Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Świetny patent na żółknące liście pomidorów. Rozpuszczam w ciepłej wodzie i podlewam

Uwielbiam smak pomidorów prosto z własnej grządki. Są niezwykle smaczne, aromatyczne, a przy tym przynoszą szereg korzyści zdrowotnych. Niestety niekorzystne warunki środowiskowe, niedobór składników pokarmowych, nadmierne podlewanie czy patogeny chorobotwórcze znacznie utrudniają wzrost krzaczków, a także prowadzą do żółknięcia ich liści. Mam jednak doskonały sposób, który skutecznie radzi sobie z tym problemem. Przygotowuję specjalną mieszankę i podlewam nią pomidory. Dzięki niej krzaczki zdrowo rosną i obficie plonują, a ich liście przestają żółknąć.  

Świetny patent na żółknące liście pomidorów. Rozpuszczam w ciepłej wodzie i podlewam
Co zrobić, gdy żółkną liście pomidorów? Przygotuj prostą mieszankę z wody i łatwo dostępnego składnika. Fot. kbolbik/123RF.com

Spis treści:

Czy obrywać żółte liście pomidorów?

Obrywanie liści pomidorów to bardzo ważna czynność, która przyczynia się do zdrowego wzrostu roślin i obfitych plonów. Przeprowadzamy ją w dwóch przypadkach: kiedy zaczynają one żółknąć, ale również wtedy, gdy jest ich za dużo. Liście krzaczków można usuwać ręcznie, ale najlepiej użyć do tego ostrego i zdezynfekowanego sekatora. Należy jednak pamiętać, że jednorazowo możemy oberwać 2-3 liście na roślinie. W przeciwnym wypadku może to przynieść więcej szkody niż pożytku, osłabiając krzaczki i spowalniając rozwój owoców.

Żółknięcie liści pomidorów może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej są one związane z niewłaściwą pielęgnacją. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na podlewanie – nie może ono być zbyt częste i obfite, ponieważ nadmierna ilość wody prowadzi do niedoboru tlenu w korzeniach, w wyniku czego liście krzaczków stają się żółte. Niekorzystny jest również jej niedobór – zbyt rzadkie podlewanie prowadzi do żółknięcia blaszek liściowych. Ponadto pomidory wymagają dużo składników pokarmowych, z kolei brak mikro- i makroelementów może prowadzić do zmiany koloru liści. Niemniej ważne są też warunki atmosferyczne – długo utrzymująca się susza, nagle zmiany temperatury czy duże nasłonecznienie niekorzystnie wpływają na kondycję naszych krzaczków, a także powodują żółknięcie ich liści.

co zrobić gdy żółkną liście pomidorów Liście pomidorów mogą żółknąć z różnych powodów, ale można temu zapobiec. Fot.off/123RF.com

Powodem żółknięcia liści pomidorów mogą też być choroby (zarówno grzybowe, jak i bakteryjne). Czasem może dojść do fuzariozy, która jest wywołana przez grzyby z rodzaju Fusarium. Wnikają one w tkanki rośliny, w wyniku czego liście pomidorów zaczynają żółknąć i więdnąć, a porażone korzenie gniją. Problem może też stanowić mączniak prawdziwy, który początkowo objawia się białym nalotem. Choroba ta sprawia, że zainfekowane liście stopniowo żółkną i więdną. Należy również uważać na zarazę ziemniaczaną, która może doprowadzić do zamierania całych roślin.

Przeczytaj również: Najlepsze przepisy na dania i przetwory z pomidorów

Co zrobić, gdy żółkną liście pomidorów? Przygotuj mieszankę

Liście pomidorów mogą żółknąć z kilku powodów, dlatego należy je zrozumieć, aby móc podjąć odpowiednie działania. Mam też swój sposób, który skutecznie radzi sobie z tym problemem. Gdy liście moich pomidorów zaczynają żółknąć, przygotowuję prostą mieszankę. Do tego celu przyda się składnik, który zazwyczaj można znaleźć w każdej kuchni. Chodzi o cukier, którego na co dzień używamy do deserów, kawy czy herbaty.

Aby przygotować magiczną miksturę dla pomidorów, do 500 ml ciepłej wody dodaję łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszam. Powstałą mieszanką podlewam krzaczki raz w miesiącu, dzięki czemu pomidory stają się słodsze, bardziej soczyste, a ich liście przestają żółknąć. Choć cukier nie zawiera składników pokarmowych, stwarza idealne warunki do rozwoju systemu korzeniowego oraz części nadziemnych. Taką miksturę należy jednak stosować z umiarem, gdyż może przyczynić się do rozwoju chorób, a nawet przyciągnąć mrówki.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Dawna metoda nawożenia pomidorów. Malinówki są słodziutkie jak cukierki

Naturalny nawóz do pomidorów na dorodne i ładnie wybarwione owoce. Ogromna dawka potasu

Kiedy wyciągać cebulę, żeby nie gniła? Prawidłowe podcinanie i suszenie cebuli

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.