkówkę, czyli groźnego szkodnika atakującego kiełkujący groch. Odmiana ta najlepiej rośnie i plonuje w drugim lub trzecim roku po oborniku (szczególnie krowim lub końskim).
Groch sześciotygodniowy jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Fot.mahara07/123RF.com
Przeczytaj również: Jakich składników odżywczych potrzebują pomidory? Zastosuj naturalne nawozy dla zdrowych plonów
- Stanowisko i ziemia
Groch sześciotygodniowy preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru (najlepiej z delikatnym cieniem w godzinach popołudniowych). Nie ma dużych wymagań glebowych, ale najlepiej rośnie i plonuje w podłożu piaszczysto-gliniastym, z dodatkiem próchnicy, o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5). Należy jednak unikać gleb ciężkich i podmokłych – w takich warunkach groch źle się rozwija i zamiera.
- Pielęgnacja
Groch sześciotygodniowy wymaga regularnego, ale umiarkowanego podlewania. Największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie kiełkowania i kwitnienia. Należy jednak unikać przelania, które może prowadzić do gnicia korzeni i rozwoju chorób grzybowych. Groch sześciotygodniowy nie wymaga dodatkowego nawożenia (zwłaszcza azotowego), ponieważ jego korzenie wiążą azot z powietrza. W razie potrzeby można zastosować nawozy naturalne, takie jak kompost lub biohumus. Oprócz tego wymaga stosowania podpór, ponieważ jego pędy są wiotkie i będą się pokładać.
Groch sześciotygodniowy możemy wysiewać do gruntu na przełomie marca i kwietnia. Fot.photolight2/123RF.com
- Choroby i szkodniki
Groch sześciotygodniowy jest dość odporny na choroby. Uprawiany w nieodpowiednich warunkach może jednak zostać zaatakowany przez mączniaka prawdziwego i rzekomego, fuzaryjne więdnięcie grochu, a także zgorzel korzeni i podstawy pędu. Wśród szkodników zagrożenie stanowią m.in. mszyce, miniarki, oprzędziki, strąkowiec grochowy oraz pachóweczka strąkóweczka (zwłaszcza jeśli został wysiany po 15 kwietnia).
Właściwości i zastosowanie grochu sześciotygodniowego
Nasiona grochu sześciotygodniowego wyróżniają się delikatnym smakiem (są średnio słodkie i smaczne). Można je spożywać bezpośrednio po zbiorze, ale również mrozić lub konserwować w słoikach. Znakomicie nadają się do zup, sałatek czy dań duszonych, a podczas gotowania nie zmieniają koloru. Co więcej, nadają się do suszenia i przechowywania przez zimę. Groch sześciotygodniowy jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminy C, K, E oraz te z grupy B, a także fosfor, wapń i żelazo. Reguluje pracę układu pokarmowego i wspiera zdrowie jelit, obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a nawet zapobiega nowotworom.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Pachnie jak połączenie cynamonu i goździków. Bazylia Red Rubin – uprawa i zastosowanie
Kup w aptece i przygotuj wzmacniacz do sadzonek pomidorów. Będą zdrowe i grube