Kraków Green Film Festival odbywa się w dniach 16 - 23 sierpnia 2020 r.. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny. Przez 8 dni, w ramach konkursu głównego, widzowie zobaczą 52 filmy o tematyce ekologicznej. Spora część z nich będzie mieć w Krakowie polską premierę, a niektóre światową. Pokazy odbywają się w Miasteczku Festiwalowym na Bulwarach Wiślanych oraz w pięciu kinach plenerowych zlokalizowanych w różnych częściach miasta. Projekcjom towarzyszą panele dyskusyjne dotyczące poruszanych na ekranie zagadnień. Prowadzą je eksperci z ONZ, WWF i Polskiej Akademii Nauk. W dyskusji nie może zabraknąć głosu IKEA - firmy, która od lat wdraża rozwiązania zrównoważonego rozwoju w biznesie, dzieli się dobrymi praktykami i pokazuje, że nawet drobne zmiany w domu czy stylu życia mogą nieść duże korzyści dla naszej planety i środowiska naturalnego.
- Gospodarka o obiegu zamkniętym, demokratyzacja zrównoważonego życia w domu i ograniczenie emisji dwutlenku węgla to główne cele, które realizujemy w ramach strategii People & Planet Positive 2030. Cieszymy się, że możemy podzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem, zabierając głos w panelach dyskusyjnych, towarzyszących pokazom filmów poruszających te niezwykle ważne zagadnienia – mówi Agata Czachórska, Kierowniczka ds. Zrównoważonego Rozwoju w IKEA Retail Polska. - Chcemy również pokazać, że lepsze i przyjazne dla planety życie to nie rewolucja, inspirując uczestników festiwalu do podejmowania małych, prostych kroków, które mają duże znaczenie – dodaje.
Showroom IKEA znajduje się na terenie Miasteczka Festiwalowego przy ul. Smoczej w Krakowie. Na powierzchni 18 m kw. wyeksponowano produkty z asortymentu IKEA, które wyprodukowane zostały z myślą o domowym życiu i planecie. Zaprezentowano również praktyczne wskazówki, mówiące o tym, na co zwrócić uwagę, aby nasz dom był bardziej przyjazny środowisku. Głównym punktem wystawy, nie bez powodu, stała się kuchnia, w której IKEA podpowiada między innymi jak ograniczyć ilość wytwarzanych odpadów oraz jak poprawnie je sortować, zużywać mniej wody i energii, nie marnować żywności. Co więcej, fronty kuchenne użyte na ekspozycji to seria KUNGSBACKA wyprodukowana z poddanych recyklingowi butelek PET i drewna.
IKEA nieustannie zachęca też do wprowadzania bardziej zrównoważonych nawyków żywieniowych w codziennym życiu. Stale rozwija też ofertę dań i produktów na bazie roślin. W sierpniu tego roku do restauracji IKEA i sklepików szwedzkich, znajdujących się na terenie sklepów, trafiły klopsiki w 100% roślinne. Wyglądają i smakują tak samo jak mięsne, ale ich ślad ekologiczny stanowi zaledwie 4% klasycznej wersji tego dania. Przyjaznych dla środowiska klopsików będzie można bezpłatnie spróbować szóstego dnia festiwalu (21 sierpnia), który poświęcony będzie tematowi produkcji żywności i wpływie tego procesu na środowisko.
– IKEA wyznaczyła sobie ambitne cele, które konsekwentnie realizuje – już od 2015 roku 100% bawełny wykorzystywanej w IKEA pochodzi z bardziej zrównoważonych źródeł. W 2020 roku z asortymentu wyposażenia wycofaliśmy wszystkie plastikowe produkty jednorazowego użytku, a do 2030 roku chcemy stać się biznesem w pełni zrównoważonym, cyrkularnym i neutralnym klimatycznie – mówi Katarzyna Warchał, Członek Zarządu IKEA Purchasing w Polsce. I dodaje: - Cieszymy się, że jako firma możemy z jednej strony inspirować klientów do podejmowania proekologicznych działań, a z drugiej strony pokazywać, w jaki sposób firmy mogą mieć wpływ na zrównoważony rozwój w całym łańcuchu wartości.
materiał prasowy