Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Porady ogrodnicze

Złote, soczyste bombki prosto z drzewa. Ciekawe odmiany i uprawa gruszy azjatyckiej

Roślin sadowniczych nie traktujemy raczej jako dekoracyjne elementy ogrodu, a to błąd. Ten gatunek jest wyjątkową ozdobą przestrzeni, gdy wiosną jego gałęzie chowają się pod milionami białych płatków. Wraz z nadejściem lata grusza azjatycka, drzewo z Japonii, okrywa się błyszczącymi liśćmi, a jesienią obwiesza złotymi bombkami w sam raz... do zjedzenia. Dotąd o niej nie słyszałeś? Oto jedna z najciekawszych sióstr jabłoni, pochodząca z Dalekiego Wschodu, którą kochają tamtejsi sadownicy.

Złote, soczyste bombki prosto z drzewa. Ciekawe odmiany i uprawa gruszy azjatyckiej
Grusza azjatycka, drzewo z Japonii, daje złote, kuliste owoce, które smakiem zachwycają zarówno w przetworach, jak i świeżo zerwane z gałęzi. Fot. fedsax/CanvaPro

Spis treści:

Grusza azjatycka - drzewo z Japonii

Tysiące kilometrów od nas rośliny te cieszą się uwielbieniem i spotkać je można w wielu dalekowschodnich ogrodach. Grusze azjatyckie, drzewa z Japonii, nazywane są również nashi, a ich popularność wykracza daleko poza granice kraju kwitnącej wiśni. Są nie tylko źródłem wspaniale smakujących owoców, lecz także oryginalną dekoracją przestrzeni, gdy wiosną kryją się pod pierzynką milionów białych płatków, a jesienią obwieszają złotymi bombkami.

Poznane dotąd przeze mnie odmiany gruszy azjatyckiej dają wyjątkowe owoce, a jeśliby ich dostatecznie wcześnie nie przerwać, gałęzie ugną się ku ziemi pod ich ciężarem. Ten rodzaj jabłko-gruszy zawiązuje ich setki na kilkumetrowym drzewie, dlatego, gdy chcemy, by były równomiernie dojrzałe, okrąglutkie i podobnej wielkości, musimy zadbać o odpowiednią pielęgnację. Warto, bo dobre zbiory można dość długo przechowywać, a złotawe odpowiedniki naszych gruszek nadają się do spożycia na dziesiątki różnych sposobów.

Przeczytaj również: Bardzo smaczna, ale zapomniana odmiana jabłoni. Dlaczego Kalwila Karminowa jest rzadko uprawiana?

Ciekawe odmiany gruszy azjatyckiej

Wielkość owoców oraz ich ostateczny kształt i smak zależą nie tylko od warunków, w jakich uprawiane są grusze azjatyckie, lecz także od wybranej odmiany. Drzewa w naszych warunkach klimatycznych potrafią osiągać do nawet 5 metrów wysokości, a na ich okrągłej, ukwieconej po brzegi koronie w sierpniu potrafią dojrzewać słodkie, dorodne owoce. Większość odmian wydaje plon już 2-3 lata po posadzeniu, a więc wyjątkowo szybko. Pamiętaj, że wcale nie musisz mieć gigantycznego ogrodu, by je uprawiać, bo niektóre okazy doskonale rosną w miniaturowej wersji... w donicach.

Oto ciekawe odmiany gruszy azjatyckiej, które warto wziąć pod uwagę, planując nasadzenia w owocowym ogrodzie.

  • 'Chojuro' 

To bardzo stara odmiana u dużej atrakcyjności, umiarkowanym wzrośnie i wczesnym owocowaniu. Wydaje gruszki średniej wielkości ubrane w złotobrązową skórkę o soczystym, słodko-kwaśnym miąższu. Jest mało podatna na choroby. 

  • 'Hosui' 

To średnio wczesna odmiana uznawana powszechnie za idealny wybór dla ogrodników-amatorów. Wydaje kuliste owoce dojrzewające równomiernie i ważące średnio 150 gramów. Szala smaku przeważa się w stronę słodyczy, choć pozostaje wyczuwalna lekko kwaskowata nuta, a sam miąższ owoców jest wyjątkowo kremowy i soczysty. 

  • 'Hayatama' 

Drzewa tej odmiany rosną niewielkie, ale wydają wiele owoców i to dość wcześnie, jak na gatunki gruszy. Zasadź ją, a co sezon zbierzesz pokaźny plon kulistych, lekko spłaszczonych owoców o kruchym, ale soczystym miąższu. W smaku jest bardziej kwaśna niż słodka, doskonale nadaje się do rozmaitych deserów. 

  • 'Nijisseiki'

Ta odmiana rośnie powoli, osiągając zwykle 3-4 metry. Jej korona jest gęsta, a ilość owoców może cię zaskoczyć. Na szczęście są tak smaczne, że wykorzystasz je na wiele różnych sposobów. To najsłodsza dostępna odmiana, która pozwala na długotrwałe przechowywanie zbiorów – w odpowiednich warunkach gruszki zachowają świeżość nawet przez pół roku. 

  • 'Shinseiki' 

Jej owoce są mniejsze niż większości innych odmian, ale wystarczy, że będziesz pamiętać o przerzedzaniu zawiązków, a dorosną do wielkości dłoni. Soczysty i kruchy miąższ otacza oliwkowo zielona skórka.

grusza Dorodne gruszki azjatyckie to idealny składnik ciast, przetworów, deserów słodkich i wytrawnych przystawek, a także sałatek. Można je przechowywać do 6 miesięcy, a jedno zadbane drzewo potrafi wydawać ich dziesiątki co sezon. Fot. ps3000/robinsmithdc/CanvaPro

Uprawa gruszy azjatyckiej

Podstawą pielęgnacji większości odmian gruszy azjatyckiej jest wiosenne przycinanie, jednak to nie wszystko, co powinieneś jej zapewnić do optymalnego wzrostu. Kluczowy jest oczywiście wybór stanowiska, ponieważ drzewa te potrzebują jasnego miejsca, osłoniętego od wiatru, gdzie przez większą część dnia dociera słońce. Najlepiej owocują, rosnąc w glebie żyznej, lekko kwaśnej i przepuszczalnej. Młode okazy, które dopiero co posadzisz, koniecznie okrywaj na zimę, ponieważ ich mrozoodporność w okresie adaptacji jest niższa niż u dorosłych drzew.

Aby uprawa gruszy azjatyckiej przebiegała z imponującym skutkiem, zwieńczonym koszami pełnymi złotych, słodkich bombek, pilnuj też: 

  • głębokości sadzenia – powinna być równa długości korzenia, ale dół pod sadzonkę warto poszerzyć; kolejne okazy sadź w równej, dość dużej rozstawie, aby znalazły miejsce na swobodny wzrost i rozłożenie korony; 
  • regularnego podlewania – ważne, aby sadzonki po posadzeniu zostały obficie podlane, ale pilnuj, aby nigdy nie stały w ciężkiej, zawilgotniałej ziemi; 
  • przycinania – drzewka przytnij od razu po posadzeniu na wysokość 80 cm, a następnie regularnie je podcinaj na wiosnę, by korona rosła równo, a gałęzie były na tyle silne, że utrzymają owoce; 
  • przerzedzania zawiązków owoców – rób to zaraz po kwitnieniu, dzięki czemu owoce zachowają kształt, będą podobnych rozmiarów i zyskają jeszcze lepszy smak.

grusze Owoce na drzewie przypominają jabłka, jednak w smaku gruszki azjatyckie łączą w sobie najlepsze cechy obu tych gatunków. Wiele odmian to u nas nowość, ale warto spróbować ich uprawy. Fot. imagemax/123rf.com

Owoce gruszy azjatyckiej nadają się do zebrania wtedy, gdy ich skórka zmieni kolor na brązowy, żółty lub ciemnooliwkowy z jasnymi plamkami. Czas ich przechowywania to zwykle kilka tygodni, ale przy dobrych warunkach i zdrowej, silnej odmianie możesz cieszyć się świeżym plonem nawet całą zimę.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Stare odmiany jabłoni, które warto mieć w ogrodzie. Takie, jak rosły u dziadka w sadzie

Bez tego owoce łatwo pękają i zjada je grzyb. Potrzebują go jabłonie, grusze i wszystkie pestkowce

Sposób na duże owoce borówki amerykańskiej. Podlewaj często, ale uważaj z nawożeniem

Ściółkowanie malin na początku lata. Czym podsypać krzaczki, aby mieć duże zbiory?

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.