Barwienie jajek - naturalne i domowe sposoby

Data publikacji: 2017-04-11 12:00:00

By zafarbować jajka na Wielkanoc, wcale nie musisz kupować gotowych barwników. Czy wiesz, że aby otrzymać czerwony pigment, wystarczy zmieszać wywar z buraków z kroplą octu? Brązowy kolor uzyskasz z wywaru z kawy, a zielony z pokrzywy lub młodej trawy.

Barwienie jajek - naturalne i domowe sposoby

Jak uzyskać poszczególne barwniki?
Większość ze składników potrzebnych do zabawienia jajek prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Możesz je zbierać wiosną, latem i jesienią, suszyć i przechowywać.

Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.

Brązowy  esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.

Czarny młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.

Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa.

Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.

Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.

Przeczytaj: 11 pomysłów na wielkanocne jajka »

Niebieski  borówka czarna, owoce tarniny, borówka amerykańska.

Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.

Różowy rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).

Zielony – szpinak, szczypiorek, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.

Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).

Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.

Zobacz, jak nasi użytkownice dekorują jajka na Wielkanoc

Jak z wybranych składników zrobić barwnik?
Do garnka wsypujemy wybrane składniki, mieszamy z gorącą wodą i pozostawiamy na 24h. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kilka kropel octu i delikatnie mieszamy. Przecedzamy barwnik przez sitko. W tak przygotowanym barwniku farbujemy jajka.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię! 

Jak barwić jajka
Wyróżnia się dwa sposoby barwienia jajek - na ciepło i na zimno.

Na ciepło: Surowe jajka wkładamy do zimnej wody z dodatkiem barwnika i gotujemy. Takie barwienie da nam mocniejszy kolor jajek.

Na zimno: Ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z dodatkiem barwnika, i czekamy do jej wystygnięcia.

Od czego zależy intensywność koloru barwionych jajek
1. Im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym mocniejszy ma kolor.

2. Im silniejszy roztwór barwnika, tym mocniejszy kolor jajka.

3. Im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Sposoby na utrwalenie koloru barwionych jajek
1. Pod koniec barwienia, dodajemy do wywaru trochę octu.

2. Spryskujemy jajko lakierem do włosów (tylko pisanki ozdobne, których nie będziemy potem jeść).

3. Przecieramy jajka ściereczką z masłem lub olejem.

4. Przecieramy jajka skórką ze słoniny.

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania
Przed gotowaniem powinniśmy namoczyć jajka w osolonej wodzie.

Deccoria.pl

Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również:

Jak udekorować stół na Wielkanoc

Wielkanocne stroiki Agnieszki Maslyk - zrób to sam!

Jak zrobić pisanki cekinowe - instrukcja krok po kroku!

5 kreatywnych sposobów na dekoracje z jajek

Zobacz, jak na Wielkanoc Użytkownicy serwisu Deccoria.pl udekorowali swoje domy (kliknij w zdjęcie)!

DEKORACJE WIELKANOCNE UŻYTKOWNIKÓW DECCORIA.PL

    

Suma punktów: 10

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy