Spis treści:
Podagrycznik na nawóz
Podagrycznik, nazywany też kozią stópką, jest pospolitym gatunkiem, który występuje na terenie całego naszego kraju. Rośnie również w przydomowych ogrodach, gdzie najczęściej traktowany jest jako jeden z najbardziej uciążliwych chwastów, ponieważ błyskawicznie się rozrasta dzięki swym podziemnym rozłogom. Podagrycznik jest znienawidzony przez wielu ogrodników, jednak ceni się go w ziołolecznictwie oraz medycynie naturalnej ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych i prozdrowotnych.
Co ciekawe, podagrycznik stanowi tak bogate źródło cennych składników, że możemy wykorzystywać go jako nawóz w ogrodzie. Obfituje m.in. w witaminy, azot, potas, magnez, cynk, żelazo, wapń, mangan oraz bor – wszystkie niezwykle ważne dla naszych roślin. Zwłaszcza dla ogórków gruntowych, które uwielbiają nawożenie podagrycznikiem, a w zasadzie przygotowaną z niego gnojówką.
Jak znaleźć i rozpoznać podagrycznika? Rośliny tej szukajmy w zaroślach czy rowach lub w częściowo zacienionych zakątkach własnego ogrodu. Ma od 30 do 100 cm i łatwo ją zidentyfikujemy po nieowłosionych, trójkątnych w przekroju łodygach, które wyrastają z silnego kłącza. Ułożone naprzemiennie na pędach zielone liście mają ząbkowane brzegi. Od czerwca do połowy sierpnia podagrycznik kwitnie, rozwijając białe lub jasnoróżowe baldachy.
Podagrycznik jest pospolitym chwastem, który można wykorzystać do przygotowania naturalnego nawozu. Fot. symbiosisartmedia/123RF.com
Przeczytaj również: Co najbardziej lubią ogórki? Siew, sadzenie i pielęgnacja ogórków w czerwcu
Jak zrobić nawóz do ogórków z podagrycznika?
Przygotowanie gnojówki z podagrycznika jest znakomitą okazją do pozbycia się tej uciążliwej rośliny ze swojego ogrodu. Wyrywajmy ją wraz z częścią podziemną, aby zahamować jej dalsze rozprzestrzenianie się na naszej działce. Zarówno kłącza, jak i pędy, liście oraz kwiaty przydadzą się do zrobienia własnego nawozu do ogórków. Warto pamiętać, że podagrycznik zawiera najwięcej potasu w trakcie kwitnienia, czyli latem. Wiosną i jesienią obfituje natomiast w azot.
Lato to najlepszy czas na zrobienie nawozu do ogórków z podagrycznika. Oto przepis:
- Zbieramy 1 kg kwitnącego podagrycznika. Całe lub pokrojone rośliny wrzucamy do wiadra;
- Zalewamy 10 l wody i zostawiamy w zacienionym kącie ogrodu na 10-14 dni (fermentacja gnojówki zachodzi szybciej, gdy jest ciepło). Pamiętamy o codziennym mieszaniu;
- Po tym czasie nawóz przestanie się pienić. Cedzimy go przez sito i rozcieńczamy w stosunku 1:10 (1 część gnojówki na 10 części wody). Resztki roślin wrzucamy na kompost.
Rozcieńczoną gnojówką podlewamy ogórki co 2 tygodnie przez całe lato, aby pobudzić je do obfitego owocowania (1-2 l na każdą roślinę). Takim nawozem możemy zasilać też pomidory, paprykę, cukinię, bakłażany, krzewy oraz drzewa owocowe.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Najlepszy nawóz do ogórków gruntowych. Duża dawka potasu, magnezu i żelaza
Nietypowy nawóz do ogórków, pomidorów i cukinii. Użyźnia glebę i wzmacnia rośliny
Przerywanie ogórków. Jak wycinać liście ogórków i dlaczego to ważne?