Spis treści:
Kiedy przyciąć winorośl zimą?
W sprzyjających warunkach winorośl szybko rozwija długie pędy. Jej wzrost trzeba kontrolować poprzez systematyczne cięcie, które pobudza do tworzenia latorośli, czyli młodych przyrostów zawiązujących owoce. Prawidłowo wykonane zapewnia obfite owocowanie w sezonie, a także podnosi odporność winorośli na choroby i pomaga utrzymać ją w zdrowiu.
Winorośl przycina się kilka razy w roku, ale największe znaczenie ma ten zabieg, który przeprowadza się w okresie spoczynku – zimą. Czynność tę realizujemy, gdy roślina jest pozbawiona liści, zanim jednak na nowo rozpocznie się wegetacja. Dlaczego właśnie wtedy? Taki termin pozwala uniknąć intensywnego „płaczu łozy”, czyli obfitego wycieku soków z ran po cięciu, które osłabia roślinę i naraża ją na infekcje.
Kiedy przyciąć winorośl zimą? Czas na wykonanie tego ważnego zabiegu pielęgnacyjnego mamy od grudnia do początku marca. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą jednak, że zbyt wczesny termin może spowodować, że roślina zostanie uszkodzona przez mróz. Cięcie winorośli w grudniu to duże ryzyko. Bezpieczniej jest zabrać się do pracy w styczniu lub nawet lutym w suchy, pogodny dzień z dodatnią temperaturą.
Efekt zimowego cięcia winorośli zobaczymy w sezonie. Fot. garrykosoff/123RF.com
Przeczytaj również: Czy drzewa owocowe można przycinać w grudniu? Lista roślin, które ciąć na koniec roku
Zimowe cięcie winorośli – proste wskazówki
Nadmiernie zagęszczona, silnie rozrośnięta winorośl w sezonie staje się siedliskiem patogenów i szkodników. Co więcej, na zaniedbanej roślinie pojawia się niewiele owoców, które są drobne i kwaskowate, a także często gniją. Pędy warto przerzedzić zimą, żeby poprawić cyrkulację powietrza i tym samym zapobiec rozwojowi częstych chorób winorośli, takich jak mączniak prawdziwy. Otrzymamy też więcej latorośli z dorodnymi, słodkimi winogronami.
Jak przyciąć winorośl zimą? Oto proste wskazówki, które zagwarantują obfite plony w sezonie:
- Zaczynamy od usunięcia nadmiaru pędów. Innymi słowy, pozbywamy się wszystkich słabych, suchych, uszkodzonych, cienkich i krótkich gałązek, które niepotrzebnie zagęszczają krzew. Skracamy je u samej nasady;
- Następnie skracamy silniejsze pędy na wysokości od 4. do 8. pąka (oczka). Zazwyczaj z dwóch najwyżej położonych pąków wyrastają latorośle, na których zawiążą się owoce.
Podczas zabiegu pędy warto skracać pod kątem ok. 45°, zachowując 1,5 cm odstępu od oczka. Taki sposób wykonania cięcia ułatwi zasklepianie się ran i przyspieszy regenerację winorośli.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak zabezpieczyć winorośl na zimę? Kopczykowanie i okrywanie winorośli
Zabezpieczanie jeżyny bezkolcowej przed zimą. Co zrobić, żeby krzew przetrwał najsilniejsze mrozy?
Jak przygotować borówkę amerykańską na zimę? Ochrona przed mrozem i zakwaszenie podłoża