Okiem eksperta

Jak wybrać blat kuchenny?

Blat do kuchni powinien spełniać oczekiwania domowników szczególnie pod kątem funkcjonalności, wyglądu oraz dopasowania do całego projektu zabudowy kuchennej. Od tego zależy komfort jego użytkowania oraz wygląd całego pomieszczenia. Jak wybrać ten właściwy? Sprawdzamy rodzaje blatów kuchennych oraz ich właściwości.

Jakie są rodzaje blatów kuchennych i który z nich wybrać? Fot. Materiały partnera
REKLAMA

Rodzaje blatów kuchennych

Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów blatów kuchennych. Najczęściej spotykane są natomiast te z laminatu i drewna. Popularne są także wykonane z konglomeratu, czyli przypominające blaty kamienne.

Blat drewniany

Drewniane blaty kuchenne wyróżniają się przede wszystkim odpornością na zalania, zarysowania i wysokie temperatury (oczywiście, jeśli wykonane są z najlepszej jakości drewna – najlepiej egzotycznego). Ze względu na materiał wymaga regularnej konserwacji, ale odpowiednio pielęgnowany będzie służył przez długie lata. Tego typu blaty zabezpiecza się lakierem akrylowym, przez co można je polerować, ścierać specjalnym urządzeniem czy używając specjalnego lakieru zmieniać jego odcień. Można też je zaimpregnować olejem lub zawoskować. Wykonuje się je zwykle nie z jednego kawałka drewna, ale z wielu. Poprzez sklejenie takiego blatu nie wypacza się on i nie pęka. Najważniejszą jego zaletą jest z pewnością naturalność drewna i jego struktura. Blaty drewniane idealnie sprawdzają się w stylach tradycyjnych i skandynawskich.

blat kuchenny Dla przedłużenia trwałości, blat drewniany najczęściej zabezpiecza się lakierem lub bejca Fot. Materiały partnera

Blat laminowany

To jeden z najcieńszych, lekkich a przy tym opłacalnych finansowo blatów. Wykonany jest z płyty wiórowej i powleczony warstwą laminatu. To dzięki niemu zyskuje trwałość i odporność na wysokie temperatury. Ale mimo to i tak jest jednym z tych, które się najszybciej niszczą. Nie zaleca się np. krojenia na nim niczego, ponieważ się rysuje. Ogromną zaletą tego typu blatu jest przede wszystkim szeroka gama kolorystyczna, ogromny wybór wzorów oraz łatwość czyszczenia. To powoduje również, że sprawdza się praktycznie w każdym wnętrzu kuchennym, ponieważ łatwo go dopasować do wybranego już stylu.

Blat z kamienia

To bardzo drogie rozwiązanie, ponieważ trwałe i efektowne. Nie tylko sam materiał jest kosztowny, ale przede wszystkim jego obróbka i dostosowanie do projektu szafek. Blaty kamienne są odporne na zarysowania, zalania i wysokie temperatury, ale trzeba pamiętać, że są zimne w dotyku. Najlepsze rodzaje tych blatów wykonane są z granitu oraz marmuru (jednak ten rodzaj wymaga impregnacji). Pasuje do kuchni wykonanych w angielskim stylu.

kuchnia z blatem wykonanym z kamienia Blat kuchenny z kamienia to rozwiązanie trwałe, efektowne i drogie Fot. Materiał partnera

Kompozyt i konglomerat

Konglomeraty zawierają większy procent kamieni naturalnych, więc są twardsze niż kompozyty. To tańsza alternatywa dla blatów wykonanych z kamienia, ale je przypominająca. Są to mielone kamienie naturalne łączone żywicami np. poliestrowymi, epoksydowymi lub spoiwem akrylowym. Tego typu blat do kuchni ma zalety blatów kamiennych, ale bez ich wad, ponieważ jest lżejszy i bardziej plastyczny, przez co daje się formować. Jest odporny na zarysowania, uderzenia, wodę i wysokie temperatury. Charakteryzuje go również ciekawa kolorystyka i łatwość w utrzymaniu czystości. Nie trzeba tego blatu też konserwować czy impregnować. Łatwo go dopasować do stylu każdej kuchni, ponieważ jest ich ogromny wybór.

blat kuchenny z kamienia Blat z konglomeratu to tańsza alternatywa dla blatów kamiennych Fot. Materiały partnera

Blat szklany

Prezentuje się bardzo efektownie i elegancko. To rozwiązanie idealne do nowoczesnej kuchni. Wykonuje się go ze szkła hartowanego, które jest klejone z dwóch warstw. To powoduje, że jest trwały, odporny na rozbicie oraz uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Największą jego wadą jest dosyć wysoka cena, ponieważ wykonuje się go na zamówienie. Ale jego wzór może być dowolny i dopasowany do każdego wnętrza.

Jaki więc wybrać?

Decydując się na jeden z wybranych rodzajów blatów kuchennych, warto przede wszystkim dobrze zestawić ze sobą jego plusy i minusy. Najważniejsze jest także ustalenie domowego budżetu oraz zapotrzebowania. Jeśli często korzystasz z kuchni warto, aby blat posłużył przez kilka lat i był trwały. Wtedy należy zastanowić się, czy nie lepiej zainwestować trochę więcej i nie obawiać się wykonywania na nim podstawowych czynności, jak np. krojenie czy tarkowanie.

Materiał opracowany przez portal Rynekpierwotny.pl oferujący m.in. mieszkania Siemianowice Śląskie

 

Moda na sprytne kuchnie na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Jak wybrać blat kuchenny?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.