Spis treści:
Czy obrywać żółte liście pomidorów?
Obrywanie liści pomidorów to bardzo ważna czynność, która przyczynia się do zdrowego wzrostu roślin i obfitych plonów. Przeprowadzamy ją w dwóch przypadkach: kiedy zaczynają one żółknąć, ale również wtedy, gdy jest ich za dużo. Liście krzaczków można usuwać ręcznie, ale najlepiej użyć do tego ostrego i zdezynfekowanego sekatora. Należy jednak pamiętać, że jednorazowo możemy oberwać 2-3 liście na roślinie. W przeciwnym wypadku może to przynieść więcej szkody niż pożytku, osłabiając krzaczki i spowalniając rozwój owoców.
Żółknięcie liści pomidorów może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej są one związane z niewłaściwą pielęgnacją. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na podlewanie – nie może ono być zbyt częste i obfite, ponieważ nadmierna ilość wody prowadzi do niedoboru tlenu w korzeniach, w wyniku czego liście krzaczków stają się żółte. Niekorzystny jest również jej niedobór – zbyt rzadkie podlewanie prowadzi do żółknięcia blaszek liściowych. Ponadto pomidory wymagają dużo składników pokarmowych, z kolei brak mikro- i makroelementów może prowadzić do zmiany koloru liści. Niemniej ważne są też warunki atmosferyczne – długo utrzymująca się susza, nagle zmiany temperatury czy duże nasłonecznienie niekorzystnie wpływają na kondycję naszych krzaczków, a także powodują żółknięcie ich liści.
Liście pomidorów mogą żółknąć z różnych powodów, ale można temu zapobiec. Fot.off/123RF.com
Powodem żółknięcia liści pomidorów mogą też być choroby (zarówno grzybowe, jak i bakteryjne). Czasem może dojść do fuzariozy, która jest wywołana przez grzyby z rodzaju Fusarium. Wnikają one w tkanki rośliny, w wyniku czego liście pomidorów zaczynają żółknąć i więdnąć, a porażone korzenie gniją. Problem może też stanowić mączniak prawdziwy, który początkowo objawia się białym nalotem. Choroba ta sprawia, że zainfekowane liście stopniowo żółkną i więdną. Należy również uważać na zarazę ziemniaczaną, która może doprowadzić do zamierania całych roślin.
Przeczytaj również: Najlepsze przepisy na dania i przetwory z pomidorów
Co zrobić, gdy żółkną liście pomidorów? Przygotuj mieszankę
Liście pomidorów mogą żółknąć z kilku powodów, dlatego należy je zrozumieć, aby móc podjąć odpowiednie działania. Mam też swój sposób, który skutecznie radzi sobie z tym problemem. Gdy liście moich pomidorów zaczynają żółknąć, przygotowuję prostą mieszankę. Do tego celu przyda się składnik, który zazwyczaj można znaleźć w każdej kuchni. Chodzi o cukier, którego na co dzień używamy do deserów, kawy czy herbaty.
Aby przygotować magiczną miksturę dla pomidorów, do 500 ml ciepłej wody dodaję łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszam. Powstałą mieszanką podlewam krzaczki raz w miesiącu, dzięki czemu pomidory stają się słodsze, bardziej soczyste, a ich liście przestają żółknąć. Choć cukier nie zawiera składników pokarmowych, stwarza idealne warunki do rozwoju systemu korzeniowego oraz części nadziemnych. Taką miksturę należy jednak stosować z umiarem, gdyż może przyczynić się do rozwoju chorób, a nawet przyciągnąć mrówki.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Dawna metoda nawożenia pomidorów. Malinówki są słodziutkie jak cukierki
Naturalny nawóz do pomidorów na dorodne i ładnie wybarwione owoce. Ogromna dawka potasu
Kiedy wyciągać cebulę, żeby nie gniła? Prawidłowe podcinanie i suszenie cebuli