Rzeżucha i trawka – kiedy je posadzić, żeby wyrosły na Wielkanoc?
Rzeżucha
Rzeżuchę trzeba posadzić na mniej więcej tydzień przed świętami. Wysiewamy ją płytko do doniczek z ziemią. Możemy też wyłożyć naczynie wilgotną watą lub lignijną, i na tak przygotowane podłoże wyłożyć nasiona.
Zasianą rzeżuchę trzymamy w niezbyt jasnym miejscu, w temperaturze 20ºC. Po dwóch dniach przenosimy naczynie do słonecznego pomieszczenia (najlepiej na parapet). Czekamy ok. 6 dni i mamy rzeżuchę wyrośniętą na 6 cm.
Trawka
Kupujemy nasiona pszenicy, żyta lub owsa, zalewamy je letnią wodą i odkładamy na 24h. Po tym czasie wysiewamy ziarenka płytko do doniczki z ziemią.
Doniczkę zasłaniamy folią i kładziemy w ciepłym, słonecznym miejscu. Codziennie, na godzinę, zdejmujemy folię, by przewietrzyć glebę i sprawdzić jej wilgotność. Jeśli jest za sucha, trzeba delikatnie ją podlać.
Trawka wyrośnie po około dwóch tygodniach od wysadzenia.
Gniazdko na jajka
Wielkanocne gniazdko to bardzo oryginalna ozdoba, która nie tylko podkreśla klimat świat, ale również wprowadza powiew wiosny do mieszkania. Pamiętajcie, że świeże gałązki będą lepsze od suchych, bo te drugie mogą się łatwo łamać.
Co będzie potrzebne?
- gałązki wierzby (mogą być bazie)
- gałązki z dzikiego wina
- mech hiszpański
-drucik florystyczny
- mały talerzyk albo zakrętka od słoik
- małe jajeczka.
Instrukcja krok po kroku
Z gałązek formujemy gniazdko. W równych odstępach wiążemy je drucikiem florystycznym. Gniazdko kładziemy na talerzyku, lub zakrętce od słoika. Środek gniazdka wykładamy mchem hiszpańskim.
Drucik możemy zamaskować piórkami, listkami lub ozdobną gałązką bluszczu.
Do gniazdka wkładamy jajeczka - w zależności od wielkości dekoracji, kurze lub przepiórcze. Mogą być również jajka z czekolady.
Dekoracje z jedzenia
Nie zapominajmy o słodkościach. W tym roku polecamy babeczki. Są proste w wykonaniu i gwarantują uśmiech na twarzach nie tylko najmłodszych, ale i starszych domowników. Z pewnością ozdobią i rozweselą każdy stół wielkanocny. Co więcej, tak udekorowane słodkości na pewno nie będą zalegać w lodówce po świętach, i nie trzeba będzie ich wyrzucać.
Zaprośmy do dekorowania muffinek wszystkich domowników. Czas spędzony z rodziną i wspólnie wymyślone dekoracje na długo zapadną nam w pamięć.
Na koniec nie zapomnijmy sfotografować naszych rękodzieł! Nowo powstałe pomysły przydadzą się też w przyszłym roku.
fot.123RF/PICSELL
Dekoracje z kwiatów jadalnych
Ze spacerów często wracamy z bukietem kwiatów, które możemy wykorzystać jako jadalną ozdobę. Aż 80 gatunków nadaje się do spożycia, a wiele jadalnych roślin znajdziemy na każdej pobliskiej łące. Poszukajcie takich kwiatów w swoim otoczeniu i wykorzystajcie do dekoracji wielkanocnych wypieków i sałatek. Poniżej lista kwiatów jadalnych:
Lista kwiatów jadalnych:
Aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński.
Kwiaty drzew i krzewów:
Akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia.
Kwiaty ziół:
Anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost.
Kwiaty warzyw:
Kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy).
fot.123RF/PICSELL
Minidoniczki ze skorupek
To sposób na śliczną i bardzo oryginalną dekorację!
Co będzie potrzebne?
- jajka,
- barwniki do jajek,
- ziemia,
- mech,
- małe kwiaty np. narcyzy, hiacynty (mogą być sztuczne),
- kieliszki na jajka.
Instrukcja krok po kroku:
Myjemy jajka i gotujemy je na twardo. Zdejmujmy górną część skorupki i wydrążamy zawartość. Do skorupki wkładamy trochę ziemi i kwiat. Górę skorupki dekorujemy mchem.
Możesz też posadzić taki mini-bukiecik w kieliszku na jajka. Zamiast kwiatów możesz posadzić rzeżuchę.
Nakrycia stołu
W tym roku proponujemy dwa rodzaje stylów:
Klasyka w stylu eko
W tej kompozycji przeważają kolory ziemi: wiele odcinie brązu, bieli i czerni. Dodajemy do tego akcenty w postaci świeżych kwiatów w jednej tonacji kolorystycznej - idealne będą białe tulipany.
Radosne pastele
W proponowanej kompozycji przeważają cztery kolory: żółty, zielony, różowy i biały. Te kolory stworzą nam bazą i starajmy się ich trzymać.
Proponujemy poszaleć również z pisankami
Jajka kolorujemy pastelowymi barwnikami. Pobawmy się wzorami! Aby uzyskać białe kropki lub paski, przed farbowaniem naklejmy na jajka naklejki (kółeczka lub paseczki). Po zafarbowaniu i osuszeniu ściągnijmy je.
Wielkanocne stroiki Agnieszki Maslyk - zrób to sam!
Jak zrobić pisanki cekinowe - instrukcja krok po kroku!
Wielkanocny temat specjalny - książki kucharskie i inspiracje kulinarne!